Nyhed
17. mar. 2013 | 13:45

Iran vil sagsøge Afflecks Oscar-vinder

Foto | Rodrigo Prieto
Kunstnerisk frihed eller fornærmelse? Ben Afflecks Oscar-vinder Argo har fået de iranske myndigheder til at sprutte af raseri.

Iranske myndigheder har hyret fransk stjerneadvokat for at lægge sag an mod folkene bag Argo.

Af Lise Ulrich

At Hollywoods udlægninger af historiske begivenheder ofte får et umiskendeligt patriotisk tvist, kan efterhånden ikke komme bag på nogen. 

Alligevel har skuespiller og instruktør Ben Afflecks Oscar-vindende Argo sat sindene i kog i Iran, hvor myndighederne stejler over, hvad de på nationalt tv kalder filmens “urealistiske portræt” af landet under den iranske revolution i 1979. 

Og nu planlægger man at tage retslige skridt. 

Onde hensigter
Argo fortæller historien om, hvordan det i 1979 lykkedes seks amerikanske ambassademedarbejdere at flygte ud af Iran under dække af at være med i en canadisk filmproduktion. 

52 amerikanere blev holdt som gidsler i 444 dage i Teheran under revolutionen, der markerede Irans overgang fra et mere vestligt orienteret monarki til en islamisk republik under ledelse af Ayatollah Khomeini. 

Argo er blevet forbudt i Iran, og visninger af filmen kan således straffes med fængsel. 

Ifølge Theweek.com har den iranske kulturminister Mohammad Hosseini kaldt Argo for en ”stødende film” drevet af ”onde hensigter”, og den iranske tv-kanal Press TV beskriver Ben Afflecks Oscar-vinder som en ”Iran-fjendtlig amerikansk film, der har til hensigt at portrættere iranere som overfølsomme, irrationelle, vanvittige og djævelske, mens CIA-agenterne fremstår som patriotiske helte.” 

Stjerneadvokat vil forsvare Iran
I januar i år meddelte den iranske instruktør Ataollah Salmanian, at han arbejder på et statsfinansieret modspil til Argo med titlen The General Staff, og tidligere i denne uge satte Iran yderligere trumf på sin anti-Argo-kampagne, da myndighederne hyrede den franske stjerneadvokat Isabelle Coutant-Peyre med henblik på at sagsøge folkene bag Hollywood-succesen. 

”Jeg vil forsvare Iran mod film som Argo, der bliver produceret af Hollywood for at forvrænge Irans image,” sagde Isabelle Coutant-Peyre i en offentlig udtalelse om sagen ifølge nyhedsbureauet Associated Press i Teheran. 

Coutant-Peyre er kendt for tidligere at have forsvaret terroristen Carlos The Jackal. 

Affleck: Et skulderklap
Ben Affleck har taget den iranske furore med ophøjet ro, siden han tidligere på året fik nys om Ataollah Salmanian planlagte mod-film. 

”Iran er en slags stalinistisk regime, der undertrykker en nation fuld af millioner af fantastiske mennesker. Så at dette stalinistiske regime nu føler behov for at gøre gengæld (for Argo, red.), tager jeg som et kæmpe skulderklap,” sagde han til The Hollywood Reporter. 

Iran vandt i 2012 landets første Oscar for Asghar Farhadis Nader & Simin – en separation. En måned inden prisuddelingen i Los Angeles havde iranske myndigheder imidlertid beordret opløsningen af House of Cinema. Det var en selvstændig gruppe af iranske filmmagere, der havde eksisteret i tyve år, og som talte nogle af Irans dygtigste filmfolk, deriblandt Farhadi.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko