Nyhed
23. nov. 2013 | 16:19

Shortlist: Tæt kamp om topplacering

Foto | Valdemar Cold Winge Leisner
Karl (William Rudbeck Lindhardt) og Thomas (Jonathan Werner Juel) imponerer klassens lækre pige med champagne og limousine. Efter en lidt sløv start er Millennium også begyndt at imponere Shortlistens brugere.

To boblere kan på mandag skrive historie og springe direkte ind på første- og andenpladsen. Men hvilken trækker det længste strå, og kan Dirtbusters spænde ben for dem begge?

Af Claus Christensen

Siden mandag klokken 12 har brugerne kunnet tage temperaturen på, hvordan top 10-filmene og ikke mindst aspiranterne, de såkaldte boblere, klarede sig.

Her & nu viser top 10, som den ville se ud, hvis den blev offentliggjort her og nu. Det er med andre ord ikke en exit poll a la DR, men et nøjagtigt billede fra time til time.

En ny film, Frederik Louis Hviids Palma, lagde sig næsten med det samme i spidsen.

Og dér har den ligget lige indtil, at vi fredag klokken 12 stoppede opdateringerne af her & nu-listen. Det gør vi hver uge, så der er spænding om resultatet, der offentliggøres mandag klokken 12.

Ny succes for Filmværkstedet
Men Palma kan ikke vide sig sikker, langt fra. I de seneste dage er en anden ny bobler, Kristian Sejrbo Lidegaards ungdomsfilm Millennium, for alvor begyndt at røre på sig.

Da her & nu frøs i går klokken 12, lå den nummer to og halede kraftigt ind på Palma.

Palme og Millennium kan skrive historie på mandag. Det er aldrig sket før, at to boblere i samme uge er sprunget ind og sat sig på første- og andenpladsen.

Begge film er produceret med støtte fra Filmværkstedet, som hermed resolut understreger, at det er en af de institutioner, der har størst succes på Ekko Shortlist.

Det spiller uden tvivl også ind, at både Palme og Millennium er produceret i 2013. De er premiere-friske, de har nysgerrighedens interesse og et engageret netværk.

Dirtbusters hader Dovne Robert
Men kun en tåbe frygter ikke de beskidte rensedrenge i Dirtbusters, som i de seneste fire uger har ligget nummer et.

Og de har varmet op til den helt store slutspurt i weekenden med endnu en artikel i dag i Jyllands-Posten, der går filmens instruktør på klingen. Efter at have konstateret, at René Odgaard har fejet filmskolens afgangsfilm af banen, vil avisen vide, hvorfor ”20 udgaver af Dovne Robert” er interessante?

”De er nærmest modsat Dovne Robert. De er nærmest et oprør mod den slags mennesker, som synes, at det er ydmygende at være gulvmand på McDonald’s … Uden at vide det tror jeg, at de ville hade Dovne Robert,” svarer René Odgaard og oplyser, at Dirtbusters er en blandet forsamling af læger, skolelærere, kemi-ingeniører og arbejdsløse.

Trods pressesuccesen må René Odgaard og hans rengøringshold givetvis snart vinke farvel til førstepladsen. På top 10’en får filmene nulstillet deres point hver mandag klokken 12, og det bliver i sagens natur sværere og sværere uge efter uge at skabe den interesse, som en førsteplads på Ekko Shortlist kræver.

Hvem trækker nitten i bunden?
Vi skal også holde et vågent øje med Mira Jargils bevægende dokumentarfilm Den tid vi har, som fredag klokken 12 havde bevæget sig fra niendepladsen til femtepladsen. Den er dog for langt bagud på point til at kunne blande sig i topstriden.

I bunden er spændingen lige så stor som i toppen. Cecilie McNairs kærlighedsdrama Tilstand og de to gyserfilm, Helle Rossings Pige under vand og og Lisa Svelnøes Ude i skoven,ligger næsten side om side og kæmper for ikke at ryge ud af top 10.

Er en film først ude af den ugentlige top 10, kan den ikke vende tilbage. Men den fortsætter på All Time Shortlist, som rangerer filmene efter deres samlede popularitet i den tid, de har ligget på Ekkos hjemmeside.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko