Cannes 2017
21. maj 2017 | 19:23

Video: Se klip fra Hanekes nye film

Foto | Christian Berger
Isabelle Huppert står i spidsen for den perlerække af skuespillere, der medvirker i Michael Hanekes Happy End, om en borgerlig familie i Nordfrankrig, der lukker øjnene for flygtningekrisen.

I aften er der verdenspremiere i Cannes på Michael Hanekes Happy End, der dyster om Guldpalmen. Se tre klip fra filmen!

Af Pernille Bergendorff og Nicki Bruun

Fem år efter, at Michael Haneke vandt Guldpalmen med Amour, er instruktøren tilbage på Croisetten med det fransksprogede familiedrama Happy End.

Og det er noget af en stjernespækket rollebesætning, han denne gang disker op med.

Isabelle Huppert, der blev berømt i rollen som den masochistiske klaverlærerinde i Hanekes Pianisten, spiller også denne gang en af de bærende roller. Huppert vandt i år en Golden Globe for bedste kvindelige skuespiller for hendes præstation i Paul Verhoeven Elle.

Happy End har også den 87-årige skuespiller Jean-Louis Trintignant på rollelisten. Trintignant har i mere end 50 år været en af de helt store skuespillere i Frankrig, både i film og på teaterscenen. Men han blev først for alvor kendt af et internationalt publikum, da han i Amour spillede den ældre mand George, der insisterer på at tage sig af sin lammede hustru.

Også fransk films enfant terrible, Mathieu Kassovitz, der skrev og instruerede kultfilmen Hadet med Vincent Cassel fra 1995 spiller med. Det samme gør tyske Franz Rogowski, som nogle måske husker fra Victoria (2015), der er optaget uden klip.

Frosset billede
Endnu er der ikke sluppet meget ud om Happy End, der bliver vist for pressen i Cannes i aften.

Men de tre klip fra filmen, der er blevet offentliggjort (se dem nederst), viser Haneke, som vi bedst kender ham: Replikkerne skærer som giftige knive i en atmosfære af tung, borgerlig usagthed, korrekthed og undertrykkelse.

Isabelle Huppert insisterer dog på, at filmen er langt fra hendes tidligere samarbejde med Haneke. Til det engelske filmmagasin Little White Lies fortæller hun om filmen:

“Denne her film er ikke at sammenligne med, hvad jeg gjorde i eksempelvis Pianisten og under alle omstændigheder helt anderledes end Amour. Det er en ensemble-film med en masse karakterer. Haneke kalder den en ’freeze frame’. Det er et portræt af en familie med alt, hvad det indebærer … en borgerlig, europæisk familie, der er blind overfor, hvad der foregår I verden omkring dem.”

Krisens brændpunkt
Happy End foregår i nordfranske Calais, som de sidste år er blevet mest kendt for at være et af den europæiske flygtningekrises brændpunkter.

Her samles tusindvis af flygtninge og migranter i selvbyggede lejre i håb om at krydse Den Engelske Kanal og få del i det forjættede og rige Europa.

Det har fået franske film-aficionados til at spekulere, om filmen bevæger sig væk fra Hanekes sædvanlige nære univers og ud i, hvad der kunne være en direkte kommentar til den politiske og sociale situation i Europa. De spekulationer maner filmens caster David El Hakim til jorden i avisen La Voix du Nord.

”Det er på ingen måde en film om migranter. Det er først og fremmest en auteurfilm. Et kunstværk. Manuskriptet er helt utroligt,” siger David El Hakim.


Pernille Bergendorff er – ud over at være fast skribent for Ekko – skuespiller. Hun har en statistrolle i Happy End, men endnu ikke set filmen.

Happy End: Klip 1

Happy End: Klip 2

Happy End: Klip 3

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko