Interview
23. nov. 2021 | 06:21

Nomineret stjerneskud er fuld af tvivl

Foto | Phillip Jørgensen
Marie Reuther spiller i kortfilmen Bleed den usikre Ea, der bliver anderledes handlekraftig, når hun træder ind i rollespillet som vampyren Vanessa.

”Jeg øver mig i at tænke mindre og bare være til stede,” siger skuespilleren Marie Reuther, der har fået et stort gennembrud med HBO-serien Kamikaze og er nomineret ved Ekko Shortlist Awards 2021.

Af Nicki Bruun

Marie Reuther har svært ved at forholde sig til, at hendes ansigt lige nu er blæst op på Rådhuspladsen på en kæmpe plakat.

Den unge skuespiller er aktuel i HBO-serien Kamikaze, hvor hun får sit store gennembrud som den rige teenager Julie, der mister sin familie og ryger ud i en spiral af dødsdrift og eksistentiel tvivl.

På et knap så dramatisk bagtæppe forsøger Marie Reuther selv at holde benene på jorden efter de store kritikerroser fra blandt andre Ekkos anmelder.

Midt i virvaret er hun meget begejstret for sin nominering som bedste kvindelige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards. Hun er blevet nomineret for sin præstation i Bleed – stem på Marie her – hvor hun spiller en ung kvinde, der er ugengældt forelsket i sin bedste ven.

”Det er min første prisuddeling i Danmark, så jeg glæder mig helt vildt til at komme til Ekko Shortlist Awards,” siger den 25-årige skuespiller entusiastisk, da vi møder hende på en regnvåd novemberdag.

”Jeg er meget taknemmelig for, at der er nogen, som vil nominere mig og hylde den fantastiske kortfilm, vi har lavet sammen!”

Fordomme om rollespil
I Bleed spiller Marie Reuther pigen Ea, der tager til Møn for at deltage i et stort anlagt rollespil. Hendes figur er vampyren Vanessa, der modsat introverte Ea er modig og handlekraftig.

De to personligheder kolliderer undervejs, da Ea forsøger at fortælle om sine følelser for sin bedste ven, men mødes af udfordringer både i virkeligheden og i spillet.

Marie Reuther har aldrig selv spillet rollespil. Men hun har fra barnsben gået meget op i udklædning og kan med egne ord genkende følelsen af transformation, når man tager et kostume på.

For at komme i den rette stemning til filmen tog skuespilleren ind i forretningen Faraos Cigarer, hvor hun købte magic cards og lod sig rive med af rollespil-universet.

”Det var vildt sjovt at spille rollespil i filmen. De færreste forstår nok den rollespilsverden og har måske en masse fordomme om, hvad det er for nogle mennesker, der spiller det,” siger Marie Reuther.

”Så det handlede også om at stå op for de mennesker og vise, at det er fucking fedt at spille rollespil!”

Bleed er en Super16-midtvejsfilm instrueret af Hannah Elbke og skrevet af Henrik Binger. De to filmskabere besøgte rigtige rollespil som research, men lyttede også meget til skuespillerens input om hovedpersonen.

”På et projekt som Bleed løfter man virkelig i flok. Vi er sammen, fordi vi godt kan lide at fortælle historier, og Bleed er noget særligt. Man bliver trukket ind i universet, og kontrasterne er så stærke i Ea, som skifter mellem at være sig selv og Vanessa,” siger Marie Reuther, der er glad for atmosfæren i kortfilm, hvor alle er med, fordi de virkelig brænder for projektet.

”Der er en charme i kortfilm, men kun hvis folk tager det seriøst.”

Oldemor på teatret
Marie Reuther er lillesøster til skuespilleren Mads Reuther, der er kendt for sine roller i film som De forbandede år og I blodet samt Ekko Shortlist-filmene Reception og En samtale.

Hendes storesøster gik på Den Kongelige Ballet som barn og medvirkede i nogle forestillinger, men stoppede, fordi miljøet var for hårdt.

Marie Reuther husker dog at have set farens videooptagelser af søsterens optrædener, og hun blev selv tiltrukket af livet på scenen.

Forældrene har ellers ikke opfordret deres børn til at gå skuespillets vej, men givet dem frihed til at vælge en retning i livet. Og kærligheden til den kreative verden strømmer gennem familien. Marie Reuthers oldemor hed Gudrun Ebba Marie Mangor og var skuespiller, der debuterede i Indenfor murene på Det Kongelige Teater.

Hun blev over 100 år gammel, og Marie Reuther nåede at se en del til hende, før oldemoren døde i 2008.

”Hun havde store armbevægelser og var lidt uhyggelig dengang, for hun var jo sindssygt gammel. Men hun var spændende, sød og entusiastisk,” fortæller skuespilleren.

”Hun tog min mormor meget med i teatret, og min mormor har taget os børnebørn med i teatret, så på den måde er interessen blevet vakt.”

Kæmper med selvværdet
Marie Reuther har også lagt stemme til årets dobbelt nominerede animationsfilm Jeg har ikke tid til det her ved Ekko Shortlist Awards. Og den næste rolle er allerede kørt i stilling, men hun kan dog ikke afsløre noget endnu.

Selv om hun allerede er blevet et internationalt anerkendt navn, kæmper skuespilleren stadig med selvtilliden.

”Jeg ville ønske, at jeg følte mig friere, når jeg spiller. Jeg øver mig i ikke at være for bevidst, og det er hele kunsten. Men det er svært, hvis man har store ambitioner og gerne vil gøre det megagodt,” siger Marie Reuther.

”Jeg øver mig i at tænke mindre og bare være til stede. Essensen i skuespil er jo at reagere, som hvis man var et barn, der fik en bold i hovedet. Så skriger man uden at tænke over, hvordan man skal skrige.”

Hun forsøger ikke at lade ros og kritik være styrende for sit selvværd som skuespiller. I stedet prøver hun at lade succesen blive målt i, om dygtige mennesker ringer og spørger, om hun vil arbejde med dem.

Længes efter pingpong
I fremtiden håber Marie Reuther at kunne kaste sig over nye udfordringer.

Kamikaze har været fantastisk, men også hårdt at lave, for jeg har været meget alene undervejs. Jeg har selvfølgelig arbejdet med dygtige skuespillere, men det har været i kortere perioder,” siger Marie Reuther.

”Jeg kunne godt tænkte mig at prøve at være en del af et ensemble, hvor man kan få noget sjov pingpong op at køre over en længere periode og måske blive venner med folk.”

Hun vil ikke være skuespiller for enhver pris.

”Jeg har ikke nogen backup-plan, og jeg håber da, at jeg får lov at blive ved med at arbejde og være med i projekter, jeg synes er fede, og som inspirerer mig. Men hvis ikke, vil jeg ikke være skuespiller for enhver pris. Jeg vil dog gerne lave alt fra teater og film til serier og kortfilm.”

Trailer: Kamikaze

Kommentarer

Marie Reuther

Født 1996 i København.

Uddannet skuespiller på Den Danske Scenekunstskole i 2020.

Har medvirket i en række kortfilm på Ekko Shortlist.

Får nu sit store gennembrud i den danske HBO-serie Kamikaze, hvor hun spiller hovedrollen.

Nomineret som bedste kvindelige skuespiller ved Ekko Shortlist Awards for sin rolle i Bleed

© Filmmagasinet Ekko