Nyhed
26. mar. 2024 | 18:13

Medarbejderne flygter fra canadisk filmfestival

Foto | Troels Rasmus N’Koya-Jensen

Danske Patricia Bbaale Bandak (th.) skal snart til Toronto i Canada for at vise Englemord på Hot Docs, der lige nu ligner en kaotisk og lukningstruet festival.

En masseopsigelse blandt medarbejderne rammer Torontos festival Hot Docs kort før, årets festival løber af stablen med fire danske dokumentarer.

Af Rosemarie Kær Lundgaard

Bare en måned inden Nordamerikas største dokumentarfestival skal afholdes den 25. april til 5. maj i Toronto, har store dele af deres ansatte sagt op med kort varsel. 

Hot Docs Canadian International Documentary Festival – også kaldet Hot Docs – har mistet ti programtilrettelæggere samt den kunstneriske leder Hussain Currimbhoy. 

I en udmelding på Facebook skriver ledende, internationale tilrettelægger Myrocia Watamaniuk: 

”Jeg har taget den hjerteskærende beslutning om at forlade 2024 Hot Docs Festival. Det gør jeg sammen med ni af mine kollegaer. Jeg vil fortsat kæmpe for film og filmskabere – de er grundstenene i alle filmfestivaler og grunden til, at jeg udfører dette job.” 

Festivalen har officielt kommenteret opsigelserne lakonisk. 

”Desværre har nogle programtilrettelæggere valgt ikke at deltage i dette års festival. Vi vil gerne takke dem for deres bidrag,” lyder det. 

I stedet vil festivalens leder Heather Haynes også stå i spidsen for programafdelingen. 

Hvorfor så mange medarbejdere har valgt at sige op på én gang, vides ikke, da de endnu ikke har villet udtale sig af respekt for festivalen. 

Betydeligt underskud
Danske dokumentarfilm er ofte stærkt repræsenteret på den canadiske festival.

Sidste år vandt Christian Einshøj to priser på festivalen for Bjergene. I år er hele fire danske dokumentarer udtaget. 

Patricia Bbaale Bandaks dokumentar Englemord er udtaget til den internationale konkurrence. Daughter of Genghis og Ekko af kærlighed, der begge har fået fem stjerner af Ekkos anmeldere, er en del af festivalens officielle program. 

Eternal Father, som er en afgangsfilm på Den Danske Filmskole, er med i kortfilmkonkurrencen. 

Men udsigterne for Hot Docs, der sidste år havde 30-års jubilæum, er usikre. 

Direktøren Marie Nelson har for nylig sagt til det canadiske medie CBC, at dette års festival meget vel kan blive den sidste, medmindre man får mere støtte fra offentlige finansieringspartnere. 

Hot Docs’ hjemmeside udtaler Nelson, at ”vi står i øjeblikket over for et betydeligt driftsunderskud, der truer vores langsigtede bæredygtighed”. 

Hot Docs er en nonprofit organisation, og festivalen er ifølge Nelson stadig ved at komme sig over det økonomiske tab som følge af pandemien. 

Ud over at aflyse selve festivalen måtte man også holde sin tilhørende biograf, Hot Docs Ted Rogers Cinema, lukket. Den endte med at være lukket for gæster i to år. 

Planerne om at udvide biografen med endnu en sal har man været nødsaget til at udskyde. 

Dårlig arbejdskultur
Det canadiske dokumentarmagasin POV har talt med et tidligere Hot Docs-bestyrelsesmedlem, der ønsker at være anonym. 

Personen er trådt ud af bestyrelsen på baggrund af arbejdskulturen og sin manglende tillid til ledelsen. Og der har floreret rygter om, at der skulle have været problemer mellem bestyrelsen og medarbejderne i Hot Docs. 

En anonym bruger på det sociale medie Reddit skriver, at bestyrelsen har nægtet at lytte på medarbejdere, som har prøvet at gøre dem opmærksomme på strukturelle problemer i virksomheden. 

Ydermere fortalte POV’s kilde, at der har været interne konflikter om festivalens offentlige udtalelser omkring Israel og Palæstina. Pro-israelske kommentarer skal have skabt ubehagelige situationer.

Trailer: Englemord

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko