Sara Omar versus Parwani
14. dec. 2023 | 09:00

Manyar Parwani opgiver injuriesag mod Ekko

Foto | YouTube

Instruktøren Manyar Parwarni har ikke haft premiere på en film siden spillefilmdebuten Himlen falder fra 2009, og på det seneste har han tilbragt en del tid i retssale.

Instruktør Manyar Parwani ophæver efter halvandet år injuriesagen mod Ekkos chefredaktør og journalist samt forfatteren Sara Omar, hvor han krævede de tre idømt mindst ét års fængsel.

Af Claus Christensen

Mindst ét års fængsel til Filmmagasinet Ekkos chefredaktør Claus Christensen og journalist Nicki Bruun samt forfatter Sara Omar.

Sådan lød kravet fra instruktør Manyar Parwani, da han den 12. april 2022 anlagde injuriesag.

Sagsanlægget gik på magasinets interview den 12. oktober 2021 med Sara Omar, hvor hun udtalte sig kritisk om forholdene under et kuldsejlet dokumentarprojekt.

Nu har instruktøren, der ellers havde fået fri proces af staten og dermed ikke ville blive økonomisk belastet, trukket sagsanlægget tilbage.

”På vegne af sagsøger, Mohammad Ibrahim Parwani, skal jeg hermed meddele, at sagen hæves over for samtlige sagsøgte,” skriver advokat Poul Hauch Fenger den 13. december til Københavns Byret.

Beklager beslutning
Sagen, der skulle have været for retten i 2024, er dermed afblæst.

Den overraskende udvikling sker blot dagen efter, at Manyar Parwani modtog en dom ved Københavns Byret for hærværk. Han blev dømt for i vrede at have kastet Sara Omars mobiltelefon, så den røg ud over balkonen fra et hotel og blev totalskadet.

”Det er helt sindssygt,” sagde instruktør Manyar Parwani til dommen og forlod oprørt retssalen.

Ekko har spurgt Manyar Parwani, hvorfor han har trukket sagsanlægget tilbage, men han har ikke svaret. En repræsentant for Paul Hauch Fenger skriver kort: ”Vi kan som advokater ikke udtale os om sagen. Henvendelse herom skal ske direkte til sagens parter.”

Sara Omars advokat Erik Nyborg ærgrer sig over, at sagen ikke kommer for retten.

”Som jeg tidligere har sagt, var min eneste bekymring i relation til sagsanlægget, at Parwani ville trække sagen tilbage, så Sara Omar ikke kunne få mulighed for udførligt at begrunde den kritik af Parwanis virke som instruktør, som er indeholdt i de udsagn, Sara Omar blev stævnet for,” udtaler Erik Nyborg i en pressemeddelelse.

Vinder i fogedretten
I 2018 indgik Manyar Parwani og produceren Omar Marzouk en aftale med Sara Omar om at skildre hendes pludselige berømmelse, da hun udgav bogen Dødevaskeren om social kontrol og kvindeundertrykkelse i et muslimsk miljø.

Efter uoverensstemmelser trak Sara Omar sig fra projektet i sommeren 2019.

I første omgang droppede Manyar Parwani dokumentarfilmen. Men siden genoptog han projektet, men nu med det udtalte formål at afsløre, at forfatteren havde løjet om en række forhold. Blandt andet om sin opvækst og graden af den politibeskyttelse, hun fik som følge af trusler efter bogudgivelsen.

Sara Omar gik til fogedretten for at forhindre, at optagelserne med hende kunne offentliggøres. Både i byretten og landsretten har man vurderet, at optagelserne til dokumentaren ikke tilhører Parwani. Hvorfor han ikke kan benytte dem.

I interviewet med Ekko gav Sara Omar for første gang sin version om konflikten med Manyar Parwani. Det skete som svar på, at Parwani havde skrevet om sagen på sin Facebook-side samt udtalt sig til Frihedsbrevet.

Frihedsbrevet udgav den 18. juli lydoptagelser af Sara Omar, som ifølge Parwani beviser, at hun har overdrevet sine udtalelser om politibeskyttelse.

På samme tidspunkt kom Weekendavisen med historien om, at hun skulle benytte en ukrediteret konsulent på sine bøger.

Langvarig smædekampagne
I interviewet med Ekko bliver Manyar Parwani kaldt for et ”symptom på en sygdom i samfundet” af forfatteren.

”De mennesker gør alt for at beskytte deres ære. Det handler i sidste instans om at beskytte familiens ære. Derfor har de så travlt med at dække over ham, holde hånden over ham og nærmest gøre ham til et offer, vel vidende hvad han har udsat dem for,” siger Sara Omar.

Hun kritiserer samtidig Manyar Parwani for at skabe ”et kaotisk miljø” under filmarbejdet og bevidst fremprovokere reaktioner, som han kunne optage med kameraet. 

Hun mente også, at han fra starten af havde en skjult dagsorden om at fremstille hendes som en løgner og fantast. 

”Jeg havde med glæde mødt Manyar Parwani i retten for at få afgjort injuriesagen. Jeg har aldrig været i tvivl om, at jeg ville vinde, for jeg har dokumentation for de udtalelser, jeg kom med i Ekko,” udtaler Sara Omar i dag i en pressemeddelelse og fortsætter: 

”Som jeg ser det, er injuriesagen blot en del af Parwanis langvarige smædekampagne mod mig, hvor han sammen med Marzouk og deres tilhængere har forsøgt at sabotere mit virke som forfatter.” 

”Selv om jeg har vundet tre retssager nu, så har de forpestet mit liv og sat alt i stå. Men set i lyset af alt det, der sker, er jeg heldigvis et menneske, der kan finde ud af at bearbejde smerte ved at skrive. Så de sidste fire år har selvsagt været med til at give mig inspiration til en hel masse nye fortællinger – når jeg engang vender tilbage til mit forfatterskab.” 

Dokumentarserie på vej
Konflikten mellem Manyar Parwani og Sara Omar har fået stor medieopmærksomhed. 

Det var imidlertid mest i begyndelsen. Da den berømte forfatter fik medhold i fogedretten, ebbede medieinteressen for sagen langsomt ud. 

DR har dog under konflikten fulgt Sara Omar, og man arbejder på at færdiggøre en dokumentarserie, der har titlen Sara Omar skal gøres tavs

”Stjerneforfatteren Sara Omar er havnet i en massiv shitstorm. Hun er en svindler, der lyver om hele sin fortid og hænger sine egne ud for at sælge bøger og tjene millioner, lyder anklagerne,” lyder DR’s programomtale, der fortsætter: 

”I håbet om at modbevise rygterne og redde sin troværdighed tager hun modvilligt på en rejse tilbage til en mørk fortid og et tvunget ægteskab som ganske ung.” 

Serien var planlagt til at blive vist i september, men er to gange blevet udskudt få dage før premieren. 

Ifølge DR’s chefredaktør Thomas Falbe skyldes udsættelsen, at ”der er sket noget nyt, som vi gerne vil efterprøve og kunne have med i dokumentaren”. 

Han tilføjer, at dokumentaren vil ”kaste et helt nyt lys på sagen om Sara Omar”. 

Ifølge Ekkos oplysninger vil der i serien blive fremlagt materiale, som ikke bare er belastende for Manyar Parwani, men også for flere af hans familiemedlemmer, der har taget ham i forsvar.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko