Nyhed
03. aug. 2021 | 15:40

Kendte instruktører får støtte til nye film

Foto | Sacha Maric
Paprika Steen snakkede om sin medvirken foran kameraet i Applaus, da hun optrådte i en billedserie i Ekko #46. Men nu har skuespilleren også skabt sig en flot karriere som instruktør.

Paprika Steen og Nikolaj Arcel er bare toppen af isbjerget blandt de mange danske filmskabere, der er på vej med deres næste film.

Af Nicki Bruun

Mens filmbranchen verden over har været presset det seneste halvandet år, har dansk film alligevel fejret store triumfer med succeser som Thomas Vinterbergs Oscar-vinder Druk og Anders Thomas Jensens publikumshit Retfærdighedens ryttere

Og det tyder heldigvis på, at der er mange flere spændende danske film i horisonten. 

På Det Danske Filminstituts hjemmeside kan man læse, at der er givet produktionsstøtte – det sidste trin inden en film går i optagelse – til mange projekter af kendte filmskabere. 

Det største beløb på hele femten millioner går til en film med titlen Kongens land. Den skal instrueres af Nikolaj Arcel (En kongelig affære), som har skrevet manuskriptet med førnævnte Anders Thomas Jensen. 

De to har tidligere samarbejdet om Arcels Hollywood-filmatiseringen af Stephen Kings Det mørke tårn, så det er interessant, hvad makkerparret har slået sig sammen om på modersmålet. 

Debut til Anders W. Berthelsen
Nikolaj Arcels kommende film har fået støtte på den såkaldte markedsordning, som er for film med et forventeligt stort publikum i biografen. 

Støttemodtagerne tæller Anders Matthesens animationskomedie Ternet Ninja 2 og Ole Bornedals krigsdrama Skyggen i mit øje. De får premiere henholdsvis 19. august og 28. oktober, mens der længere ude i fremtiden er flere opsigtsvækkende film på vej. 

Paprika Steen har fået ti millioner kroner i produktionsstøtte til Fædre og mødre, der er skrevet af Jakob Weis, som stod bag manuskriptet til hendes fornøjelige julekomedie Den tid på året

Samme beløb får en anden skuespiller, Anders W. Berthelsen, til sin solodebut som instruktør. 

Han var sammen med Niels Arden Oplev medinstruktør på Ser du månen, Daniel, men nu er Berthelsen klar til alene at instruere komedien If You Love Somebody, der er skrevet af Kim Fupz Aakeson. 

Henrik Ruben Genz stod senest bag Erna i krig, som han skrev med den faste samarbejdspartner Bo hr. Hansen, der også er kendt som anmelder i Ekkos spalter. 

De to er på vej med en film, der bærer titlen Bamse, og som har fået 9,2 millioner kroner i produktionsstøtte. 

Millioner til talenter
Også på konsulentordningen, hvor spillefilmkonsulenterne Silje Riise Næss og Kalle Bjerkø uddeler støtten, er der flere opsigtsvækkende projekter i støbeskeen. 

Islandske Hlynur Pálmason, der er uddannet på Den Danske Filmskole, har fået anmelderros og festivalpriser for Vinterbrødre og En hvid, hvid dag

Instruktøren har fået tolv millioner kroner i produktionsstøtte fra Filminstituttet til Godland. Den handler ifølge en tekst på Pálmasons hjemmeside om en ung dansk præst (Elliott Crosset Hove), der kæmper med sin tro, da han i det 19. århundrede rejser til Island for at udbrede kristendommen. 

Michael Noer (Før frosten) og Malou Reymann (En helt almindelig familie) har også begge fået i omegnen af tolv millioner kroner til deres næste film. 

Noer arbejder på en film med titlen Birthday Girl, mens Reymann – der trak på sit eget liv i debuten om en far, der springer ud som kvinde – følger op med Defekt

Endelig har de unge talenter Kasper Rune Larsen (Danmark og webserien Hotel Paradis på Ekkos hjemmeside) og Malene Choi Jensen (The Return) også fået produktionsstøtte på konsulentordningen. 

Rune Larsen har fået fire millioner til et projekt med titlen Tobias, mens Choi Jensen har modtaget 6,575 millioner til Stille liv. Sidstnævnte har Malene Choi Jensen skrevet manuskriptet til sammen med Sissel Dalsgaard Thomsen, der senest stod bag Jens Dahls gyser Breeder.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko