Ugens streaming
14. juli 2017 | 09:57

Ekko anbefaler: I sportens verden

Foto | Erica Parise
Der bliver gået til stålet i wrestling-ringen, når kvindegruppen i GLOW lærer, hvordan man underholder et publikum.

Sommeren byder gerne på sol og sport, men hvis førstnævnte svigter, kan man heldigvis også streame en række underholdende film og serier om sport.

Af Nicki Bruun

Sommeren er altid lig med sport, og lige nu bliver der både kørt på cykel i de franske bjerge og svinget med tennisketcherne på græsbanerne i Wimbledon.

Selv om film og sport umiddelbart virker som to modsætninger, er der lavet mange film, hvor sport på den ene eller anden måde har spillet en central rolle.

Særligt velkendte solo-sportsgrene som boksning og cykling er blevet skildret adskillige gange på film, da individets kamp mod en modstander eller sig selv er godt filmisk stof.

Men også mere upåagtede discipliner har fået en filmisk behandling, som i Johannes Nyholms biografaktuelle Kæmpen, hvor autistiske og deforme Rikard tager til EM i petanque. Og til efteråret kommer Janus Metz’ Borg, hvor man får den autentiske historie om rivaliseringen mellem to af tennissportens største legender, Björn Borg og John McEnroe.

Denne uge har vi fundet fire film og en serie, hvor sporten er i centrum, men også danner bagtæppe for en menneskelig historie.

7 Days in Hell

Om man finder tennis sjovt eller ej, er en smagssmag. Men selv hvis man ikke er fan af ketchersporten, kan man nyde mockumentaryen 7 Days in Hell. Den er lavet af folkene bag den nye Pharmacy Road, der gør grin med cykelsporten. Og på samme måde finder filmskaberne humor i de mange mærkværdige ting, som tennisspillet byder på.

Andy Samberg spiller over for Game of Thrones-stjernen Kit Harington to af historiens bedste tennisspillere, der i 2001 dyster i en kamp, som varer intet mindre end syv dage. Det er lige så overdrevet, som det lyder, men indeholder også en række morsomme guldkorn.

Kan ses på HBO Nordic

 

Red Army

Mens Den Kolde Krig stod på, lurede den verdensødelæggende tragedie hele tiden under samfundets civiliserede fernis. Verden holdt vejret i spænding og håbede, at der også var en morgendag, som ikke blev sprængt i atomer af USA og Sovjetunionen.

Det førte andre spændende kampe med sig, eksempelvis på ishockeybanen, hvor de rødklædte russere dominerede de to stormagters opgør. Gennem øjnene på kaptajnen for 1980’ernes suveræne hold, Slava Fetisov, fortæller dokumentaren Red Army underholdende om det kommunistiske styre.

Skøjteløberne blev et symbol på styrets overlegenhed i forhold til de amerikanske kapitalister, men hjernen bag succesen var mere inspireret af leg og kreativitet end socialistisk ensretning.

Kan ses på C More og Filmstriben

 

Friday Night Lights

Vi har tidligere anbefalet tv-serien Friday Night Lights, der bygger på en bog om livet i en lille, texansk by, hvor amerikansk fodbold betyder alt. Men faktisk blev der inden serien lavet en spillefilm fra 2004, som på kun to timer fortæller en ligeledes gribende historie om unge mennesker, hvis liv topper allerede, mens de dyrker deres sport i skolen.

Byen Odessa lever og ånder nemlig for deres hold Permian High Panthers, og når de unge mennesker ikke præsterer på banen, får de kærligheden at føle udenfor. Det samme gør Billy Bob Thorntons træner, som prøver at opdrage drenge til at blive ordentlige mænd, men må sande, at det hele i indbyggernes øjne bare handler om at vinde.

Kan ses på Viaplay

 

GLOW

Har du ikke fået kastet dig over GLOW endnu, kan du godt se at komme i gang. Seriens initialer står for ”Gorgeous Ladies of Wrestling”, og som titlen afslører, handler den om en kvindelig gruppe wrestlere. Den foregår i 1980’ernes pastelfarvede Los Angeles, hvor den håbefulde skuespiller Ruth (Alison Brie) får forvildet sig til optagelsesprøve på et wrestling-show.

Serien er fra folkene bag Orange Is the New Black og arbejder med et lige så stort persongalleri af fascinerende kvinder som forgængeren. Bag hver kvinde gemmer sig en interessant historie, som tålmodigt bliver udforsket i løbet af første sæsons ti afsnit.

Kan ses på Netflix

 

Sidste træk

Filmen hedder på engelsk Pawn Sacrifice, hvilket henviser til at ofre en bonde. Vi er dog ikke i den mørke middelalder, men til verdensmesterskabet i skak i 1972. Under Den Kolde Krig mødes amerikanske Bobby Fischer og sovjetiske Boris Spassky til en benhård kamp i den islandske hovedstad Reykjavík.

Instruktør Edward Zwick og manuskriptforfatter Steven Knight har skåret en skarp fiktionsfilm ud af de autentiske begivenheder. Historien er fortalt dokumentarisk i Bobby Fischer Against the World, som også varmt kan anbefales.

Kan ses på C More

Kommentarer

Ugens streaming

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

Denne uge foreslår vi film og serier med sport i centrum.

© Filmmagasinet Ekko