Nyhed
07. aug. 2014 | 15:37

Shortlist: Kortfilm rusker op i sygdomstabu

Foto | David Bauer

I Lukkede øjne drømmer kvinden til en kræftsyg mand om et forhold uden sygdommen.

Lukkede øjne tager førstepladsen på Ekko Shortlist, efter at den er blevet delt viralt af Kræftens Bekæmpelse. ”Pårørende til alvorligt syge mangler opmærksomhed,” siger instruktøren.

Af Martin Schantz Faurholt

Hvordan er man den bedste pårørende til alvorligt syge?

Det forsøger Ekko Shortlists nye etter, Lukkede øjne, at svare på gennem otte minutters suggererende filmsprog og næsten helt uden dialog mellem de to hovedpersoner.

Og den gør det så godt, at Kræftens Bekæmpelse har delt kortfilmen på sin Facebook-side og fået over 900 likes af brugerne.

Dilemmaet beskrives i filmen gennem en kvindes kamp for at holde sammen på kærligheden, efter at hospitalet har afsagt dødsdommen over hendes kræftramte kæreste.

”Man kan ikke forvente, at man gør det rigtige i en sådan situation. Det er en hård proces for de nærmeste,” siger filmens instruktør, Kerren Lumer-Klabbers, der har hollandsk-israelske rødder, men er opvokset i Danmark.

”Pårørende til alvorligt syge mangler opmærksomhed,” mener hun.

Over hundrede tusinde seere
Drivkræften, en søsterorganisation til Kræftens Bekæmpelse for unge, postede oprindelig filmen til sine godt 1800 følgere på Facebook.

Det antal er nu vokset til flere hundrede tusinde med interessen fra Kræftens Bekæmpelse.

”Filmen er flot lavet, meget stærk og ret fede billeder, så jeg tænkte: ’Den vil jeg helt klart dele på Facebook,’” siger Iben Bøgh Nielsen, der er projektmedarbejder i Drivkræften.

Fortvivlelsen hos kræftpatienter er svær at tale om. Men Lukkede øjne har med sin stærke visuelle stil sat ord på det, mange pårørende til dagligt fortrænger, mener projektmedarbejderen.

”Det viser filmen fint med kvindens tankemønstre, hvor hun går ind og ud af melankolien. Hun forsøger at finde ud af, hvordan hun skal håndtere det hele og til sidst ender med at tage den vigtige snak,” siger Iben Bøgh Nielsen og fortsætter:

”Meget få ord bliver sagt i filmen, så billederne skal virkelig kunne sige noget. Og det synes jeg virkelig, at de kan.”

Åbner for vanskelig diskussion
Nedbrydelsen af tabuet er netop hovedformålet med filmen, der startede som instruktørens forbigående frygt for at miste sine nærmeste til cancer.

”Den skal ikke bare være en eller anden kortfilm, men have betydning for nogen i den virkelige verden. Den må gerne skabe noget debat og møde mennesker, der kan bruge den,” siger Kerren Lumer-Klabbers.

Derfor har det været bevægende for instruktøren, at pårørende til kræftsyge har delt deres personlige historier under hendes film på både Drivkræftens og Kræftens Bekæmpelses Facebook-side.

Hun har ikke selv haft sygdommen tæt på sig, men genkender de ambivalente følelser omkring døden. Titlen ”Lukkede øjne” handler om at flygte fra virkeligheden i stedet for at se den i øjnene.

”Det gælder om ikke at have skyldfølelse. Det havde jeg selv, da min mormor døde, mens jeg var på ferie langt væk og ikke umiddelbart mærkede sorgen. Reaktionen kom først senere. Det var svært at forholde sig til, men det er en menneskelig ting,” fortæller filminstruktøren.

Kommentarer

Kerren Lumer-Klabbers

Født 1991 i Silkeborg.

Har instrueret kortfilmene Sannes fødselsdag fra 2011 og Dirt fra 2012.

Arbejder som koordinator ved produktionsselskabet Bacon.

Aktuel med kortfilmen Lukkede øjne, der har indtaget førstepladsen på Ekko Shortlist og bliver vist på filmfestivalerne Bornshorts på Bornholm og The Shnit i New York, USA, til efteråret.

Lukkede øjne deles p.t. af Drivkræften og Kræftens Bekæmpelse på Facebook.

© Filmmagasinet Ekko