oscar 2021
21. apr. 2021 | 19:08

Oscar-spådom: Det ligner dobbelt dansk sejr

Foto | diverse
Når Oscar-statuetterne bliver uddelt natten til mandag dansk tid, vil årets mest hyldede film blive uddelt, og blandt dem står danskerne stærkt.

De største priser går til favoritten Nomadland, men der er gode chancer for priser til både Druk og en dansk klipper, mener Ekkos Oscar-ekspert.

Af Casper Hindse

En mærkelig Oscar-sæson er ved at nå sit klimaks.

2021-udgaven byder velkommen på den røde løber under flimrende Los Angeles-forårssol frem for det ustadige februar-vejr.

Men med fire danske nomineringer (Druk, Vinterberg, Sound of Metal-klipperen Mikkel E.G. Nielsen og Elvira Linds The Letter Room) er det med hjemlandets briller på den mest spændende Oscar-uddeling længe.

Faktisk er det ikke urealistisk, at der bliver sendt mere end en pris af sted mod Danmark natten til mandag.

I de andre kategorier er der den sædvanlige blanding af sikre vindere og tæt konkurrence, men det tegner til, at Nomadland bliver aftenens store vinder. Her er vores bud på, hvem der vinder de 23 statuetter!

Bedste film
Vinder Nomadland – og det gør den – vil det være den første sejr i nyere tid, der ikke har oplevet det såkaldte backlash. Altså at den førende film pludselig udsættes for negativ presse.

Stort set alt, der har været sagt og skrevet om den moderne nomadefortælling, har været positivt. Enkelte surmule-pip er blevet slået effektivt ned.

Nomadland kommer derfor til at vinde på det præferentielle stemmesystem i hovedkategorien. Det er en film, som mange kan lide, men endnu vigtigere: Det er en film, som kun meget få ikke bryder sig.

Derfor får Nomadland formentlig bunkevis af første-, anden-, og tredjepladser og ingen bundskraberplaceringer.

De stærkeste konkurrenter er The Trial of the Chicago 7, Minari og Promising Young Woman. De kan alle overraske, men The Trial of the Chicago 7 bør egentlig ikke kunne.

Filmen mangler nemlig den ofte afgørende nominering for bedste instruktør. Faktisk er Promising Young Woman den eneste film ud over Nomadland, der har sikret sig nomineringer i de vigtigste kategorier: film, instruktør, manuskript, skuespil og klipning.

Minari ryger dermed også i svinget, selv om den er populær, og Promising Young Woman vinder heller ikke. For det er sådan en film, der deler vandene. Carey Mulligan bliver hyldet, men filmen har også modtaget ris for sit stiliserede univers.

Altså hjemtager Nomadland statuetten.

Bedste instruktør
Engang var det snarere reglen end undtagelsen, at instruktørprisen og bedste film fulgtes ad. I dag er den tendens blevet noget mere mudret.

Kunne det skabe en mulighed for Thomas Vinterberg, der historisk er nomineret i kategorien? Næppe.

Sidste år nappede Parasite og Bong Jong-ho begge priser. En kunstfilm satte sig på Oscar-tronen, og det tror vi også, at Chloé Zhao og Nomadland gør i år.

Zhao har vundet absolut alt op til Oscar-showet. Hun vinder også her.

Bedste mandlige hovedrolle
Ikke siden Heath Ledger i 2009 vandt en posthum-statuette som Joker i The Dark Knight, er prisen blevet uddelt til en afdød skuespiller.

Men det sker formentlig i 2021, hvor Chadwick Boseman – der døde sidste år – vinder for sin rolle som jazztrompetist i Ma Rainey’s Black Bottom.

Tidligere i prissæsonen har vi hørt hans enke holde en rørende tale. Det vil hun muligvis gøre igen, hvis ikke Riz Ahmed (Sound of Metal) eller Anthony Hopkins (The Father) overrasker og napper statuetten på målstregen.

Den sene premiere på The Father kan få betydning, men Bosemans præstation har vundet en del i den senere tid. Det gør den nok også natten til mandag.

Bedste kvindelige hovedrolle
Da kapløbet blev skudt i gang, forventede flertallet, at Frances McDormand ville hale sin tredje Oscar hjem.

Men den amerikanske skuespiller går sine egne veje, og hun har således slet ikke ført kampagne for sin nominering!

Det plejer at betyde, at man ikke vinder. Derfor står slaget nok mellem Viola Davis og Carey Mulligan.

Davis vandt brancheprisen Screen Actors Guild Awards, og hun er generelt populær blandt skuespilkollegerne. Men Mulligan bærer Promising Young Woman fra start til slut. Det plejer at være noget, der batter i Oscar-sammenhæng.

Da det samtidig er svært at forestille sig, at Ma Rainey’s Black Bottom vinder to skuespilpriser uden at være blevet nomineret til bedste film, bør statuetten havne i britens favn.

Bedste mandlige birolle
Aftenens mest sikre pris.

Daniel Kaluuya har vundet alt indtil nu for rollen som den autentiske aktivist Fred Hampton i Judas and the Black Messiah.

Han napper også denne.

Bedste kvindelige birolle
Har man set blot nogle få klip fra prisuddelingerne frem mod Oscar-showet, har det været umuligt ikke at notere sig, hvor populær Youn Yuh-jung er blandt kollegerne.

Det vil være en overraskelse, hvis hun ikke vinder for sin præstation som benhård bedstemor i Minari.

Reelt er det kun Glenn Close (Hillbilly Elegy), der kan udfordre koreaneren, fordi det er den erfarne skuespillers ottende nominering. Af de syv foregående har hun ikke vundet en eneste.

Men Close overrasker ikke i år. Youn Yuh-jung vinder.

Bedste originalmanuskript
Her er det som regel en god idé at skele til de fagpriser, der bliver uddelt inden Oscar-showet.

Promising Young Woman vandt Writers Guild of America-prisen.

Selv om filmen kan blive udfordret af The Trial of the Chicago 7 og Aaron Sorkin, tror vi nu stadig, at Emerald Fennells provokerende manuskriptvinder sikkert.

Bedste filmatisering
Både The Father og Borat Subsequent Moviefilm kunne komme i spil, men Nomadland ligner vinderen.

Vi tror, at prisen også her går til Chloé Zhao.

Bedste fotografering
Her er det mere åbent, om Joshua James Richards løber med sejren for sin fotografering i Nomadland.

Men den står rigtigt stærkt efter de tekniske prisuddelinger tidligere på året. Stemmeafgiverne har været begejstrede for den nedtonede og alligevel utroligt dramatiske billedfortælling.

Den eneste reelle udfordrer er udstyrsstykket Mank, der er lige så virtuos og vild, som Nomadland er rolig og drivende.

Akademiet vil formentlig have en rolig fortolkning af omverdenen i år.

Bedste klipning
Her er vi ude i en regulær 50/50-kategori, og der er endda en dansker involveret.

Mikkel E.G. Nielsen har oplevet en vis hypei de senere uger. Den danske klipper hjemtog en BAFTA for Sound of Metal, og det er ved at være sandsynligt, at han også kan vinde en Oscar.

The Trial of the Chicago 7 har ellers været favorit længe, men umiddelbart vil det være storfilmens eneste pris. Og det er sjældent, at det sker i lige netop klippekategorien.

Kun otte gange siden 1934 har en film modtaget klippeprisen uden at vinde andet i Oscar-sammenhæng. Lige netop derfor kan Mikkel E.G. Nielsen overraske.

Vi tror på en Oscar til Danmark!

Bedste animation
Storfavoritten Sjæl fra Pixar vinder.

Bedste internationale film
Det dufter af dansk sejr! Vinterbergs Druk modtager en fortjent Oscar.

Det er formentlig kun bosniske Quo Vadis, Aida?, der kan snyde danskeren for statuetten. Men det gør den ikke.

Find bare champagnen frem og skål for en Druk-sejr!

Bedste dokumentarfilm
Dokumentarkategorien er helt åben i år. Fire ud af fem film kan med rette håbe, at det er deres navn, som skal indgraveres i statuetten.

Men det bliver hverken Time, Collective eller Crip Camp, der vinder. For Netflix’ massive satsning i denne kategori har før givet pote, blandt andet med Icarus og American Factory. Derfor ender My Octopus Teacher – på dansk Hvad jeg lærte af en blæksprutte – med at nappe prisen.

Den har både vundet en BAFTA og prisen ved Producers Guild of America på vej mod Oscar-showet. Det er gode indikatorer for en Oscar-sejr.

Bedste kostumedesign
Kostumerne er en snurrig kategori i 2021-udgaven, fordi filmene er så forskellige i deres udtryk.

Men Ma Rainey’s Black Bottom har sat en solid slutspurt ind og hjemtog prisen i kostumedesignernes fagforbund. Derfor står Ann Roths kostumertil at vinde natten til mandag.

