Nyhed
24. aug. 2011 | 01:50

Kontroversiel kanalchef går af

DR2’s kanalchef Arne Notkin, der har delt vandene i DR og markeret sig i en række omstridte sager, skifter job.
Af Jacob Ludvigsen

Kanalchefen for DR’s kulturflagskib DR2, Arne Notkin, forlader chefstolen for i stedet at blive udøvende journalist på P1.

”Jeg har i de seneste år som chef flirtet med tanken om at genopfinde mig selv som udøvende journalist. Nu får jeg chancen på P1. Det ser jeg frem til med skrækblandet fryd,” siger han til DR og fortsætter:

”Vi har i en situation med vanskelig økonomi og skærpet konkurrence formået at styrke DR2’s position. Men at være kanalchef i DR er et job med udløbsdato. Det sikrer fornyelse og udvikling. Tiden føles måske aldrig helt rigtig, men jeg tager springet nu, hvor kanalen ligger lunt i svinget.”

Kritik fra medarbejdere
Arne Notkin skiftede i 2007 jobbet som ansvarlig for nyhedsflagskibet Deadline ud med den øverste post på DR2. Siden har han internt i public service-stationen mildest talt delt vandene.

Mens han havde tilhængere blandt medarbejderne, der fandt ham inspirerende, vidende og konstruktivt provokerende, kritiserede flere nuværende og tidligere kollegaer ham således for at kvæle kanalens kreative miljø i en artikel i Ekkos sommernummer.

”Der er ikke det samme glæde og overskud som tidligere. Når man så, hvordan folk som Mikael Bertelsen og Mads Brügger blev behandlet, som var de praktikanter fra Journalisthøjskolen, så er det altså arrogance i niende potens,” sagde en DR-medarbejder.

Personlige kæpheste
Også udadtil har Arne Notkin i rollen som kanalchef markeret sig i en række stærkt omdiskuterede sager.

I Ekko-artiklen kom det frem, at han efter en debat i Deadline på hans egen kanal lovede Ekkos chefredaktør, Claus Christensen tæsk efter udsendelsen. En episode, han dog selv efterfølgende nægtede havde fundet sted.

Flere har fremhævet, at Notkin har en tendens til at lade sig rive vel rigeligt med af sine personlige kæpheste. Det oplevede journalisten og musikeren Torben Steno, da han lavede julekalenderen Steno og Stilling.

Her blandede Notkin - modsat hvad en kanalchef normalt har til opgave - sig intensivt i små detaljer som en introtekst.

Konfrontation med Carsten Jensen
I 2009 lukkede Arne Notkin desuden julekalenderen H.A.S.H. i al offentlighed på baggrund af to ufærdige afsnit - uden at gå i dialog med skaberne først.

I februar i år forhalede Noktin, der er tidligere formand for Danmarks Zionistforbund, DR2’s visning af Yoav Shamirs prisbelønnede dokumentar Defamation. Filmen kritiserer den israelske højrefløj for at bruge antisemitisme som et skræmmeværktøj.

”På nogle punkter synes jeg, at Defamation er problematisk, og derfor skal vi vise filmen i en sammenhæng, vi kan stå inde for,” sagde han dengang til Ekko .

Og i april kritiserede forfatteren Carsten Jensen Notkin i stærke vendinger, da kanalchefen ikke ville lade en debatfilm om Danmarks tilstand, som Jensen var blevet bedt af DR2 om at lave, stå uimodsagt.

At stå inde for udsendelserne
I Ekko-artiklen konkluderede vært for P1-programmet Mennesker & Medier, Lasse Jensen, på Arne Notkins virke som kanalchef:

”Jeg har bidt mærke i, at Notkin ved flere lejligheder har sagt, at ’det kan jeg ikke stå inde for’. Det tyder på, at han har et meget personligt forhold til det at lede en tv-kanal.”

”Det er klart, at man ikke kan stå inde for noget, der er forbryderisk eller uærligt - men betyder det, at han ikke vil sende noget, han ikke kan lide eller er uenig i? Som leder af en tv-kanal skal man også sende det, man ikke kan stå inde for.”

Stor udskiftning i DR-toppen
Arne Notkin har dog haft opbakning i DR-toppen, og til Politiken siger mediedirektør Gitte Rabøl i forbindelse med det overraskende skifte:

”Arne har aldrig været bange for at gå mod strømmen, og det er en egenskab, der er rigtig god at have med sig som journalist. Arne Notkin har sat nogle klare aftryk på DR2 med skarpe og debatskabende programmer, og jeg er sikker på, at lytterne også vil sætte pris på hans journalistiske tæft og talent.”

Med Arne Notkins afgang fortsætter den relativt store udskiftning i toppen af DR. Maria Rørbye Rønn satte sig permanent i generaldirektørstillingen i februar i år. Gitte Rabøl afløste i maj Mikael Kamper som mediedirektør. Og Morten Hesseldahl, der efterhånden er en af de mest garvede DR-spidser, har siddet i jobbet som kulturdirektør siden starten af 2010.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko