Nyhed
10. jan. 2023 | 10:23

Nu kommer Riget på DR

Foto | Henrik Ohsten
Fra venstre er Birgitte Raaberg, Nicolas Bro, Bodil Jørgensen og Lars Mikkelsen bare nogle af de mange kendte skuespillere, som medvirker i Riget Exodus.

Afslutningen af Lars von Triers kultserie, Riget Exodus, kan snart ses på DR, hvor det hele startede for næsten 30 år siden.

Af Nicki Bruun

I det aktuelle Ekko #92 kommer vi i et stort tema hele vejen rundt om både gamle sæsoner og den nye udgave af Riget.

Tredje sæson af Lars von Triers kultserie fik 9. oktober premiere på streamingtjenesten Viaplay, men nu kan den snart ses på DR.

Fra 3. februar kan Riget Exodus opleves på public service-kanalen, hvor de oprindelige to sæsoner blev vist i 1990’erne. Den dag kommer alle afsnit på streamingtjenesten DRTV, mens de vil køre ugentlig på DR1 fra 5. februar.

Fra 13. januar kan man desuden se en nyrestaureret udgave af sæson et og to på DRTV. Her har de gamle afsnit fået sig en teknisk overhaling, så de fremstår i højeste og knivskarpe kvalitet.

Vi anmeldte inden premieren på Riget Exodus den restaurerede udgave af de to sæsoner til topkarakteren seks stjerner.

Vores anmelder konkluderede: ”Restaureringen af Lars von Triers hospitalsserie er en åbenbaring. Det omgængelige danske kulturklenodie, der blander gyserfilm og folkekomedie, ser bedre ud end nogensinde.”

Uigenkaldelig afslutning
Riget er det måske største fænomen i dansk tv-historie siden Matador.

Serien fik premiere i 1994, og anden sæson kom i 1997. Hernæst skulle der altså gå 25 år, før det lykkedes Lars von Trier at færdiggøre sin spøgelseshistorie om livet blandt lægerne på Rigshospitalet.

Vi udråbte Riget Exodus til den bedste danske serie i 2022.

Med et hav af berømte skuespillere fra både Danmark og Sverige – Bodil Jørgensen, Mikael Persbrandt, Nikolaj Lie Kaas og Ghita Nørby, for bare at nævne nogle – udfolder serien en absurd-komisk historie om broderlandskrig, krænkelseskultur, bureaukrati og meget mere.

Vores anmelder så serien som en af de første den nye sæson, da den havde premiere på Venedig-festivalen i september. Han skrev begejstret hjem, ligesom Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm blev blæst omkuld, da han for Ekko fik lov til at smugkigge de nye afsnit.

Riget Exodus bliver kaldt den uigenkaldeligt sidste sæson af den kultelskede serie, så man skal ikke regne med flere kapitler i den uhyggelige og morsomme fortælling.

Kommentarer

Riget i Ekko

Der er et stort tema om Riget i det aktuelle Ekko #92.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse bladet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko