Nekrolog
26. apr. 2017 | 17:56

Jonathan Demme er død

Foto | Bob Vergara
Jonathan Demme kunne give personinstruktion, så skuespillere vandt Oscars. Det gjorde han både for Anthony Hopkins og Tom Hanks.

Instruktøren bag The Silence of the Lambs, Philadelphia og Rachel Getting Married er gået bort i en alder af 73 år.

Af Nicki Bruun

Jonathan Demme har i sin karriere som instruktør lavet en række film, der på den ene eller anden måde er blevet udødelige i historien.

Men for få timer siden er Demme gået bort i en alder af 73 år.

Dødsårsagen er spiserørskræft og komplikationer efter en hjertesygdom, oplyser en kilde tæt på familien til det amerikanske filmmedie Indiewire.

Jonathan Demme er nok især kendt som instruktøren bag Ondskabens øjne (The Silence of the Lambs) fra 1991, hvor Anthony Hopkins skræmmer livet af folk som kannibalen Hannibal Lecter.

Filmen fornyede gyserfilmgenren med dyrkelsen af den intelligente og æstetiske kannibal. Den vandt fem Oscars, både en til Hopkins og en for bedste film, mens Demme vandt for bedste instruktør.

Men Jonathan Demme har også lavet film både før og efter, der er værd at huske for eftertiden.

I 1984 instruerede han dokumentaren Stop Making Sense om forsanger David Byrnes band The Talking Heads. Og med Philadelphia fra 1993 instruerede han et homodrama, der gav Tom Hanks hans første Oscar.

Dygtig personinstruktør
I nyere tid har Jonathan Demme også instrueret film om musik. Hans sidste spillefilm blev Ricki and the Flash fra 2015, hvor Meryl Streep spiller en falleret rockmusiker, og den sidste dokumentar blev Justin Timberlake + the Tennessee Kids, som følger musikerens verdensturné.

Derudover instruerede Demme afsnit af tv-serierne The Killing og Enlightened.

Hans bedste projekt i nyere tid er dog den lille perle Rachel Getting Married fra 2008. Her spiller Anne Hathaway en ung kvinde, der har været stoffri i ni måneder, men får alvorlige problemer, da hun vender hjem for at deltage i søsterens bryllup.

Det var en glansrolle for Hathaway, som blev nomineret til en Oscar, og med filmen understregede Demme, at han stadig var blandt de mest interessante instruktører i Hollywood. Han havde en særlig kærlighed til musikfilm.

”Jeg har ofte følt, at live-musik er det mest filmiske, man kan optage. Ideelt smelter film og musik sammen, og der er ingen kunstighed eller forestilling. Jeg elsker det,” har han sagt om at optage levende musik.

Jonathan Demme var ikke en visionær ener, men en dygtig personinstruktør, der efterlader sig en lang række mindeværdige film.

Trailer: Ondskabens øjne

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko