Nyhed
11. aug. 2023 | 12:51

Jyske filmuddannelser får 14,4 millioner af EU

Foto | VIA University College

Konkurrencen er hård på filmområdet, og derfor skal uddannelsesalliancen FilmEU sikre, at den europæiske filmbranche står stærkt internationalt.

To filmuddannelser under VIA University College er blevet optaget i FilmEU, der er en alliance af europæiske filmskoler og universiteter.

Af Claus Christensen

The Animation Workshop er anerkendt for at være en filmuddannelse i verdensklasse, og den er år efter år løbet med prisen for bedste animation ved Ekko Shortlist Awards.

Fremover kan den blive endnu bedre.

Uddannelsen i Viborg er nemlig sammen med den aarhusianske Film & Transmedia-uddannelse, hvor studerende lærer at fortælle filmiske historier på tværs af platforme, blevet optaget i den fælles europæiske universitetsalliance FilmEU.

Det udløser en støtte fra EU på 14,4 millioner danske kroner over de kommende fire år til VIA University College, der har ansvaret for de to uddannelser, lyder det i en pressemeddelelse.

Alliancen skal skabe et såkaldt University of Excellence inden for Film and Media Arts.

”Partnerskabet med de øvrige uddannelsesinstitutioner vil give vores studerende et endnu mere internationalt udsyn, ligesom vores undervisere og forskere vil få nye faglige perspektiver ved at indgå i projektet og partnerskaber uden for Danmarks grænser,” udtaler Gitte Sommer Harrits, der er prorektor og øverst ansvarlig for uddannelser i VIA.

Nye job i medieverdenen
EU etablerede universitetsalliancen i 2019 og bestod dengang af fire filmskoler- og universiteter.

Nu er den blevet udvidet til otte medlemmer fra henholdsvis Portugal, Irland, Slovakiet, Belgien, Estland, Litauen, Bulgarien og Danmark.

Det krævet meget arbejde af de danske uddannelser at blive optaget. VIA blev kontaktet for et år side og opfordret at søge om optagelse. Starten er sat til 1. november.

FilmEU skal blandt andet gøre det nemmere for studerende at komme på udvekslingsophold hos partneruniversiteterne. Målet er at skabe nye job i medieverdenen.

”Konkurrencen er enorm på det her område, og det kræver talentfulde medarbejdere at klare sig godt, og dem skal vi uddanne,” siger chefkonsulent Martin Hansen og tilføjer:

”FilmEU skal levere viden og løsninger på nogle af de udfordringer, som både kreatech-industrien såvel som det øvrige samfund står overfor: grøn omstilling, digitalisering, diversitet samt inklusion.”

Kommentarer

FilmEU

Alliance for europæiske filmskoler og universiteter etableret i 2019.

Med i alliancen er otte uddannelser fra Portugal, Belgien, Irland, Estland, Slovakiet, Litauen, Bulgarien og nu Danmark.

Formålet med alliancen er, at filmbranchen og de kreative erhverv i Europa skal stå stærkere på det globale marked.

Med optagelse i alliancen følger 14,4 millioner kroner fra EU.

© Filmmagasinet Ekko