Nyhed
31. okt. 2013 | 22:57

Idaho-biograf bandlyser Adéle

Foto | uoplyst
Biografen IFC Center i New York tilbyder Idaho-borgere gratis adgang til Adéles liv – kapitel 1 & 2. Det kræver dog, at de rejser 3.000 kilometer først.

Den franske Guldpalmevinder Adéles liv – kapitel 1 & 2 havde i weekenden premiere i USA. Men lokale cineaster gik forgæves i Idaho.

Af Jeppe Mørch

Abdellatif Kechiches Adéles liv – kapitel 1 & 2 har fået megen omtale, siden filmen tidligere i år løb med Guldpalmen for bedste film i Cannes.

Filmen skildrer dristigt og nærgående den lesbiske seksualitet, og mange kritikere har fremhævet sexscenerne mellem skuespillerne Adèle Exarchopoulos og Léa Seydoux, der fremstår autentiske.

Så autentiske, at det imidlertid ikke falder i alles smag.

I en biograf i Idaho har man således følt sig nødsaget til at aflyse visningen af filmen på grund af en gammel lov, der forbyder lesbisk sex i biografmørket, hvis man samtidig kan købe øl og vin i foyerens kiosk.

Alkoholbevilling er synderen
Blue is the Warmest Color, som filmen hedder i USA, var ellers programsat til at skulle vises i The Flicks Theatre, delstatshovedstaden Boises arthouse-biograf.

Men det kommer altså ikke til at ske.

”Det er ikke fordi, vi er mere snerpede end andre,” forsikrer biografejer Carole Skinner over for The Hollywood Reporter.

Det amerikanske tidsskrift fortæller, at biografen har en alkoholbevilling. Med denne følger et forbud mod at vise film, der indeholder ”samleje, onani, sodomi, bestialitet, oralsex, piskning eller anden form for seksuel handling”.

Og samtidig må karaktererne i filmen ikke ”berøres på nøgne bryster, balder, anus eller genitalier”, så længe der kan købes alkohol i biografens lokaler.

Gratis billetter
Det er ikke første gang, at lovgivningen om, at sexscener og spiritus ikke kan nydes samtidig, får konsekvenser for The Flicks Theatre.

Tidligere har man været nødsaget til at afvise Steve McQueens Shame, hvor Michael Fassbender spiller en sexoholiker, som bruger al sin fritid på porno og prostituerede.

Biografen IFC Center i New York er i den aktuelle sag kommet de sultne cineaster i Idaho til undsætning. Hvis de tager turen til New York og fremviser fly- eller busbilletten, får de en gratis billet til Adéles liv – kapitel 1 & 2.

Med en afstand på over 3.000 km og flypriser på flere tusinde kroner risikerer New York-biografen dog næppe at blive overrendt.

God åbningsweekend
Kechiches film havde i øvrigt kun premiere i fire biografer i USA.

Den smalle distribution til trods blev det franske drama weekendens bedst sælgende, hvis man kigger på indtjening per biograf. Det skriver Variety.

Adéles liv – kapitel 1 & 2 indtjente over 100.000 dollars i sin amerikanske åbningsweekend, selvom den kun kunne ses i Los Angeles og New York.

Herhjemme får filmen premiere 5. december.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko