Interview
17. okt. 2018 | 10:14

Birkkjær: Filmsex er en pervers disciplin

Foto | Kärnfilm
Hovedpersonen i Sthlm Rekviem, Fredrika Bergman (Liv Mjönes), får god opbakning på hjemmefronten af Spencer Lagergren, der spilles af danske Mikael Birkkjær.

”Sex på film er som gymnastik med konstruerede følelser,” siger Mikael Birkkjær, der er aktuel som manden bag en kompleks kvinde i den svenske C More-krimiserie Sthlm Rekviem.

Af Nicki Bruun

Et barn bliver kidnappet midt i velfærdsstatens politisk korrekte vugge: den svenske hovedstad Stockholm. Senere bliver den lille pige fundet død med ordet ”uønsket” skåret ind i panden.

Sådan starter krimiserien Sthlm Rekviem, der kan ses nu på C More.

Her løber svenske politimænd og -kvinder rundt i et mørkt Stockholm og prøver at finde den sadistiske morder. I centrum står nyansatte Fredrika Bergman, der ikke er populær blandt kollegerne, men heldigvis har en sympatisk mand derhjemme – og han er dansker!

”Jeg var den eneste danske skuespiller, men svenskerne kan jo godt lide os, og jeg har også kærlighed til Sverige,” siger Mikael Birkkjær på glimrende svensk og med et grin.

Birkkjær hedder i serien Spencer Lagergren, og trods det meget svenske navn taler han faktisk dansk til sin kæreste. Hun spilles af 39-årige Liv Mjönes (Kyss Mig), men selv om 60-årige Mikael Birkkjær altså er en del ældre end hende, var det ikke helt nok.

”Jeg tog til Sverige og mødte Liv i et studie, hvor vi fik taget nogle billeder. Folkene bag serien sagde: ’Det er skide godt, men det går ikke. Du er for ung.’ ’Jamen, der står, at han er 60, og det er jeg også,’ svarede jeg. Og jeg havde et billede fra nogle år siden, hvor jeg havde et stort fuldskæg, og det var de tilfredse med. Det er jo også meget hipt at have skæg.”

Fede perioder og tynde tider
Sthlm Rekviem
bygger på forfatteren Kristina Ohlssons bogserie, og Mikael Birkkjær spiller en biperson, der optræder sporadisk i løbet af sæsonens ti afsnit.

Til gengæld kom han tæt ind på livet af Liv Mjönes, når de to skulle spille kærester.

”Jeg skulle kravle til køjs med en svensk skønhed deroppe en del gange og spille sex med et menneske. Det er jo altid en mærkelig, pervers disciplin i film, som man i en eller anden forstand skal gå til som gymnastik med konstruerede følelser,” fortæller Mikael Birkkjær.

”Der kunne man jo godt forestille sig #MeToo-ting opstå, men jeg har ikke spekuleret et sekund over det. Når man gør det ordentligt, aftaler man med hinanden om, hvad man vil være med til. Kan jeg tage fat om dig, rage på dig, kysse og den slags.”

Det er en anden måde at gå på arbejde end de fleste mennesker. Men det første, man skal vænne sig til, er ikke at have en hverdag i traditionel forstand, når man som skuespiller rejser fra det ene job til det andet.

”I 25 år havde jeg aldrig fri, fordi jeg spillede på Det Kongelige Teater. Man skal have noget is i maven, når man træder ud af det liv, hvor der er fast løn,” siger skuespilleren.

”Nu tager man lidt fra de fede perioder og lægger på en konto, så man kan klare sig i mere tynde tider. Det har jeg nu gjort i tolv år, og det vil jeg gerne fortsætte med.”

Et svin i Sydhavnen
Mikael Birkkjær blev kendt for roller i DR-serier som Forbrydelsen og Borgen, men tv-arbejde var ikke planen, da han blev uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1985.

I mange år var han ansat på Det Kongelige Teater, hvor han spillede hovedroller i stykker som Ødipus og Engle i Amerika.

”Jeg blev spurgt en del gange, mens jeg lavede teater, om jeg ville være med i film og tv-serier. Men jeg havde ikke lyst til at blive et kendt menneske. Så jeg sagde nej tak og passede mit arbejde, mens børnene voksede op,” fortæller Mikael Birkkjær.

”Men netop som jeg var blevet træt af teatret og havde fået nok, ringede Danmarks Radio og spurgte, om jeg ville komme til casting på Sommer. Jeg vægrede mig stadig, men gode venner og kolleger sagde, at jeg skulle gøre det. Så gjorde forsøget og har lavet en masse serier siden.”

Det gav pludselig den med egne ord sky Mikael Birkkjær en masse opmærksomhed. Mest af den gode slags, men det var en speciel oplevelse for skuespilleren, da det viste sig, at han var morderen i anden sæson af Forbrydelsen.

”Jeg fik det først at vide i afsnit syv eller otte. Jeg gik og tænkte, at det ikke kunne være mig, for jeg løb jo rundt med Sofie Gråbøl. På en måde var jeg lidt rystet og måtte gå det hele igennem. Da det begyndte at snerpe til allersidst i sæsonen, oplevede jeg, at nogen råbte efter mig, da jeg kørte på cykel i Sydhavnen: ’Det er dig, der har gjort det, dit svin!’”

Nej tak til actionfilm
Efterfølgende fik Mikael Birkkjær lov til at spille en mere sympatisk fyr i form af den forstående ægtemand til Sidse Babett Knudsens statsminister Birgitte Nyborg i Borgen.

Den rolle gjorde Birkkjær til et genkendeligt ansigt – også uden for landets grænser.

Borgen blev sprøjtet ud i hele verden. Pludselig blev jeg genkendt i lufthavne. Og her i sommer mødte jeg nogle ældre, australske damer i Frederikssund, som jeg sad og fik taget billeder med,” siger skuespilleren og ler.

”Der kom da tilbud på forskellige ting fra udlandet, men jeg har ikke været interesseret i at gå til casting som skurk i en amerikansk actionfilm. Det interesserer mig ikke at være en nordic looking motherfucker, der skal lave lidt accent. Men hvis jeg blev spurgt om at være med i en BBC-serie – sådan noget ville jeg gerne.”

For Mikael Birkkjær er det vigtigste, at rollen er interessant, men han vil også gerne have lidt forskellige strenge at spille på.

”Indimellem er det også sjovt at være the bad guy. Jeg tænker ikke så meget over balancen, men hvis nogen ringede nu og spurgte, om jeg ville være den forstående ægtemand, ville jeg nok sige: ’Ej, jeg tror, det skal være noget andet.’ Så hellere den mærkelige grønthandler eller sådan noget. Der skal helst være lidt forskellige farver på.”

Trailer: Sthlm Rekviem

Kommentarer

Mikael Birkkjær

Født 1958 i København.

Uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1985.

Kendt for roller i DR-serier som Borgen og Forbrydelsen.

Medvirker i Ekko Shortlist-filmen Lau og Laudrup.

Aktuel i krimiserien Sthlm RekviemC More.

© Filmmagasinet Ekko