Interview
26. nov. 2021 | 00:26

Peter Stormare savner at være skurken

Foto | Gustav Danielsson
I rollen som politichefen Jedidiah Brag får Peter Stormare i Viaplay-serien The Box med en stor skovsnegl på overlæben mulighed for at vise sig som andet end skurk.

Den svenske verdensstjerne brød igennem som fåmælt psykopat i Fargo. Her fortæller den Viaplay-aktuelle skuespiller om vejen fra en skandinavisk lilleby til Hollywood.

Af Astrid Maan Thomsen

Årene har været milde mod den svenske verdensstjerne Peter Stormare. 

Da den 68-årige skuespiller toner frem på computerskærmen til vores online-interview, er det, på trods af et stort skæg, ikke svært at genkende manden, som blev verdenskendt for at køre Steve Buscemi gennem en flishugger i Coen-brødrenes Fargo fra 1996. 

Rollen som den blonde og yderst fåmælte sociopat, hvis øjne er dragende og djævelske på samme tid, åbnede porten til Hollywood for Stormare. 

Svenskeren har siden spillet en bred vifte af skurkeroller i film som The Big Lebowski, Constantine og 22 Jump Street samt en lang række serier. 

Peter Stormare har mere end 200 roller på cv’et, og nu er han aktuel som politichef i den engelsksprogede Viaplay-serie The Box, der får premiere den 28. november.

I serien bruger han sin naturlige evne til at indtage en autoritetsrolle, men formår samtidig at give politichefen Jedidiah Brag et rigt følelsesliv.

Græd af glæde
Men hvordan startede rejsen egentlig fra en lille by i Sverige til Hollywoods sølvlærred for Peter Stormare? 

”Fra jeg var fem år, vidste jeg, at jeg ville ende i USA. Der var en indre stemme i mig, som sagde det dengang,” fortæller skuespilleren eftertænksomt. 

”Som dreng sad jeg altid ved vinduet og drømte mig til Californien. Da jeg var omkring nitten år og færdig med skolen, begyndte mine kammerater at blive forlovet og få lejlighed og mikrobølgeovn. Jeg tænkte, at det ikke kan være meningen med det hele.” 

Peter Stormare forlod sin lille hjemby Arbrå i midten af Sverige og rejste til Stockholm. Her så han som 21-årig for første gang et teaterstykke. Det var ifølge Stormare ikke en særlig god forestilling, men alligevel sad han og græd af glæde. 

Han følte sig som i himlen. 

Peter Stormare greb den følelse og uddannede sig til skuespiller på teatret. Det førte til et langvarigt samarbejde med den svenske instruktør Ingmar Bergman, men på trods af succesen i hjemlandet sad den amerikanske længsel stadig i ham. 

”Jeg var begyndt at få tilbudt roller derovre, men på grund af mit teaterarbejde i Sverige, kunne jeg ikke tage dem. En dag sagde jeg til mig selv, at sådan en chance kommer ikke igen,” fortæller skuespilleren. 

”Så en dag tog jeg bare afsted. Ingen på teatret vidste, hvor jeg var. De fandt mig i New York, uden en returbillet, for det sagde min far altid: ’Køb aldrig en returbillet!’” 

Angstens røde løber
Sjældent får udenlandske filmfolk et så godt fodfæste i Hollywoods benhårde branche, at de kan bo der permanent.

Danmark har en række skuespillere, som er blevet kendt i USA, men de færreste bor der på fuld tid. 

Peter Stormare takker sin rolige opvækst i Sverige med en spirituel forbindelse til Los Angeles for, at han føler sig så godt tilpas i Englenes By. 

Han er bestemt ikke nogen festabe, men har alligevel haft nogle Hollywood-oplevelser. 

”Jeg hader den røde løber. En af mine få virkelig gode venner her i Hollywood er Keanu Reeves. Vi er fuldstændigt ens på det punkt. For os er den røde løber en klaustrofobisk, angstfuld oplevelse,” siger skuespilleren og fortsætter: 

”Keanu siger, at hvis han og jeg var født for 2000 år siden, ville vi bo i en grotte i ørkenen, langt væk fra mennesker og finde oplysning gennem os selv.” 

Peter Stormare har altid haft en åndelig side. Han var lige ved at kaste sig over præstegerningen, før skuespillet tog over. 

”Jeg har altid haft en evne til at se det smukke, som andre mennesker ikke kan se. Jeg snakker altid med folk om livet – især på filmset,” siger Peter Stormare. 

”Jeg tager hver dag som en velsignelse og gave. Min filosofi er, at man skal lære at elske sig selv, før man kan elske andre.” 

Øl med Satan
Med sit karakteristiske udseende vil de fleste nok genkende Peter Stormare, når de ser ham i en film eller serie. 

Men skuespilleren har gjort en dyd ud af ikke at forlade sig på den stereotype fremstilling i sine skurkeroller. Han har forsøgt at gøre dem til egentlige mennesker. 

”Måske har jeg en måde at spille skurk på, som ikke er så klichéagtig. Jeg prøver at give dybde til rollerne, så replikkerne ikke lyder flade,” forklarer skuespilleren.

”I Hollywood siger man, at der skal en virkelig god person til at spille en virkelig ond person. Når folk ser en rigtigt god mandlig eller kvindelig skurk på film og tv, skal de nærmest få lyst til at drikke en øl med dem.”

Hvis Peter Stormare skulle vælge, hvem af sine egne skurkeroller, han helst ville drikke en øl med, fremhæver han med et grin straks to.

”Gaear Grimsrud fra Fargo og Satan fra Constantine ville være meget interessante at tale med. Faktisk savner jeg at spille skurken. Det har jeg ikke gjort længe. Jeg vil rigtig gerne lave en psykologisk film noir, hvor hjernen virkelig bliver udfordret – som på Hitchcock-maner.”

Besked til von Trier
Peter Stormare har ikke set sig tilbage, siden han forlod Skandinavien. 

Men han har stadig varme tanker om hjemlandet, som han tilbringer en del af sin tid i. Og han savner faktisk også to ting fra Danmark. Yndlingsstedet i København er Tivoli, og så spørger han drilsk efter et andet af Danmarks varemærker. 

Peter Stormare spillede med i Lars von Triers Dancer in the Dark, hvor skuespilleren som forelsket ungersvend synger den Oscar-nominerede I’ve Seen It All med islandske Björk. Og han har en klar besked til instruktøren. 

”Sig til Lars von Trier, at jeg venter på min næste rolle!” kommer det med et gavtyvesmil fra Peter Stormare.

Trailer: The Box

Kommentarer

Peter Stormare

Født 1953 i Kumla, Sverige.

Studerede til skuespiller på teatret i Stockholm.

Gennembrud i Coen-brødrenes kulsorte komedie Fargo fra 1996.

Bor i Hollywood, gift og har to børn. 

Har bandet Blonde From Fargo.

Aktuel i serien The Box, der har premiere 28. november på Viaplay.

Udvalgte film og serier

The Box
2021

Swedish Dicks
2016-18

John Wick: Chapter 2
2017

22 Jump Street
2014

Varg
2008

Prison Break
2005-07

Bad Boys II
2003

Hamilton
2001

Dancer in the Dark
2000

Armageddon
1998

The Big Lebowski
1998

Fargo
1996

© Filmmagasinet Ekko