Cannes 2019
15. maj 2019 | 19:34

”Jeg tror på liv efter døden, men ikke for alle”

Foto | Festival de Cannes
Det gjorde kun Bill Murrays sproglige finurligheder endnu sjovere, at han havde en skjorte på med samme farve som bagvæggen i Cannes-festivalens presselokale.

Altid forrygende Bill Murray var med skæv humor den store oplevelse på Cannes-pressemødet for zombiekomedien The Dead Don’t Die.

Af Nicki Bruun

Jim Jarmusch sparkede i går aftes gang i årets udgave af Cannes-festivalen med zombiekomedien The Dead Don’t Die, der har fået blandet kritik i Ekkos stjernebarometer og skuffet chefredaktøren.

Ved gallapremieren viste Bill Murray, der i filmen spiller en temmelig lakonisk politibetjent, sig dog igen som et af verdens mest cool mennesker.

På den røde løber greb han fat i to publikummer og hev dem med ind til den eksklusive visning. Da der senere var gang i en noget langtrukken åbningsceremoni, fangede kameraet ham med lukkede øjne til stor morskab for pressen.

Også på dagens pressemøde stjal Murray igen opmærksomheden med sin skæve humor.

”Jim kaster bare en masse penge og gaver efter dig. Han er en forretningsmand, en manipulatør,” svarede Bill Murray på spørgsmålet om, hvordan Jarmusch havde fået skuespilleren med i filmen.

Samme tørre komik kom på banen, da Murray i filmens ånd blev spurgt, om han tror på et liv efter døden.

”Jeg tror på liv efter døden, men ikke for alle. Så nogle af os ses, andre gør ikke.”

Truslen indefra
Jim Jarmusch er notorisk kendt for ikke at kunne eller ville sætte mange ord på sine film. Så selv om en overvægt af spørgsmålene på pressemødet var henvendt til instruktøren, kom der ikke mange guldkorn fra Jarmusch.

Han fortalte dog lidt om sin fascination for zombier.

”Zombien som metafor er så åbenlys, at jeg har læst ting om The Dead Don’t Die, som jeg ikke selv har tænkt over. Metaforen er stærkere, end jeg troede,” sagde Jim Jarmusch, der også kom ind på inspirationskilderne.

Det er selvfølgelig især George A. Romero, der med film som Night of the Living Dead og Dawn of the Dead er zombiefilmens far.

”Romero er vigtig, fordi han ændrede idéen om zombier og monstre i film. Godzilla og Frankenstein er trusler, der kommer udefra, men zombier kommer fra os og er selv ofre,” fortalte Jarmusch.

Udsat på sociale medier
På pressemødet kom også spørgsmål om teknologi og antallet af kvindelige instruktører fra de ivrige journalister.

Sangeren og skuespilleren Selena Gomez, der i The Dead Don’t Die spiller en ung kvinde på afveje, fortalte, at hendes største frygt er, at unge mennesker føler sig udsat på sociale medier.

Imens fik Tilda Swinton et bifald, da hun på TV 2’s Ole Kolsters spørgsmål om det lave antal af kvindelige instruktører på festivalen svarede, at vi alle har et ansvar for at købe billetter til film af kvinder.

Et bedre menneske
Sjovest var det dog, når fokus var på Bill Murray.

Absurditeten toppede, da en iransk journalist stillede et ret uforståeligt spørgsmål, der både handlede om manglen på iranske film på årets festival og så om, hvad der er vigtigst: film eller livet.

Hele holdet bag filmen kiggede på hinanden, indtil Jarmusch så til venstre for sig og sagde ”Bill” med et underforstået: Tager du dig af den her?

”Jeg er ked af, at der ikke er iranske film i år,” startede Bill Murray til stor latter, før han gik videre til sagen om film kontra livet.

”Det er et godt spørgsmål, det var de andre ikke. Det her er vores job, og jeg er bedst, når jeg arbejder, ellers er jeg doven. Jeg er et bedre menneske, når jeg laver film,” fortsatte skuespilleren, så det var svært at skelne mellem alvor og komik.

At humoren var i højsædet stod dog klart, da han endte en anden talestrøm med at sige: ”Jeg håber, at jeg har forvirret jer.”

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 72 og løber fra 14. til 25. maj 2019.

© Filmmagasinet Ekko