Shortlist Awards 2016
04. nov. 2016 | 17:08 - Opdateret 06. nov. 2016 | 16:00

Prominent jury til Ekko Shortlist Awards

Foto | Robin Skjoldborg
David Dencik optræder sammen med elleve andre filmpersonligheder i juryen til Ekko Shortlist Awards 2016.

En række af landets førende filmfolk skal nominere mere end 50 præstationer, som brugerne fra mandag kan stemme om.

Af Nicki Bruun

Netop nu arbejder en jury bestående af landets førende filmfolk på højtryk.

De skal nominere de bedste præstationer fra de 139 film, der er blevet optaget på Ekko Shortlist i perioden 19. oktober 2015 til 10. oktober 2016.

Der er elleve kategorier – fra bedste fiktion over bedste mandlige og kvindelige skuespiller til bedste lydarbejde – og der skal nomineres fem film i hver kategori.

Som det har været de foregående år, bliver juryen ledet af Filmmagasinet Ekkos chefredaktør Claus Christensen, som denne gang får selskab af en række nye, prominente ansigter.

De tæller de halv- og helsvenske skuespillere David Dencik og Tuva Novotny, som netop nu er aktuelle i henholdsvis Fuglene over sundet og Rosemarie og gartnerens hemmelighed (premiere 10. november).

David Dencik fik i 2006 sit store gennembrud i En soap, hvor han spiller den transseksuelle Veronica. Siden har han markeret sig internationalt i John le Carré-filmatiseringen Dame, konge, es, spion og arbejdet sammen med Steven Spielberg og David Fincher.

Tuva Novutny brød igennem i 2000 med den svenske komediesucces Jalla! Jalla! og har siden medvirket i to roste Simon Staho-film, Dag og nat og Bang Bang Orangutang. Hun modtog også mange roser for sin birolle som den tapre krigshustru i Tobias Lindholms Oscar-nominerede Krigen.

De holder et særligt øje med de bedste skuespilpræstationer, men er ligesom resten af juryen også med til at udvælge i de andre kategorier.

Sidste år gik skuespilpriserne til unge Natasja Juul for Natasja Jensen og Elliott Crosset Hove, som efterfølgende har fået et spillefilmgennembrud i Rasmus Heisterbergs kritikerroste I blodet

Toneangivende manusforfatter
Netop Rasmus Heisterberg, der selv fik et gennembrud som instruktør med den aktuelle debut, er også del af årets jury.

Heisterberg regnes for en af Danmarks dygtigste manuskriptforfattere og er særligt kendt for sit samarbejde med Nikolaj Arcel på film som Kongekabale, Mænd der hader kvinder og En kongelig affære

Foruden Heisterberg medvirker to instruktører i juryen, nemlig dokumentaristerne Anders Østergaard og Mira Jargil. 

Anders Østergaard slog alle publikumsrekorder med Gasolin’ og blev Oscar-nomineret for Burma VJ – reporter i et lukket land. Han dyrker ofte en iscenesat dokumentarstil, hvor han ikke går af vejen for at bruge skuespillere.

Mira Jargil bekender sig til en mere observerende, men ikke mindre poetisk stil. Hun vandt en Ekko Shortlist Award i 2014 for sin bevægende Den tid vi har, som var hendes afgangsfilm på Den Danske Filmskole. Siden har hun blandt andet lavet Drømmen om en familie.

Caribisk ø-hjælp fra fotograf
Vanen tro er der i juryen også andre repræsentanter fra de områder af filmindustrien, som der bliver uddelt priser til. 

Den norskfødte og danskuddannede fotograf Sturla Brandth Grøvlen har været på en lille ø i det caribiske øhav uden meget internet, men har ikke desto mindre med begejstring set en masse Shortlist-film. 

Han har selv fotograferet Shortlist-kortfilmene som Venus og Turbo. Men han fik sit internationale gennembrud med onetake-filmen Victoria, der i Berlin indbragte ham en sølvbjørn for bedste kameraarbejde. Han er snart aktuel med lavbudgetgyseren Shelley, som får premiere 1. december.

Morten Green har senest lavet lyd på jurykollega Rasmus Heisterbergs I blodet. Men han er en af Danmarks mest erfarne tonemestre, og cv’et tæller film som Krigen og Spies & Glistrup. Til næste år står han for lyden i Birgitte Stærmoses Darling.

Passion for undergrunden
Der skal også uddeles priser for både bedste klipning og scenografi, og derfor sidder production designer Mia Stensgaard og klipper Theis Schmidt ligeledes med i juryen.

Stensgaard laver meget af sit arbejde på teatret, men har også stået bag produktion-designet på flere af Anders Thomas Jensens film, heriblandt Adams æbler og Mænd og høns. Theis Schmidt har klippet en lang række film og tv-serier såsom svenske Snabba Cash og Daniel Denciks Guldkysten samt Bedrag og Bedre skilt end aldrig. Han er også tilknyttet Filmskolens klippelinje som lærer.

Endelig er der også et par folk, der ligesom Ekko kommer fra den anden side af filmbranchen.

Eneste genganger i juryen fra sidste år – ud over Claus Christensen – er Politikens kritiker Katrine Hornstrup Yde, hvis passionerede interesse for kortfilm fra undergrunden skinner igennem i hendes kontante holdninger.

Sidst, men bestemt ikke mindst sidder tv-vært for Troldspejlet og Ekkos faste bidragyder Jakob Stegelmann i juryen, hvor han især har nærstuderet årets vifte af animationsfilm.

Og så er der sådan set kun tilbage at vente og se, hvem juryen vælger at nominere i de forskellige kategorier. Det vil blive offentliggjort på mandag 7. november.

Ekko Shortlist Awards 2015

Kommentarer

Juryen

Claus Christensen
Chefredaktør

Tuva Novotny
Skuespiller

David Dencik
Skuespiller

Rasmus Heisterberg
Instruktør og manuskriptforfatter

Mira Jargil
Instruktør

Anders Østergaard
Instruktør

Sturla Brandth Grøvlen
Fotograf

Morten Green
Tonemester

Mia Stensgaard
Production designer

Theis Schmidt
Klipper

Katrine Hornstrup Yde
Kritiker

Jakob Stegelmann
Tv-vært

© Filmmagasinet Ekko