Nyhed
21. sep. 2019 | 12:37

May el-Toukhy laver film om Karen Blixen

Foto | Søren Rønholt
Sand ligestilling indebærer mørkere og mere komplekse kvinderoller, sagde May el-Toukhy til Ekko i februar. Nu kaster instruktøren sig over dramaet om Karen Blixens liv i Kenya.

Succesinstruktøren bag Dronningen vil fortælle en anden historie om den ikoniske danske forfatter end Hollywood-melodramaet Mit Afrika.

Af Frederik Hoff og Claus Christensen

Da Dronningen fik premiere tidligere på året, stod anmelderne i kø for at udtrykte deres entusiasme for, hvad Ekkos anmelder beskrev som et raffineret og kompromisløst drama om en forbudt affære.

Instruktøren var May el-Toukhy, der i 2015 spillefilmdebuterede med den Woody Allen’ske komedie Lang historie kort.

Omdrejningspunktet i begge film er komplekse, kvindelige hovedkarakterer, der er fyldt med fejl og modsætninger. I sin tredje film kaster El-Toukhy sig over en nærmest mytologisk dansk forfatter, Karen Blixen.

Jakob Weiss, der skrev Paprika Steens julefilm Den tid på året, står for manuskriptet.

Men udgangspunktet er Tom Buk-Swientys bog Løvinden, som tegner et portræt af Blixen som eneren, der i starten af det tyvende århundrede søger eventyret i Afrika – langt væk fra den europæiske modernitet.

Mere end et offer
Filmen, der også får titlen Løvinden, skildrer specifikt forfatterens liv i Kenya fra 1914 til 1931.

Samme periode blev fortalt i det romantiske Hollywood-drama Mit Afrika, der er baseret på Karen Blixens egne erindringer, Den afrikanske farm, og har Meryl Streep i hovedrollen.

Hvor Mit Afrika er en kærlighedsfilm, har el-Toukhy tydeligvis andre planer med sin film.

”Jeg har altid opfattet Karen Blixen som et offer. Som en kvinde, der led en krank skæbne og betalte en høj pris på det personlige plan,” siger instruktøren i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Men da jeg læste Tom Buk-Swientys bog gik det for alvor op for mig, at hendes liv i Afrika var fyldt af modsætninger. Hun var ikke kun et offer for andres vilje og uvilje. Hun var også dominerende, egenrådig og i sine følelsers vold.”

Krav på kompleksitet
May el-Toukhy vil gerne skabe et nuanceret portræt af Karen Blixen, som dagens publikum kan identificere sig med.

”Jeg drømmer om at skabe en film, der handler om de oplevelser og erfaringer, som hendes litteratur kom til at stå på skuldrene af,” siger hun.

”Det er en universel historie om et meget sammensat menneske, og hun er den perfekte hovedkarakter i mine øjne, også på grund af hendes menneskelige fejlbarlighed. Vores nationale ikoner har krav på at blive fortolket og genfortalt med den store kompleksitet, der i sidste har gjort dem til ikoner.”

Løvinden forventes at gå i produktion i 2021 og få premiere i 2022.

Trailer: Dronningen

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko