Nyhed
07. juni 2017 | 13:24 - Opdateret 30. okt. 2017 | 21:43

Michael Moore lancerer anti-Trump-side

Foto | Dog Eat Dog Films
Michael Moore anråber sine amerikanske landsmænd til at følge deres patriotiske pligt i Where to Invade Next fra 2015, og nu beder instruktøren igen om borgernes hjælp.

Den amerikanske dokumentarist har startet siden TrumpiLeaks som et forum for whistleblowere, der vil dele oplysninger om Trumps påståede ugerninger.

Af Rasmus Stenbæk Iversen

Hvis nogen skulle være i tvivl, er Michael Moore en arg modstander og kritiker af den amerikanske præsident Donald Trump.

Derfor har den amerikanske instruktør nu startet en ny hjemmeside, der skal gøre det muligt for whistleblowere at kommunikere og sikkert dele kompromitterende information om præsidenten.

Og selvfølgelig har Moore kaldt sin nylancerede side for ”TrumpiLeaks” – formentlig inspireret af berømte sider som WikiLeaks.

Mere konkret er det instruktørens forhåbning, at ansatte i den amerikanske administration eller stat kan dele oplysninger på TrumpiLeaks om præsidentens mulige og påståede ulovlige gerninger som leder af den frie verden.

Moores erklærede mål er at vælte Trump inden januar 2025, hvor hans præsidentperiode udløber, hvis han vel at mærke genvælges til næste valg. På siden skriver Moore, at den tekniske sikkerhed skulle være i orden med den kraftigste krypterings-teknologi.

Trump er over loven
I et åbent brev i den amerikanske netavis Huffington Post motiverer og begrunder Michael Moore sit nye aktivistiske og drastiske tiltag.

”Donald Trump tror, at han står over loven. Han opfører sig, som om han står over loven. Han har selv erklæret, at han står over loven. Og ved at fyre Sally Yates, Preet Bharara og James Comey (tre føderale embedsmænd, der havde en vis autoritet til at holde ham ansvarlig) tager han de først skridt til at gøre det officielt,” skriver den tydeligt indignerede Moore i Huffington Post mandag.

”Tag ikke fejl – Donald J. Trump har ingen intentioner om at forlade Det Hvide Hus før den 20. januar 2025. Hvor gammel vil du være i 2025? Så længe regner han med at være præsident. Hvor meget af vores land og verden har han ødelagt til den tid?”

I Huffington Post-brevet opstiller Moore en firepunktsplan, der skal gøre en ende på Trumps præsidentskab: massiv handling fra civilsamfundet, konstante søgsmål mod præsidenten, stil selv op til valg og mobilisér en hær af satire.

”Jeg ved, at det er risikabelt. Jeg ved, at vi måske kommer i problemer. Men der er for meget på spil til at spille sikkert. Og sammen med The Founding Fathers har jeg kun jer tilbage.”

Anti-Trump-film
Gennem sin næsten 30 år lange karriere har Michael Moore ofte lavet samfundsrevsende og kritiske film om forholdene i USA.

Med Oscar-vinderen Bowling for Columbine undersøger han den amerikanske våbenkultur, med Fahrenheit 9/11 Bush-administrationens reaktion på 11. september og med Sicko det amerikanske sundhedssystem.

Altid iklædt sin karakteristiske baseballkasket, slidte cowboybukser og hættetrøje investerer Moore sin egen persona i filmene.

Så naturligvis bekendtgjorde Moore også i maj i år, at han arbejder på en ny kritisk film om Trump med titlen Fahrenheit 11/9. Den titel peger både tilbage på Moores egen film fra 2004 og på datoen 9. november 2016, hvor Trump vandt det amerikanske valg.

”Lige meget hvad der bliver afsløret, bliver Trump på benene. Fakta, virkelighed og intellekt kan ikke besejre ham. Selv når han påfører sig selv et selvforskyldt nederlag, står han op næste morgen og fortsætter med at tweete. Det slutter alt sammen med denne film,” fortalte Michael Moore i maj om sine kommende film ifølge The Guardian.

Det vides endnu ikke, hvornår Fahrenheit 11/9 får premiere.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko