Nyhed
05. aug. 2017 | 13:08

9 meter skal blive en spillefilm

Foto | Rasmus Heise
Seksårige Daniel forsøger at redde sin mor ud af koma ved at slå verdensrekorden i længdespring i Anders Walters 9 meter. Nu vil instruktøren lave historien som spillefilm, hvor det er en storebror, der skal reddes.

”Pladsen tillod ikke at komme helt rundt om personerne,” fortæller Oscar-vinderen Anders Walter om Ekko Shortlist-filmen 9 meter, som han nu vil lave til en spillefilm.

Af Nicki Bruun

Den danske instruktør Anders Walter har skabt fire kortfilm, deriblandt den magisk-realistiske Helium, der vandt en Oscar i 2014.

Men på Ekko Shortlist er han især kendt for 9 meter, der var nomineret for bedste fotografering ved Ekko Shortlist Awards 2014.

Nu er 39-årige Anders Walter i gang med at lave en spillefilm ud af den seksten minutter lange historie om drengen, der forsøger at slå verdensrekorden i længdespring. Han er overbevist om, at han på den måde kan redde sin mor ud af koma, men rekordforsøget er livsfarligt, for det foregår fra hustag til hustag.

”Jeg har altid følt, at 9 meter er en meget komprimeret kortfilm. Det er også derfor, at den er stærk – der sker virkelig meget på de seksten minutter. Men jeg har også følt, at der var sider af karaktererne, som der ikke var plads til at undersøge i det korte format,” fortæller Anders Walter over telefonen fra Bruxelles, hvor han lægger sidste hånd på sin engelsksprogede spillefilmdebut I Kill Giants.

Anders Walter har derfor gjort sig tanker om, hvordan en spillefilm-udgave af 9 meter skal tilføre originalen noget nyt.

”Der er noget interessant i faren over for sønnen. De tackler sorgen på hver deres måde. Jeg har ambitionen om at lave et karakterdrama og på den måde udvikle historien.”

Fra mor til storebror
Men først skal Anders Walter altså færdiggøre sin spillefilmdebut I Kill Giants, der er en international produktion med stjernerne Zoe Saldana (Avatar) og Imogen Poots (Roadies) på rollelisten.

Den handler om en trettenårig pige, der på samme måde som drengen i 9 meter bevæger sig ind i et fantasiunivers for at redde sin kræftsyge mor.

I Kill Giants var undervejs et par gange, hvor vi begge gange mistede vores finansiering, senest i februar 2016. Dengang kastede jeg mig over 9 meter i desperation over at have spildt to år af mit liv på I Kill Giants,” siger Anders Walter og griner.

”Så jeg ansøgte med et meget detaljeret treatment på 9 meter, som filmkonsulenten Åke Sandgren på Filminstituttet støttede. Men nærmest samme uge, som vi får manuskriptstøtte til den, bliver I Kill Giants samlet op af en ny finansiør under Cannes-festivalen i maj 2016.”

Fordi historierne i I Kill Giants og 9 meter ligner hinanden til forveksling, besluttede Anders Walter at ændre fortællingen i 9 meter som spillefilm.

”Jeg har ændret historien. I 9 meter ligger moren i koma, men i spillefilmen bliver det storebroren. Jeg har selv et meget tæt forhold til min bror (musikeren Rasmus Walter, red.), og så ville jeg heller ikke lave noget, der føltes som en gentagelse.”

Holder alle muligheder åbne
Anders Walter har fået megen opmærksomhed takket være Oscar-statuetten til Helium. Men han kan ikke forestille sig en spillefilmudgave af den film.

Helium har for mig altid været en komplet film. Den står som noget helt specielt. Den føler jeg ikke, at jeg kan gøre bedre,” fortæller Anders Walter.

Han håber naturligvis, at I Kill Giants får en god modtagelse, og at det vil give flere tilbud i USA. Men i mellemtiden vil han gerne lave film i Danmark.

”Når man er instruktør, prøver man bare at holde alle muligheder åbne. For det er jo næsten et mirakel, hver gang man får finansieret en film, med mindre at man hedder Lars von Trier,” siger Anders Walter med et grin.

”Selv om man har flere ting i gang, kan der hurtigt gå tre-fire år mellem to film. Men selvfølgelig håber jeg, at I Kill Giants kommer til at skabe en masse fantastiske muligheder for mig, og jeg vil gerne fortsætte med at lave amerikanske film, men det udelukker jo ikke at lave danske film.”

Trailer: 9 meter

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko