Nyhed
18. sep. 2014 | 16:17 - Opdateret 18. sep. 2014 | 17:41

Malmros er det danske Oscar-bud

Foto | Jørn Jungersen
Jakob Cedergreen spiller over for Helle Fagralid i Sorg og glæde. De spiller henholdsvis Johannes og Signe, der er baseret på Nils Malmos og hans kone.

Nils Malmros’ Sorg og glæde er overraskende blevet Danmarks kandidat til Oscar-statuetten. Det bliver op ad bakke, mener Ekkos chefredaktør.

Af Morten Scriver Andersen

Den danske Oscar-komité har netop offentliggjort, at det er Malmros’ Sorg og glæde, der skal kæmpe om Oscar-statuetten i kategorien ”bedste ikke-engelsksproget film”.

Sorg og glæde er en selvbiografisk og meget personlig film af Nils Malmros. Filmen skildrer Malmros’ liv med sin kone, der i en fødselspsykose slår deres ni måneder gamle datter ihjel.

Valget er stik imod, hvad Ekkos chefredaktør, Claus Christensen, anbefalede, da de tre potentielle danske kandidater blev offentliggjort. Her foreslog han Kapgang som den oplagte kandidat på bekostning af Sorg og glæde og En du elsker.

Størst følelsesdybde
”Komitéen har valgt den mest tragiske og således den film, der umiddelbart har den største følelsesdybde. Det giver umiddelbart god mening, når man tænker på, at Oscar-medlemmerne gerne viser deres bedre og alvorligere ’jeg’ ved afstemningerne,” siger Claus Christensen og fortsætter:

”Problemet er bare, at man i udlandet har svært ved at forstå Sorg og glæde. Filmen forudsætter et kendskab til Malmros’ oeuvre, som Oscar-medlemmerne ikke har.”

”Men den forudsætter nok også, at man kender personen Malmros og den autentiske historie bag filmen. Gør man ikke, kan det være svært at forstå, hvordan ægteparret kan leve videre sammen efter den forfærdelige hændelse,” vurderer Claus Christensen.

Svagt dansk Oscar-år
Sorg og glæde fik en hård medfart af Ekkos anmelder, Klaus Rifbjerg, og siden har Malmros’ barnestjerne, Line Arlien-Søborg, der selv portrætteres i den autofiktive film, taget afstand fra Malmros’ udlægning i et usædvanligt essay.

Men uanset hvilken film, komitéen havde besluttet sig for, ville dansk film have haft svært ved at markere sig i Oscar-konkurrencen, understreger Ekkos chefredaktør.

”Det bliver op ad bakke, og hvis Sorg og glæde skal have nogen chance, så vil det kræve et gevaldigt lobbyarbejde af Malmros og hans hold,” siger Claus Christensen.

”Under alle omstændigheder må vi konstatere, at det i Oscar-sammenhænge har været et svagt dansk år, og der skal et stort mirakel til, hvis vi skal nomineres igen,” siger han.

Stolte traditioner
I de seneste år har Danmark ellers været flot repræsenteret i Oscar-sammenhænge. Hævnen nåede helt til tops i 2011, mens En kongelig affære og Jagten blev nomineret i henholdsvis 2013 og 2014.

Før Sorg og glæde kan præsenteres ved det prestigiøse prisshow, venter der i bedste fald filmen endnu to afstemningsrunder.

Hvert land kan som Danmark indstille én film til nominering, og ud af dem skal den såkaldte foreign language-komité shortliste de seks bedste af de mange udenlandske film. Efterfølgende tilføjer en eksekutiv komité yderligere tre film for at sikre, at der ikke er væsentlige film, der er blevet overset.

De ni udvalgte film offentliggøres kort før jul.

To komitéer – én på den amerikanske vestkyst og én på østkysten – nominerer derpå de fem film, der skal konkurrere om Oscar-statuetten. Vinderen afgøres af de omkring 6.000 stemmeberettigede medlemmer af Oscar-akademiet og offentliggøres til Oscar-showet den 22. februar 2015.

Kommentarer

Dansk Oscar-komité

Den danske Oscar-komité er nedsat af Det Danske Filminstitut.

Komitéen afgør, hvilken dansk film der indstilles i kategorien ”bedste ikke-engelsksprogede film”.

Komitéen består af repræsenter fra Det Danske Filminstitut, Producentforeningen, Danske Filminstruktører, Dansk Filmfotograf Forbund, Danske Filmkritikere og Danske Biografer.

© Filmmagasinet Ekko