Nyhed
20. mar. 2013 | 15:02

Kinas nye præsident er til Spielberg og Scorsese

Foto | Andrew Cooper
Kinas præsident er begejstret for Martin Scorseses Oscar-vindende The Departed, der ironisk nok har været forbudt i Kina siden premieren i 2006.

Amerikanske film hylder de rette værdier, har Kinas nye præsident Xi Jinping tidligere udtalt. Landets nye statsorgan for filmcensur kan være en håndsrækning til Hollywood.

Af Daniel Pilgaard

I søndags afsluttede Kinas kommunistparti sin to uger lange nationalkongres, hvor lederen Xi Jinping officielt blev udnævnt som landets præsident i torsdags.

Den 59-årige præsident viser sig at have en opsigtsvækkende smag for amerikanske film. Det fortalte han under en middag med USA’s ambassadør i Kina i 2007.

Det var Wikileaks, der i 2010 lækkede en udskrift af samtalen, som The Guardian for nylig bragte i sin helhed.

Her fortalte præsidenten, at Zhang Yimous episke storfilm Curse of the Golden Flower var forvirrende, og at ”visse kinesiske filmkunstnere negligerer gode værdier, som burde promoveres”.

Det er værdier, som Xi Jinping roser Hollywood-film for at sætte i højsædet.

”Amerikanerne har et klart syn på de værdier, der tydeligt skelner det gode fra det onde, og hvor de gode oftest sejrer,” sagde den nu nyvalgte præsident.

Flittig med klippesaksen
Steven Spielbergs krigsfilm Saving Private Ryan er blandt Xi Jinpings favoritter. Han fremhævede også Scorseses gangsterdrama The Departed, der ironisk nok er en af de få film, som er totalt bandlyst i Kina.

Med den nye regeringsdannelse er Kinas to statsorganer for overvågning og censur af radio, film og tv (SARFT) og trykte medier (GAPP) blevet omlagt til ét samlet kontrolorgan.

Det kan måske betyde en håndsrækning til Hollywood, rapporterer Variety.com.

Ifølge branchetidsskriftet kan Hollywood få mindre besvær med bureaukrati og komme hurtigere ind på det attraktive kinesiske marked, hvis det nye statsorgan optimerer og effektiviserer kontrollen med censuren. Det betyder også bedre vilkår for kinesiske filmskabere, der ikke må arbejde, før de modtager tilladelse fra staten.

Om det nye og unavngivne statsorgan vil liberalisere Kinas filmlove, virker dog mere usikkert, vurderer Variety.

De kinesiske myndigheder er notorisk kendt for at være flittige med klippesaksen, når det gælder film, som skildrer kinesere og kommunisme negativt eller viser udpenslet sex og voldsscener.

Det seneste eksempel er fantasy-filmen Cloud Atlas med Tom Hanks, hvor hele 40 minutter blev fraklippet ifølge The Hollywood Reporter. Her var det primært flere sekvenser med sex, der fik det kommunistiske styre op i det røde felt.

John McClane uden censur
I takt med, at velstanden vokser blandt Kinas befolkning, er det netop de amerikanske blockbusters, som publikum strømmer til. 

Myndighederne kan være på vej til at løsne op i forhold til volden i de 34 amerikanske film, som landet årligt tillader at importere.

I fredags var der kinesisk premiere på A Good Day to Die Hard, der i åbningsweekenden allerede passerede den såkaldte 100 millioner yuan-milepæl, som omregnet svarer til 93 millioner danske kroner. Der er ingen meldinger om, at Bruce Willis er blevet censureret i sin femte omgang i rollen som den brutale John McClane.

Den 11. april får kineserne for første gang lov til at opleve Quentin Tarantino på det store lærred, når instruktørens voldsorgie af en western, Django Unchained, har premiere. Flere medier, blandt andre Deadline.com, kunne i sidste uge rapportere, at den kinesiske version af Django Unchained kun bliver forkortet med et lille minuts tid.

Adgang til IMDb åbnet
Der er flere gode nyheder for filmentusiaster blandt verdens største befolkning. 

Nu har befolkningen igen adgang til filmdatabasen Imdb.com, som myndighederne spærrede adgangen til i frygt for, at befolkningen skulle læse om kritiske film om Kina.

Efter tre års blokering kan kineserne nu igen frit surfe rundt på filmsiden, skriver The Hollywood Reporter. Og mon ikke, at nogle vil undre sig over, at Cloud Atlas i virkeligheden varer 180 minutter?

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko