Cannes 2022
25. maj 2022 | 16:29 - Opdateret 25. maj 2022 | 19:44

Mads Mikkelsen i dansk storfilm

Foto | Zentropa
Efter hovedrollen i Oscar-vinderen Druk har Mads Mikkelsen nu udset sig sin næste danske film, hvor han skal spille over for Amanda Collin.

Verdensstjernen indtager hovedrollen i ny film af Nikolaj Arcel, der har skrevet manuskriptet til det historiske drama Kongens land med Anders Thomas Jensen.

Af Nicki Bruun

I morgen bliver Mads Mikkelsens stjernestatus cementeret ved et såkaldt rendez-vous filmkunstens mekka, Cannes-festivalen, til ære for danskeren og hans karriere.

Heldigvis har skuespillerens internationale succes, der senest kom til udtryk i hans rolle som afløser for Johnny Depp i Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmeligheder, ikke betydet, at han er tabt for dansk film.

I 2020 medvirkede Mads Mikkelsen således i årets to bedst sælgende og kritikerroste film: Thomas Vinterbergs Druk og Anders Thomas Jensens Retfærdighedens ryttere.

Og i dag har Zentropa på Cannes-festivalen afsløret, at skuespilleren er klar til at medvirke i den næste store film fra det succesrige selskab: Kongens land, der instrueres af Nikolaj Arcel, som har skrevet manuskriptet i samarbejde med Anders Thomas Jensen.

”Jeg havde et fantastisk samarbejde med Nikolaj Arcel på En kongelig affære, og jeg glæder mig enormt til at arbejde sammen med ham igen,” udtaler Mads Mikkelsen ved Zentropas pressemøde i Cannes, hvor Ekko var til stede.

”Han har en formidabel vision for filmen, og han og Anders Thomas har skrevet et vildt manuskript. Det har en brutalitet og ømhed, som jeg blev meget bevæget af, da jeg læste det,” fortsætter skuespilleren.

”Vi dramatiserer et vigtigt stykke og fascinerende kapitel i Danmarkshistorien med nogle tematikker, der trækker klare tråde til vor tid. Og så er det også bare en spændende historie og lidt af et eventyr.”

Kongens land begynder optagelserne til efteråret og forventes at få premiere til efteråret 2023.

Den jyske hede
Filmen foregår i 1755, hvor Frederik 5’s højeste ønske at kolonisere den sidste utæmmede del af hans rige, den enorme jyske hede.

Den stålsatte, forarmede kaptajn Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) trodser alle råd og begiver sig alene afsted for at opdyrke og kolonisere heden.

På rollelisten er også Amanda Collin, der spiller den handlekraftige Ann Barbara, som er en godsejers bortløbne husholderske.

”Ann Barbara er en stærk og modig kvinde for sin tid. Hun har længsler og drømme præcis som alle andre, men er fanget i en klasse og ikke mindst en tid, hvor de kan være svære at handle på. Og så tror hun på kærligheden fremfor alt! Hvilket jeg elsker,” udtaler Amanda Collin.

”Jeg glæder mig enormt til at være med til at give hende en stemme. Hvor hun ender bliver en spændende rejse, og jeg kan slet ikke vente med at tage det første skridt med Nikolaj, Mads, Anders Thomas og resten af det fantastiske hold, der er involveret i projektet.”

Sved og galskab
Nikolaj Arcel instruerede i Danmark senest En kongelig affære fra 2012, men nu er filmskaberen tilbage i det historiske univers.

Kongens land er baseret Ida Jessens anmelderroste bestseller Kaptajnen og Ann Barbara fra 2020, der er inspireret af virkelige begivenheder.

”Jeg blev stærkt betaget af Ida Jessens fantastiske roman og følte instinktivt, at jeg med denne historie kunne kaste mig ud i et helt nyt og spændende filmsprog,” siger Nikolaj Arcel.

”Vi har med Kongens land sat os for at skabe en nervepirrende og moderne storfilm, der omfavner mørket, humoren, afmagten, blodet, sveden og galskaben i historien, og som kommer helt tæt på hedens stædige pionerer og deres fjender.”

Filmens budget er på 58,5 millioner kroner, og optagelserne kommer til at foregå i Danmark, Tjekkiet og Tyskland.

Kommentarer

Nicki Bruun

Ekkos udsendte journalist i Cannes dækker dagligt festivalen.

Laver primært interviews og opstøver store og små nyheder.

Cannes-festivalen blev holdt første gang i 1946 og regnes for verdens mest prestigefyldte festival.

Årets festival er nummer 75 og løber fra 17. til 28. maj.

© Filmmagasinet Ekko