Nyhed
17. okt. 2017 | 14:44

Nicolas Winding Refn varsler kulturrevolution

Foto | Jan Buus
Nicolas Winding Refn har aldrig været bange for at tale med store ord, og nu vil instruktøren gå de legendariske Lumière-brødre i bedene og genopfinde filmindustrien.

Den danske instruktør bag Pusher, Drive og The Neon Demon lancerer en ny hjemmeside dedikeret til filmkunst i revolutionens navn.

Af Kjartan Hansen

Allerede med sin debutfilm Pusher fra 1996 positionerede den danske instruktør Nicolas Winding Refn sig som en instruktør, der turde tænke anderledes om film.

Med stilistiske referencer til Dario Argentos italienske gyserfilm i sine senere projekter som The Neon Demon er Refn vant til at hylde filmkunsten.

Men nu går han skridtet videre og afslører sin egen, kommende hjemmeside bynwr.com, lanceret som ”en rendyrket genvej til kunsten”.

I et interview med den franske radiokanal Radio Lumière præsenterede danskeren hjemmesiden, hvor man både vil kunne se og læse om film ved først at erklære ”filmens død” og efter ti sekunders stilhed dens ”genfødsel”.

Han fortsætter med en forklaring om, at han er i gang med en kulturrevolution, så filmindustrien kan tilpasse sig vores nye filmvaner, fordi publikum oftere ser film derhjemme end i biografen.

Skæve eksistenser i undergrunden
Vi har de senere år set, hvordan både streamingtjenester og tv-serier gør indpas i filmfestivaler som Cannes med visninger, der ikke kommer i biograferne, men udgives direkte via streaming.

Hjemmesiden bynwr.com skal drives som en kvartårlig udgivelse med én udvalgt film som omdrejningspunkt hver gang.

Den første udgave lanceres i februar 2018 og fokuserer på en restaureret version af Bert Williams’ genfundne lavbudget-gyser The Nest of the Cuckoo Birds (1965) og bliver kurateret af forfatteren Jimmy McDonough. Hver udgave bliver tilrettelagt af en ny kurator og vil behandle en ny film.

McDonough er vel befærdet i lavbudget og har skrevet biografier om skæve eksistenser i filmindustriens undergrund, såsom instruktørerne Russ Meyer og Andy Milligan.

Forfatterens opgave som kurator for hjemmesiden vil være at sammensætte artikler, billeder og kunst, som supplerer Refns vision med at vise The Nest of the Cuckoo Birds, der samtidig får premiere i udvalgte biografer verden over.

Den tredje Lumière
Nicolas Winding Refn kommer selv fra en biograffamilie. Hans farbror Peter Refn var i 1974-94 direktør for Grand-biografen og bragte en lang række kunstneriske film til Danmark, heriblandt Krzysztof Kieślowskis.

I interviewet med radiokanalen sætter Nicolas Winding Refn da heller ikke sit lys under en skæppe. Han påtager sig en revolutionær aura, som vi kender fra de franske instruktører Jean-Luc Godard og François Truffaut, der i 1968 ville standse filmfestivalen i Cannes i sympati med ungdomsoprøret.

Refn trækker opsigtsvækkende paralleller mellem sin hjemmeside og biografens fødsel, som var anført af de franske filmpionerer Lumière-brødrene.

Nicolas Winding Refn kalder kækt sig selv for ”den tredje Lumière-bror”.

”Filmindustrien i dag begrænser sig selv,” siger han og laster branchen for at være drevet af en stræben efter vækst uden at give plads til hverken kunstneriske udfoldelser eller at følge med i den teknologiske udvikling.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko