Interview
03. juli 2018 | 11:03

Fantasirejse med højt til loftet

Foto | Sofie Silbermann
Pigen Barbara flygter ind i en fantasiverden fuld af kæmper og titaner, da virkeligheden i I Kill Giants viser sig fra sin mest barske side.

”Jeg besluttede mig for at være totalt kold i røven,” siger Oscar-vinderen Anders Walter, der skjulte sin usikkerhed blandt Hollywood-stjerner under optagelserne af I Kill Giants.

Af Nicki Bruun

Det er et lille mirakel, hver gang en film er færdig og klar til at møde verden og publikum. 

Med tanke på, hvor mange gange det kan gå galt på rejsen fra første idé til sidste klip – forudsat at man faktisk har fundet pengene til at lave filmen – forstår man godt, hvis filmskabere er nervøse mennesker. 

Men da Anders Walter fik chancen for at instruere den amerikanske fantasy-film I Kill Giants, der får dansk biografpremiere 5. juli, valgte han at skjule sin usikkerhed og tage styringen. 

”Jeg besluttede mig for at være totalt kold i røven, da jeg mødte op på den første dag. Jeg vidste ikke, hvad forventningerne var, men jeg ville vise, at jeg havde magten,” siger Anders Walter med et grin over morgenkaffen på stamstedet Sonny i indre København. 

”Så på første optagelse skulle den bare sidde i skabet, og jeg ville maksimum lave to optagelser af en scene. De blev begge skide gode, så jeg sagde: ’We got it! Move on.’ For jeg vidste, at hvis jeg havde lavet ti takes og så vendt mig mod producerne, ville de tænke: ’Ham skal vi hjælpe hver eneste gang.’” 

Ammestuesnak i Beverly Hills
I Kill Giants handler om den unge pige Barbara Thorson, der synker dybere og dybere ned i sin egen fantasiverden, fordi hun er ramt af en stor sorg i familien. 

Selv om det er Anders Walters første spillefilm har han noget at have selvtilliden i. For fire år siden vandt instruktøren en Oscar for bedste kortfilm med Helium, hvor pedellen på et hospital fortæller en kræftsyg dreng historier for at holde håbet i live. 

Og det blev kun mere fantastisk, da det et år senere blev annonceret, at Anders Walter skulle spillefilmdebutere i USA med stjerner på rollelisten. 

Udlandseventyret har budt på spændende møder for Anders Walter. Som da han troede, at han skulle overtale Zoe Saldana, kendt fra Avatar og Guardians of the Galaxy, til at medvirke i filmen. 

”Jeg var skide nervøs, da jeg skulle mødes med hende. Pludselig gik det op for mig, hvor meget der afhang af, at vi fik en skuespiller af en vis kaliber,” fortæller Anders Walter. 

”Vi mødtes i haven på hotellet Four Seasons i Beverly Hills, og jeg havde forberedt mig minutiøst på at overtale hende, men hun ville slet ikke snakke om I Kill Giants. Hun havde lige fået tvillinger og ammede dem. Så vores samtale kom hurtigt til at handle om, hvorvidt man som mor skal amme sine tvillinger samtidig eller om min mor havde ammet min bror og jeg hver for sig,” fortsætter instruktøren, hvis tvillingebror er musikeren Rasmus Walter. 

”Da jeg endelig fik drejet samtalen over på filmen, var de 30 minutter gået, og hun skulle hjem til børnene. ’Vi har jo slet ikke fået talt om filmen,’ stammede jeg. ’Bare rolig, jeg skal nok lave den,’ svarede hun på vej væk. Jeg fik bagefter at vide, at når man mødes med nogen i USA, er det som regel et ja. Ellers ville de slet ikke bruge tid på én.” 

Spielberg frem for Bergman
Inden Oscar-sejren havde Anders Walter allerede været i Akademiets søgelys med kortfilmen 9 meter, som pt. ligger på en imponerende sekstendeplads på All Time Shortlist

Den handler om en ung mand, der bilder sig ind, at han kan hjælpe sin syge mor ved at slå verdensrekorden i længdespring. 

Sidste år kunne Ekko fortælle, at Anders Walter var i gang med at lave 9 meter til en spillefilm. Projektet fik over flere omgange støtte af Det Danske Filminstitut, men da det endelig kom til at give produktionsstøtte, blev filmen fravalgt til fordel for blandt andre Fenar Ahmads kommende Valhalla

”Det tvinger mig næsten til at lave film i USA, men det gør nu heller ikke noget, for det er en endnu større drøm. Men med børn i Danmark ville det da ikke gøre noget, hvis jeg kunne lave én film hjemme og én ude,” siger Anders Walter med endnu et grin. 

Han er godt klar over, at hans stil med store følelser ikke passer som fod i hose i den danske filmbranche. 

”Også Helium har en amerikansk måde at være sentimental på, som jeg godt kan lide. Jeg er ikke opvokset med Bergman, jeg er opvokset med Spielberg og Robert Zemeckis, hvor der er lidt højere til loftet,” fortæller instruktøren og fortsætter: 

”Men jeg kan godt mærke, når man sidder med en konsulent, der er opvokset med Bergman, at det ikke er så naturligt. Det er jo også en dansk tradition at være mere subtil, når man fortæller historier. Jeg holder af den slags film, men det føles naturligt for mig at gå den anden vej.” 

Skænderi med distributør
Nu har Anders Walter tre udenlandske projekter i udvikling. Det ene er faktisk en amerikansk udgave af 9 meter, mens de andre er en engelsksproget tv-serie om nordisk mytologi og en spillefilm, der laves i samarbejde med Michael Fassbenders produktionsselskab DMC Film. 

Oplevelsen med I Kill Giants har bestemt ikke afskrækket instruktøren fra at arbejde mere i USA. Men han har mærket, hvad der sker, når film for alvor bliver big business

”Mine film er blevet markedsført med et billede af en pige, der står med en kæmpe forhammer, så man tror, at man går ind til et kæmpe brag af en Harry Potter-agtig film og ikke et langsomt, rørende eventyr. Det har jeg skændtes med distributøren om,” fortæller Anders Walter og fortsætter: 

”Jeg ved jo godt, at en masse mennesker har brugt en masse penge på filmen, så man vil godt have nogle folk i biografen. Og plakaten var da fed, men den føltes ikke som vores film,” siger instruktøren, der dog er glad for slutproduktet. 

”Selve filmen er jeg stolt af. Det, som mange danske instruktører i USA nok kæmper med, er at bevare deres egen stemme. Så jeg er stolt af, at jeg har holdt fast i min stemme. Der har selvfølgelig været samtaler og kompromiser, men jeg har ikke følelsen af at være blevet mast og tværet ud.”

Trailer: I Kill Giants

Kommentarer

Anders Walter

 

Født 1978 i Aarhus.

Filminstruktør og tegner.

Kortfilmen 9 meter ligger på All Time Shortlist.

Helium vandt en Oscar for bedste kortfilm i 2014.

Spillefilmdebuten I Kill Giants (2017) er produceret i USA.

Hans tvillingebror er musikeren Rasmus Walter.

© Filmmagasinet Ekko