Nyhed
24. juni 2021 | 19:57

Nyt Ekko med dansk filmdronning

Foto | Per Morten Abrahamsen
Charlotte Sieling indtager forsiden af det nye nummer af Ekko, hvor hun fortæller om sin storfilm Margrete den Første og udfordringerne ved at være kvindelig instruktør.

Charlotte Sieling indtager forsiden af magasinet, hvor hun giver sit første interview om storfilmen Margrete den Første og fortæller om udfordringerne som kvindelig instruktør.

Af Nicki Bruun

”Frem for krigsførende konger er det på tide at hylde dronningen, der skabte fred.”

Det siger Charlotte Sieling i sit første interview om storfilmen Margrete den Første, hvor Trine Dyrholm spiller titlens danske regent, der sad på magten i 37 år.

Margrete den Første er udvalgt som åbningsfilm i Biografklub Danmark og får premiere den 16. september. Men allerede nu indtager instruktøren forsiden af Ekkos nye sommernummer.

I det ti sider store interview med en eksklusiv billedserie fortæller Charlotte Sieling om udfordringerne ved at være en kvindelig filmskaber. Instruktøren har arbejdet på Margrete den Første i mange år, og undervejs mødte hun modstand hos en mandlig konsulent på Filminstituttet, der betvivlede hendes evner.

”Hvis du ikke har julelys i øjnene, når du ser mig, skal du ikke mene noget. Du skal være en inspiration, du skal være sjov at være sammen med,” lød det frygtløst fra Charlotte Sieling.

Instruktøren har brugt sin egen kamp til at identificere sig med dronning Margrete, der som en kvinde i 1400-tallets voldelige og mandsdominerede verden gik forrest på adskillige måder.

Magasinet kan købes i udvalgte biografer og kiosker i København, og i løbet af næste uge vil det være tilgængelig i kiosker hele landet.

Abonnenter kan dog allerede nu læse magasinet i app’en, der også giver adgang til hele Ekkos bagkatalog.

Hvis du tegner et årsabonnement, får du en gave bestående af to biografbilletter, halv pris på tolv biograffilm eller fem film på Blockbuster.

Til hjemstavnen med Lisa
Det nye nummer byder på flere interviews med tidens bedste og mest lovende filmskabere herhjemme.

Vi taler med instruktør Christoffer Boe og skuespiller Katrine Greis-Rosenthal, der er biografaktuelle på hver sin side af kameraet med det overrumplende smukke maddrama Smagen af sult.

De to familiemennesker diskuterer forholdet mellem kærlighed og karriere – og fortæller, hvordan de undgår, at alt kommer til at handle om film i deres respektive parforhold.

I debutinstruktøren Lisa Jespersens dramakomedie Hvor kragerne vender er det kampen mellem land og by, der bliver filmisk udforsket. Vi tager med instruktøren fra København og til hjemstavnen Karlstrup, hvor hun i barndommen følte sig udenfor, men som har formet hende.

Det myldrer frem med kvindelige talenter i den danske filmbranche.

Under den faste rubrik ”Nyt talent” tegner vi et portræt af Filmskolens nyudklækkede manusforfatter Anna Juul, der er kendt for sjove ord i Den Korte Radioavis og DR-serien Min kamp.

Og i Q&A fortæller skuespilleren Emma Sehested Høeg, at hun af bar skræk gemte sig bag sofaen, når hendes storebror så Jurassic Park og Alien på forældrenes videoafspiller.

Magisk megaloman
Vi kigger selvfølgelig også ud i det store udland, hvor filmbranchen efter en lang corona-nedlukning gør klar til at vende tilbage for fuld styrke.

En af de vigtigste aktører i den forbindelse er superstjernen Tom Cruise, der er garant for godt billetsalg. Han vender snart tilbage i gennembrudsrollen som jagerpilot med Top Gun: Maverick, men hvor slutter Tom Cruise, og hvor begynder Scientology, spørger Oliver Stilling i sit humoristiske portræt.

Efter sidste års aflysning er en anden stor magtfaktor – Cannes-festivalen – langt om længe klar til at løbe af stablen igen.

Den franske instruktør Leos Carax åbner verdens førende filmfestival med den engelsksprogede musical Annette. I den forbindelse tegner vi et portræt af den magiske megaloman og melankoliker, der har lavet kultfilm med mange års mellemrum og er parat til at dø for sin kunst.

Et umage par
Vi lader også Politikens tv-kritiker Henrik Palle og dokumentarist Anna Elisabeth Jessen diskutere, om HBO-serien Allen v. Farrow er det sidste søm i ligkisten for Woody Allen, eller om den skyder sig selv i foden med anklager om pædofilt overgreb. De to er mildt sagt ikke enige.

Endelig kigger vi nærmere på manden bag den danske verdensstjerne Mads Mikkelsen.

Skuespilleren er kendt som verdens sødeste mand, men hans agent Ulrich Møller-Jørgensen holder med trusler folk omkring Mikkelsen i et jerngreb. Hvordan har det umage makkerpar fundet sammen?

Nummerets tema ser nærmere på forholdet mellem original og kopi.

Med genindspilningen af Druk i USA som anledning går vi i clinch med remake-bølgen. Ole Bornedal fortæller åbenhjertigt om sit remake af Nattevagten og mødet med Harvey Weinstein.

Men vi ser også på sager om mere eller mindre ulovlig plagiering samt instruktører, der nærmest har skabt sig en karriere ved at stjæle med arme og ben. 

Teaser: Margrete den Første

Kommentarer

Ekko #88

Charlotte Sieling giver sit første store interview om Margrete den Første i det nye nummer af Ekko.

Få en filmgave, når du tegner abonnement.

Køb magasinet i kiosker eller få det tilsendt.

Abonnenter kan også læse magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko