Nekrolog
22. sep. 2020 | 18:49 - Opdateret 23. sep. 2020 | 07:52

Michael Lonsdale er død

Foto | Eon Productions
Den megalomane psykopat Hugo Drax (Michael Lonsdale) prøver i Moonraker at udslette James Bond og resten af verden.

Skuespilleren bag Bond-skurken Hugo Drax i Moonraker nåede i sin 60 år lange karriere at arbejde sammen med både Spielberg og Truffaut.

Af Marcus Uhre

Den fransk-britiske skuespiller Michael Lonsdale døde i går i en alder af 89 år. Det oplyser hans agent ifølge internationale medier.

Lonsdale var bedst kendt som skurken Hugo Drax i Bond-filmen Moonraker, hvor skuespilleren gestalter en bindegal entreprenør med planer om at forgifte hele Jorden fra sin rumstation.

Ud over sin rolle i den populære filmserie medvirkede skuespilleren i over 200 produktioner i en mere end 60 år lang karriere. De tæller både film, tv og teater.

Og Michael Lonsdale har sat sit præg på filmhistorien som andet end Roger Moores modstander i det ydre rum.

I Hollywood lavede Lonsdale film med både Steven Spielberg og Fred Zinnemann, mens skuespilleren i Frankrig arbejdede med nybølge-instruktører som François Truffaut, Alain Resnais, Louis Malle, Jean-Luc Godard og Claude Chabrol.

Han medvirkede i den spanske surrealist Louis Buñuels Frihedens spøgelse og tjekkiske Milos Formans Goya’s Ghosts.

Fintfølende alsidighed
Michael Lonsdale blev født i Paris i 1931.

Han var søn af en engelsk officer og voksede op i England indtil Anden Verdenskrig, som han tilbragte i marokkanske Casablanca, der var neutral under konflikten.

Han vendte dog tilbage til Paris i 1947 for at blive kunstmaler. Den unge mand fandt kærligheden til skuespillet otte år senere, da han 24 år gammel i 1955 fik sin første rolle i et teaterstykke.

Filmdebuten kom året efter i den historiske komedie Det hændte i Aden. De mindre roller i starten af karrieren tæller også en præstation som præst i Orson Welles’ Kafka-filmatisering Processen fra 1962.

Fred Zinnemann gav skuespilleren en stor rolle i 1973 med Sjakalen, hvor Lonsdale spiller detektiven Claude Lebel, der skal stoppe titlens lejemorder.

Med fintfølende alsidighed kom Lonsdale vidt omkring i karrieren.

Han har også ageret abbed i Rosens navn, der foregår i et Benediktiner-kloster. I James Ivorys Resten af dagen spiller han aristokraten Dupont D’Ivry.

Elsker improvisation
I Jacques Rivettes tretten timer lange improvisationsfilm Out 1 fra 1971 spiller Michael Lonsdale lederen af en teatertrup. Den øver sig på en græsk tragedie om titanen Prometheus, som giver ilden i gave til mennesket.

Med den lange spilletid og en central rolle fik Michael Lonsdale for første gang virkelig lov til at vise sig frem. I en vild scene – alene på en strand – både griner og græder han.

Filmen var lavet til tv i afsnit på omkring 90 minutter. Men kanalen ville i sidste ende ikke sende filmen, måske fordi den var improviseret.

”Improvisationen gjorde mig en smule ængstelig, men jeg fik muligheden for at gøre lige præcis, hvad vi følte og ville i øjeblikket,” udtalte Michael Lonsdale til amerikanske Slant Magazine i 2015 og tilføjede:

”Jeg elsker at improvisere.”

Tilbage til Bond
Da Michael Lonsdale blev spurgt af Bond-fansiden MI6-HQ, om han i sin tid var bange for at ødelægge sin karriere ved at spille en Bond-skurk, var svaret ganske klart.

”Overhovedet ikke! Tværtimod, jeg har lavet så mange film, der ikke var populære eller tjente særligt mange penge. Jeg har kun været i mindre film, så jeg tænkte, at jeg gerne ville medvirke i en stor film. Det var en stor oplevelse at lave en populærfilm.”

Senere har han genopfrisket sin rolle som Hugo Drax i videospillet 007 Legends fra 2012. Lonsdale oplevede også et kunstnerisk højdepunkt mod slutningen af karrieren. Han vandt den franske César-pris for bedste mandlige birolle i Om guder og mænd fra 2010.

Her spiller han en trappist-munk, der er fanget i en religiøs konflikt under den algeriske borgerkrig i 1996.

Michael Lonsdale fik ingen børn.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko