oscar 2021
22. apr. 2021 | 08:00

Oscar-eksperter tror på dansk succes

Foto | diverse
Ann Lind Andersen, Kim Magnusson, Aske Bang, Søren Frellesen og Ida Rud er nogle af de filmfolk, der har gættet på vinderne ved Oscar-uddelingen.

En række danske filmfolk og kritikere kommer i Ekkos Oscar-panel med deres bud på, hvem der sejrer i samtlige kategorier ved årets prisfest. Se skema med deres gæt!

Af Nicki Bruun

Den danske filmbranche kommer natten til mandag dansk tid til at holde vågent øje med, om Druk vinder prisen for bedste internationale film ved årets Oscar-uddeling.

Men for otte danske filmfolk og anmeldere er der meget på spil i samtlige 23 kategorier.

De kæmper nemlig om æren ved at ende øverst på podiet i Ekkos årlige Oscar-panel!

Det står i konkurrencen frit for, om man vil stemme med hjertet eller gå benhårdt efter at få flest rigtige.

To af deltagerne – instruktøren Aske Bang og kritikeren Ida Rud – vejer med de patriotiske faner og peger på Thomas Vinterberg som en sensationel vinder i kategorien for bedste instruktør.

Til gengæld er alle enige om, at prisen for bedste internationale film går til Druk. Og om det skyldes fædrelandskærlighed eller kynisk kalkule vides ikke, men syv af otte peger på Mikkel E.G. Nielsen som vinder i klippekategorien for hans arbejde på Sound of Metal.

Endelig går tre filmfolk linen ud og skyder danske Elvira Linds kortfilm The Letter Room som vinder i sin kategori. Se alle buddene nederst i artiklen!

Insider-viden eller instinkter
Deltagerne er i år en god blanding af veteraner og nye ansigter.

Producenten Kim Magnusson har to gange vundet filmverdenens mest eftertragtede pris for kortfilmene Valgaften og Helium. Dermed stemmer han selv som medlem af Oscar-akademiet, og filmmanden har sædvanligvis et skarpt øje for, hvor overraskelserne kan opstå.

Han skiftede i ellevte time hest og ændrede sit bud i kategorien for bedste manuskript baseret på andet forlæg til The Father. Her havde han indtil da, ligesom de fleste andre paneldeltagere, Nomadland som favorit, men måske har produceren vejet stemningen i Akademiet?

Helt nye i Oscar-panelet er Ekkos Hollywood-korrespondent Tina Jøhnk Christensen og Berlingskes filmanmelder Sarah Iben Almbjerg.

Førstnævnte har sin daglige gang i Los Angeles, hvor hun interviewer stjernerne bag de film, som kæmper om priserne i år. Tina Jøhnk Christensen peger som den eneste på Andra Day fra The United States vs. Billie Holiday som vinder i den tætte kategori om bedste kvindelige hovedrolle.

Det kunne ligne insider-viden, men skyldes nok nærmere, at skuespilleren vandt prisen ved Golden Globe-uddelingen. Jøhnk Christensen er som medlem af kritikerforeningen HFPA del af den lille gruppe, som uddelte prisen til Andra Day.

Imens debuterer Sarah Iben Almbjerg i panelet med en blanding af bookmakernes favoritter og egne bud. Hun står alene med forudsigelsen af, at koreansk-amerikansk Lee Isaac Chung overrasker og snupper prisen for bedste instruktør med Minari.

Forelsket i koreansk familie
Aske Bang blev Oscar-nomineret for sin kortfilm Silent Nights i 2017, hvor han i vanlig frisk stil stillede op til Ekkos Oscar-panel. Instruktøren har igen i år skudt fra hoften og står alene i en række kategorier.

Han har øjensynligt forelsket sig i koreansk-amerikanske Minari. Som den eneste tror Aske Bang på, at prisen for bedste film lander hos familiedramaet, mens han også sender flere priser i samme retning.

Også Ida Rud, der foruden Ekkos spalter bidrager til Jakob Stegelmanns DR-program Troldspejlet, har tidligere været med og gået egne veje. Hun forsøger sig igen i år, og det samme gør manuskriptforfatteren Søren Frellesen, der har været fast deltager i Oscar-panelet over flere år.

De får hård konkurrence af TV 2’s Oscar-ekspert Ann Lind Andersen, der sejrede med flest rigtige gæt i 2019, og Ekkos ekspert Casper Hindse, der løb med sejren sidste år.

Når Oscar-vinderne er fundet på mandag, gør vi status og udpeger en sejrherre i Ekkos konkurrence!

(Klik på skemaet for at se det i stort format).

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko