Sara Omar versus Parwani
29. aug. 2023 | 15:24 - Opdateret 07. sep. 2023 | 07:50

DR viser serie om Sara Omar under angreb

Foto | DR

Dokumentarserien Sara Omar skal gøres tavs følger forfatteren, som har vundet De Gyldne Laubær, men røg ind i et gevaldigt stormvejr i 2021.

DR er på trapperne med dokumentarserie om forfatteren under hendes vilde shitstorm og konflikten med Manyar Parwani, som har ført til adskillige søgsmål.

Af Claus Christensen og Frederik Hoff

DR har gået meget stille med dørene, men søndag den 10. september viser DR2 første afsnit af en dokumentarserie om forfatteren Sara Omar.

Det fremgik tidligere i dag af DR’s egen tv-guide, at serien skulle vises allerede på søndag den 3. september (se efter artiklen). Men Ekko har fra kilder fået oplysninger om, at den er blevet rykket en uge.

DR’s kommunikationsafdeling fortæller, at den er på vej, men man vil ikke officielt bekræfte premieredatoen.

Sara Omar blev med ét Danmarksberømt, da hun i 2017 udgav romanen Dødevaskeren, som er et frontalangreb på en kvindeundertrykkende muslimsk kultur.

Men i 2021 blev hun ramt af en gevaldig shitstorm.

Frihedsbrevet og Weekendavisen skrev artikler, hvor Sara Omars troværdighed blev anfægtet. Der blev draget tvivl om hendes baggrund, om hun selv havde skrevet sine romaner, og om hun havde overdrevet graden af politibeskyttelse.

Anklagerne kom blandt andet fra instruktøren Manyar Parwani og producenten Omar Marzouk. De havde været i gang med et dokumentarportræt af Sara Omar, men efter uenighed havde forfatteren forladt projektet.

Parterne endte i fogedretten, som gav Sara Omar medhold i, at Parwani og Marzouk ikke måtte gøre brug af optagelserne med forfatteren.

Men samtidig med dette fallerede filmprojekt har instruktør Søs Hoffman fulgt Sara Omar i en årrække, hvor hendes karriere var truet. Hun har arbejdet for selskabet Laud People, og undervejs er Niels Hagen Rasmussen fra Reef TV trådt til som co-producent. 

Det er blevet til en serie på tre afsnit med den sigende titel Sara Omar skal gøres tavs. Hvert afsnit varer omkring 50 minutter, og de bliver ifølge Ekkos oplysninger vist på DR2 søndag den 10., mandag den 11. og tirsdag den 12. september.

De tre afsnit bliver også tilgængelig på DRTV.

”Stjerneforfatteren Sara Omar er havnet i en massiv shitstorm. Hun er en svindler, der lyver om hele sin fortid og hænger sine egne ud for at sælge bøger og tjene millioner, lyder anklagerne,” starter DR’s programomtalen, der fortsætter:

”I håbet om at modbevise rygterne og redde sin troværdighed tager hun modvilligt på en rejse tilbage til en mørk fortid og et tvunget ægteskab som ganske ung.”

Familiens ære
Ifølge programteksterne følger DR også Sara Omar i hendes fogedsag mod Parwani og Marzouk.

”Imens retten går sin gang, fyger rygter, anklager og dødstrusler om ørene på Sara Omar, som endnu en gang konstaterer, hvor meget forestillingen om familiens ære stadig betyder i det miljø, hun kommer fra,” står der i omtalen af tredje afsnit.

Ifølge Ekkos oplysninger bliver Manyar Parwanis injuriesag mod Sara Omar og en journalist samt chefredaktøren fra Ekko ikke berørt i dokumentaren.

Sagen blev anlagt efter et interview i Ekko, hvor Sara Omar for første gang tog bladet fra munden og svarede på kritikken.

Søs Hoffman har arbejdet for DR i over tyve år og står bag en række dokumentariske programmer og film. I 2021 var der premiere på hendes dokumentarfilm Henning og dødsmissilet om det såkaldte hovsa-missil, der ved et uheld blev affyret imod et dansk sommerhusområde i 1982.

Hoffman har på Sara Omar skal gøres tavs arbejdet sammen med produceren Niels Hagen Rasmussen, der er medstifter af Reef TV. Han har også sin baggrund i DR, hvor han var fakta-chef 2013-2018.

Dokumentaren skulle ifølge kilder dykke ned i et meget betændt konfliktstof, og den kan blive en bombe i sagen om Sara Omar.


Dokumentaren Sara Omar skal gøres tavs skulle oprindelig have været vist tredje, fjerde og femte september, som det fremgår af tre screenshots fra DR's tv-guide, men i løbet af eftermiddagen er det blevet ændret. 

Kommentarer

Sara Omar

Født 1986 i Kurdistan.

Flygtede med sin familie i slutningen af 1990’erne.

Har boet i Danmark siden 2001.

Forfatter til romanerne Dødevaskeren og Skyggedanseren fra 2017 og 2019.

Bøgerne skildrer problemer som social kontrol, incest og kvindeundertrykkelse i muslimske miljøer.

Modtog Menneskerettighedsprisen i 2019, Læsernes Bogpris i 2018 for Dødevaskeren og De Gyldne Laurbær 2019 for Skyggedanseren.

© Filmmagasinet Ekko