Bedste production design
Kostumeprisen og statuetten for production design ender ofte hos den samme film.The Great Gatsby, The Grand Budapest Hotel, Mad Max: Fury Road og Black Panther blot for at nævne nogle i de senere år.

Men Ma Rainey’s Black Bottom scorer ikke dobbelt-triumf. Mank har nærmest gjort rent bord i kategorien i uddelingerne op til Oscar-uddelingen.

Derfor løber David Finchers periodedrama med prisen, og designerne Donald Graham Burt og Jan Pascale må en tur op på scenen for at holde en takketale.

Bedste visuelle effekter
I denne kategori står det helt lige.

Enten vinder Tenet, eller også napper The Midnight Sky statuetten. Er det virtuose Christopher Nolan eller elegante George Clooney, der kan hale flest stemmer i land?

Vi tror, at Nolan står stærkest i den tekniske kategori. Derfor får Tenet statuetten.

Bedste lyd
For første gang i flere årtier bliver lydklip og lydmiks uddelt som én pris. Altså bedste lyd.

Det gør det lidt mere overskueligt at gætte med, fordi forskellene reelt er minimale.

Vi byder på, at Sound of Metal vinder. En film om en trommeslager, der mister hørelsen, men kæmper videre, lyder som ekstremversionen af Whiplash (der vandt for bedste lydmiks i 2015).

Prisen bør ryge i den retning.

Bedste makeup og hår
Pinocchio
kan overraske, men det er mere sandsynligt, at Ma Rainey’s Black Bottom tager prisen.

Mia Neal og Jamika Wilson er de første sorte kvinder, der nogensinde er blevet nomineret i kategorien, og der er god buzz omkring deres og kollegaen Sergio Lopez-Riveras arbejde i Hollywood.

Samtidig har filmen modtaget både en BAFTA og en Critics Choice-pris i kategorien. Det gør den til favorit.

Bedste filmmusik
Sjæl
er storfavorit. Den vinder.

Bedste originale sang
Konkurrencen i denne kategori har åbnet sig markant op på det seneste.

Speak Now fra One Night in Miami er favorit, men det vil ikke undre, hvis det er Io Sì fra The Life Ahead eller Husavik fra Eurovision Song Contest, der modtager prisen.

Især sidstnævnte er kommet buldrende på det seneste. Vi tror dog, at Speak Now holder skansen og vinder.

Bedste kortfilm
Generelt er det tunge og vægtige emner, årets kortfilm præsenterer. Den ene står danske Elvira Lind bag, og der har været en smule hype omkring The Letter Room i de senere dage, mens favoritværdigheden længe har været hos Feeling Through.

Den amerikanske kortfilm om en teenagers pludselige møde med en døvblind mand lader dog til at blive overhalet i ellevte time. Two Distant Strangers og BAFTA-vinderen The Present toner frem i en kategori, der ofte er leveringsdygtig i overraskelser.

Lige nu går rygterne på, at Netflix-filmen Two Distant Strangers står virkelig stærkt. Streamingtjenesten har ført massiv kampagne for kortfilmen, som vi tror vinder.

Bedste animerede kortfilm
Den animerede kortfilmkategori handler gerne om stemninger.

If Anything Happens I Love You er i den sørgmodige afdeling, men filmen har politiske undertoner, Netflix i ryggen og er ikke mindst produceret af skuespiller og aktivist Laura Dern.

Hun er kolossalt populær i Hollywood, og der er blevet ført en solid kampagne for den tolv minutter korte film. Eneste udfordrer er umiddelbart Burrow, men If Anything Happens I Love You vinder.

Bedste korte dokumentarfilm
Det har længe lignet et åbent spil. Enten ville der gå storpolitik i den med en sejr til Do Not Split, der handler om Hongkong-konflikten.

Eller også ville den mindst triste af de relativt tungsindige korte dokumentarfilm, A Concerto Is a Conversation, vinde.

Men i de seneste dage har en helt tredje film tittet frem hos bookmakerne.

A Love Song for Latasha kombinerer de to foregående kortfilms politiske drama og intime portræt i fortællingen om et skuddrab på en ung, afroamerikansk kvinde. Det lyder som en Oscar-vinder.

Trailer: Druk

Kommentarer

Oscar 2021

Oscar-priserne uddeles for 93. gang.

Der dystes i 23 kategorier.

Showet er igen i år værtsløst.

Prisuddelingen finder sted i Dolby Theatre i Los Angeles 25. april

© Filmmagasinet Ekko