Nyhed
06. sep. 2018 | 09:51

Hvem bestemmer i dansk film?

Foto | Christian Geisnæs
Det stærke køn har bukserne på i Christian Tafdrups En frygtelig kvinde, men på Ekkos rangering over de mest magtfulde i filmbranchen er der næsten ligelig kønsfordeling.

I det nye nummer af Ekko udpeger vi igen Filmmagtens Top 25, og meget er sket siden sidst. Se, hvilke mænd og kvinder der styrer den danske filmbranche!

Af Nicki Bruun

”Magten bag filmen,” hedder temaet i det nye nummer af Ekko, der er på gaden nu og kan bestilles eller købes i kiosker

Her kaster vi os igen ud i at udråbe de 25 mest magtfulde i dansk film. Der er gået hele syv år siden sidste gang, og meget er sket i den periode. 

Der er på listen kun syv gengangere og dermed altså hele atten nye folk, som har sat deres aftryk på den danske filmbranche i en sådan grad, at de kan regnes blandt de mest magtfulde. 

I magasinet tegner vi små portrætter af dem. 

Mød eksempelvis den i nogles øjne mest magtfulde skikkelse i dansk film, der dog er så god til at holde sig i baggrunden, at vedkommende er svær at finde frem til på Google og kaldes ”den usynlige direktør”. 

Listen afspejler, at ét stort selskab i de forløbne år har fået endnu større magt. Men den markerer også et par af de nye selskaber, der har skabt innovation i dansk film. Endelig har kønsdebatten og #MeToo-bevægelsen sat sit præg på listen med nogle markante stemmer i debatten. 

Lige mange kvinder og mænd
Filmmagtens Top 25 er sammensat ud fra snakke med folk i branchen, der hver især har givet deres bud på, hvem der sidder på magten i dansk film. 

”Magt” er ikke et objektivt begreb, men vi er gået efter at udpege de mennesker, der i bred forstand bestemmer, hvilke film der bliver lavet herhjemme. 

Det er endt med en ret ligelig fordeling af mænd og kvinder, som tæller en blanding af karismatiske filmskabere, grå eminencer med styr på finanserne og selvfølgelig dem, der sætter rammerne for, hvad man får lov at lave af film i Danmark. 

I det aktuelle magasin, der kan bestilles eller købes i kiosker, bringer vi et stort interview med listens nummer 1.

Kommentarer

Ekko #79

Vi udpeder Filmmagtens Top 25 i det nye nummer.

Kan købes i kiosker eller bestilles her.

© Filmmagasinet Ekko