Ugens streaming
21. juli 2017 | 10:16

Ekko anbefaler: Når krigen raser

Foto | Hoyte Van Hoytema
Krigens helvede får et ordentligt skud adrenalin i Christopher Nolans Dunkirk, og Anden Verdenskrig har ageret bagtæppe i mange fremragende film og tv-serier.

I anledning af Dunkirk har vi fundet fem stærke film og serier om rædslerne under Anden Verdenskrig, der ofte omtales som ”den sidste gode krig”.

Af Nicki Bruun

Der findes vel ikke en mere dramatisk ramme for film og tv-serier end krig.

Her er der bogstavelig talt menneskeliv på spil, og så bygger de mange historier om Anden Verdenskrig og andre store krige jo på uhyggeligt virkelige begivenheder, som giver ekstra autenticitet og nerve.

Der er nærmest ingen ende på film, som på den ene eller anden måde handler om Anden Verdenskrig, der ofte omtales som ”den sidste gode krig”.

Instruktører som Steven Spielberg og Clint Eastwood har givet krigen episke og patriotiske gevandter på, men samtidig holdt fast i genrens grundlæggende budskab: At krig ødelægger mennesker.

I forlængelse af Christopher Nolans roste Dunkirk, som går i danske biografer nu, anbefaler vi i denne uge fem film og serier, som særligt effektivt skildrer krigens mange hårrejsende sider.

Saving Private Ryan

Blodet flyder i Steven Spielbergs storslåede krigsdrama, hvis åbningsscene fra Omaha Beach har skrevet sig ind i filmhistorien som den måske bedste skildring af krigens hektiske vanvid. Tom Hanks giver en pragtpræstation som kaptajn Miller, der bliver sendt på mission midt i krigen for at finde menig Ryan.

Det var ikke nok til, at Hanks vandt endnu en Oscar. Men det gjorde Spielberg til gengæld for sin instruktion, ligesom filmen vandt fire andre tekniske priser, deriblandt bedste fotografi. Man bliver da også opslugt og taber pusten over det mareridt, som en af menneskehedens største tragedier bliver fremstillet som.

Kan lejes på Viaplay og Blockbuster

 

Band of Brothers

Steven Spielberg og Tom Hanks står også bag HBO-miniserien fra 2001, som nogle danskere vil kende under titlen Kammerater i krig. Her får vi over ti timer en tålmodig og empatisk skildring af den gruppe amerikanske mænd, som blev sendt af sted for at stoppe Adolf Hitler, da USA endelig valgte at involvere sig i krigen.

Med en detaljerigdom og et production design, der stadig er til at måbe over seksten år efter, kommer vi tæt på soldaterne, som på grund af deres grufulde oplevelser bliver brødre i ånden. Efter de ti afsnit af Band of Brothers kan man passende også kaste sig over The Pacific, der som en efterfølger fortæller en lignende historie, men denne gang fra krigens kampe i Stillehavet.

Kan ses på HBO Nordic

 

Letters from Iwo Jima

Selvfølgelig skal Clint Eastwood også nævnes på en liste med film om Anden Verdenskrig. Han medvirker i Ørneborgen og Kellys helte, som foregår under krigens kampe, men Eastwoods store bidrag er som instruktør af Letters from Iwo Jima og Flags of our Fathers. Førstnævnte fortæller om slaget mellem amerikanere og japanere på øen Iwo Jima gennem japanske øjne.

Dernæst skal man selvfølgelig ikke snyde sig selv for den anden del i Eastwoods store krigsepos, Flags of our Fathers, der er på både Filmstriben og Netflix. Den viser samme kamp, men denne gang fra amerikanernes perspektiv, og begge er så medfølende, at grænsen mellem ven og fjende bliver udvisket.

Kan ses på Filmstriben

 

Urmageren

Ligesom Steven Spielberg og Clint Eastwood har tyske Oliver Hirschbiegel været omkring begivenhederne under Anden Verdenskrig mere end én gang. Instruktøren fik sit gennembrud med Der Untergang om Adolf Hitlers sidste dage i bunkeren.

Hirschbiegels seneste krigsdrama, Urmageren, fortæller en nervepirrende historie fra den anden side. I 1939 forsøger Georg Elser at snigmyrde Hitler, men planen slår fejl, og filmen følger Elser, mens han tænker tilbage på optakten til attentatet. Den autentiske historie om snedkeren er suspense, men filmen fortæller også en større historie om nazismen og efterdønningerne i Tyskland.

Kan ses på C More

 

Das Boot

At der er kommet nogle gode, tyske film om Anden Verdenskrig, kan vel ikke overraske. Men Wolfgang Petersens Das Boot er ikke bare den mest rammende fortælling om krigen set fra nazisternes øjne – det er en af de bedste krigsfilm overhovedet nogensinde!

Filmen viser den skræmmende klaustrofobiske, men også til tider jævnt kedelige hverdag på en tysk ubåd, der bekæmper fjenden dybt under havets overflade. Totalt afskåret fra andet end radiokommunikation med omverdenen bliver missionen om at ødelægge britiske forsyninger en Sisyfos-agtig opgave, og spærret inde i et skrog af metal er der god tid til at stille spørgsmål ved krigens mening.

Kan ses på Netflix

Kommentarer

Ugens streaming

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge foreslår vi film og serier om Anden Verdenskrig.

© Filmmagasinet Ekko