Nyhed
23. jan. 2014 | 11:46

Jon Bang Carlsen formand for nyt legatudvalg

Foto | Jon Bang Carlsen
Jon Bang Carlsen står i spidsen af det nye Legatudvalg for Film, hvor han sammen med Rasmus Heisterberg og Kathrine Windfeld skal uddele støtte til filmkunstnere.

Filmkunsten har fået sit eget udvalg under Statens Kunstfond. Det skal årligt uddele 4,1 millioner kroner.

Af Marie Andersen

Hvis man som filmkunstner vil søge støtte hos Statens Kunstfond, skal man ikke længere konkurrere med kollegerne fra scenekunsten.

Da Statens Kunstråd takkede af 1. januar 2014, blev al kunststøtte samlet hos Statens Kunstfond. Her har man forsøgt at forenkle systemet, og i den forbindelse har man givet filmkunsten, der tidligere var slået sammen med scenekunsten, sit eget udvalg.

Det nye Legatudvalget for Film skal ledes af den garvede dokumentarist Jon Bang Carlsen, der har skabt en klassiker som Før gæsterne kommer ogsenest har instrueret I kærlighedens navn.

Han får hjælp af manuskriptforfatter Rasmus Heisterberg (En kongelig affære) og instruktør Kathrine Windfeld (Hamilton), der årligt skal uddele 4,1 millioner kroner til filmkunstnere.

Vil give tilbage
Udvalgets medlemmer, der er udpeget af kulturministeren og Statens Kunstfonds Repræsentantskab, har alle selv haft gavn af støttesystemet.

”Jeg synes, det er på tide at yde lidt tilbage til et støttesystem for den frie kunst, som jeg respekterer dybt,” siger Jon Bang Carlsen om sit nye hverv i en pressemeddelelse fra Kulturstyrelsen.

”Det har haft stor betydning for mit eget arbejde med personlige billedspejlinger af en fælles verden,” siger han.

Legater og præmieringer
Udvalget uddeler treårige arbejdsstipendier og arbejds- og rejselegater til ansøgere samt de såkaldte præmieringer, der tildeles på udvalgets eget initiativ.

Udvalget kan selv bestemme, hvordan de 4,1 millioner kroner skal fordeles på legater og præmieringer. Tidligere er det blevet til både store og små beløb.

I 2013 erhvervede Michael Noer sig således et arbejdslegat på 280.000, mens Thomas Vinterberg og Tobias Lindholm hver modtog en præmiering på 15.000 kroner for Jagten.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko