Nyhed
14. dec. 2022 | 13:57

Ny regering vil genforhandle kulturbidrag

Foto | Mike Kollöffel
I fjerde sæson af Borgen er Signe Kragh (Johanne Louise Schmidt) statsminister, mens Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) er udenrigsminister. I virkelighedens verden er ministerkabalen ved at blive lagt.

Den omdiskuterede afgift for streamingtjenester står til at blive lavet om i en ny medieaftale, hvor aktører skal kunne vælge mellem afgift og investering.

Af Nicki Bruun

Knap halvanden måned efter folketingsvalget har Mette Frederiksen indgået aftale med Venstre og Moderaterne om at danne regering.

Kulturpolitisk vil de tre partier gennemføre den smalle medieaftale, som de røde partier sammen med Radikale Venstre indgik i starten af 2022. Dog vil det meget omtalte kulturbidrag – en skat på streamingtjenester som Netflix og TV 2 Play – blive genforhandlet.

”Regeringen vil gennemføre medieaftalen, dog vil regeringen afsøge muligheden for at erstatte kulturbidraget med en ordning, hvor udbyderne kan vælge mellem en forpligtelse til at investere i dansksproget indhold eller betale en afgift – samt foretage yderligere tilpasninger,” står der i det regeringsgrundlag, som blev fremlagt i dag kl. 12.

Det er indtil videre et godt spørgsmål, hvad formuleringen ”yderligere tilpasninger” dækker over, ligesom der i øjeblikket spekuleres kraftigt i, hvem der skal bestride kulturministerposten.

Socialdemokratiets Ane Halsboe-Jørgensen er i skrivende stund stadig fungerende kulturminister, men det er nærliggende at forestille sig, at posten fremover skal bestrides af Venstres Jan E. Jørgensen eller måske Moderaternes nyslåede politiker Jon Stephensen, der er kendt fra en lang karriere i film- og især teaterbranchen.

Afgift eller investering
Det vedtagne kulturbidrag går ud på, at streamingtjenester skulle betale et beløb svarende til seks procent af deres omsætning i Danmark.

De borgerlige trak sig i sin tid fra aftalen, fordi de ikke mener, at pengene skal gå til en pulje, hvor de bliver delt ud til danske film og serier.

Det skal derimod være en investeringsforpligtelse, hvor streamingtjenesterne bruger pengene til at producere i Danmark.

Medieaftalen er blevet kritiseret af både TV 2 og internationale streamingtjenester som Netflix, HBO og Viaplay, og her på siden har tre danske filmfolk skrevet et debatindlæg under overskriften Appel til det nye folketing.

Samtidig har der næsten hele året været et produktionsstop, fordi danske filmarbejdere har kæmpet med at indgå en betalingsaftale med streamingtjenesterne.

Nyt dansk indhold
Der lægges med regeringens udmelding op til, at man blander afgiftsmodellen og investeringsmodellen i en ny medieaftale, hvor aktørerne selv kan få lov til at vælge.

Det vækker glæde for direktøren i Producentforeningen, Jørgen Ramskov.

”Nu ved vi ikke, hvordan den præcise model kommer til at se ud, men grundlæggende er vi meget tilfredse med, at der bliver et fradrag for investeringer, hvis det vel at mærke gælder nyt dansk indhold,” siger Jørgen Ramskov til Politiken.

”Vi synes, at det, der skal gives rabat for, skal være investeringer i nyt indhold til glæde for danskerne og til glæde for beskæftigelsen.”

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko