cannes 2023
15. maj 2023 | 12:13

Hvem vinder filmkunstens VM?

Foto | François Duhamel

Natalie Portman og Julianne Moore spiller hovedrollerne i Todd Haynes’ romantiske drama May December, der er en af de 21 film, som dyster om Guldpalmen på årets Cannes-festival.

Sideløbende med Ruben Östlunds jury vil Ekkos kritikerpanel i Cannes dagligt bedømme festivalens film af store mestre og spændende stemmer i kampen om den eftertragtede Guldpalme.

Af Nicki Bruun

I morgen starter det, der populært kaldes verdensmesterskabet i filmkunst.

Mere end 2000 film er blevet indsendt til Cannes-festivalen. Her har folkene bag festivalen udvalgt dem, der i deres øjne byder på det mest iøjnefaldende, som filmmediet lige nu kan præstere.

21 film er i årets hovedkonkurrence, hvor der skal findes en vinder af den eftertragtede Guldpalme. Og det er ingen ringere end svenske Ruben Östlund – som har vundet prisen for sine to seneste film, The Square og Triangle of Sadness – der som juryformand skal styre slagets gang.

Juryen tæller også en anden Guldpalmevinder, den franske Titane-instruktør Julia Ducournau, samt de amerikanske skuespillere Brie Larson og Paul Dano.

De i alt ni jurymedlemmer skal se nye film af mesterinstruktører som Wes Anderson, Hirokazu Kore-eda, Wim Wenders, Todd Haynes og Ken Loach, mens også spændende stemmer som Alice Rohrwacher, Jonathan Glazer og Jessica Hausner er i konkurrencen.

Ekko dækker vanen tro Cannes-festivalen med to udsendte, som dagligt skriver hjem om deres oplevelser. Men vi holder også en anden tradition i hævd. Vi har nemlig sammensat et kritikerpanel af anmeldere fra hele verden, der i vores såkaldte stjernebarometer bedømmer alle film i hovedkonkurrencen med mellem én og fire stjerner.

På den måde kan man lynhurtigt få et overblik over, hvilke film der skaber begejstring på festivalen. Undervejs vil anmelderne desuden pege på deres favorit til at vinde Guldpalmen, som uddeles fredag den 26. maj.

Følg med her på siden, hvor vi helt til festivalens afslutning dagligt opdaterer vores store Cannes-dækning!

Mangfoldigt kritikerpanel
Årets stjernebarometer har deltagelse af seks anmeldere, der alle er veteraner på Cannes-festivalen og tidligere har været del af kritikerpanelet.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen er afsted i det sydfranske for sekstende gang, og han er naturligvis del af panelet, der byder på tre mænd og tre kvinder fra lande i hele verden.

Værtslandet Frankrig er repræsenteret ved Olivia Cooper-Hadjian, der dækker festivalen for det hæderkronede tidsskrift Cahiers du Cinéma. Fra Europa kommer også Lee Marshall, der er født i England, men bosat i Italien. Læsere vil kende ham som fast anmelder i Ekkos spalter, men han dækker Cannes-festivalen for det britiske filmmedie Screen.

Og så er der mere skandinavisk deltagelse i form af norske Kjetil Lismoen. Til daglig er han chefredaktør for filmmediet Rushprint, og så skriver han hjem fra Cannes til avisen Aftenposten.

Vi har også en amerikansk anmelder i årets kritikerpanel. Stephanie Zacharek er en af USA’s førende filmkritikere, og hun vil ud over sine reportager for det traditionsrige magasin Time også komme med bedømmelser i Ekkos stjernebarometer.

Det samme vil indiske Pragya Mishra, der har millioner af læsere, når hun skriver for avisen Dainik Prabhat Kiran.

Med det mangfoldige kritikerpanel er der de bedste muligheder for at få en nuanceret vurdering af de uden tvivl vidt forskellige film, der vises i hovedkonkurrencen.

Trailer: Asteroid City

Kommentarer

Cannes 2023

Årets Cannes-festival løber fra 16. maj til 27. maj.

Guldpalmen og de andre priser bliver uddelt den 27. maj.

Vi opdaterer dagligt stjernebarometeret med seks kritikeres bedømmelse af alle 21 film i hovedkonkurrencen.

Følg det her!

© Filmmagasinet Ekko