Nyhed
21. nov. 2012 | 13:28

Oscar-statuette til salg på eBay

Foto | Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Oscar-statuetten blev skabt af Cedric Gibbons og George Stanley i 1928. Den er en smuk, men yderst ulovlig handelsvare.

Aron Rochins forsvundne Oscar-statuette for The Deer Hunter er muligvis dukket op på online-auktionshuset.

Af Anne-Sophie Thostrup

Hvert år uddeles de legendariske Oscar-statuetter ved det storslåede prisshow. Statuetterne er en hyldest til filmbranchens talenter, og de prestigefyldte priser hænger ikke på træerne.

Alligevel var det for nylig muligt at købe sig til en Oscar-statuette på auktionshuset eBay. 

Den opsigtsvækkende handelsvare vakte røre hos Oscar-Akademiet, der straks satte Oscar-salget i forbindelse med lyddesigner Aron Rochins Oscar, som forsvandt i 1979.

Det skriver branchesitet The Hollywood Reporter.

Måske forfalskning
Rochin vandt statuetten for The Deer Hunter. Statuetten var dog beskadiget. Under reparationen forsvandt statuetten og er aldrig set siden.

I annoncen på eBay oplyses det, at statuetten er fra før 1950, men den oplysning tvivler Akademiet på. Statuettens identifikationsnummer er nemlig præcis det samme som på Aron Rochins forsvundne statuette fra 1979.

Sælgeren ”Dunne” fjernede annoncen, ganske kort tid efter den var lagt op. Dunne nåede at videresælge statuetten til en køber, Edgard Francisco, for 25.000 dollars.

Den nye ejer bragte statuetten til en opkøber, som erklærede, at statuetten var en forfalskning. Herefter fik Edgard Francisco en delvis tilbagebetaling af Dunne på 15.000 dollars, og statuetten skulle efterfølgende være blevet kasseret.

I mellemtiden har Akademiet sagsøgt begge mænd.

”Hvis Statuetten er en forfalskning, har sagsøgte tilsidesat Akademiets ophavsret til Oscar-statuetten ved at sælge og distribuere en forfalsket statuette. Og hvis Statuetten er original, har sagsøgte taget herredømme over Akademiets ejendom og forstyrret Akademiets ret til at besidde sin ejendom,” siger sagsøgeren.

Hvis der er tale om en forfalskning, vil Akademiet kræve 150.000 dollar i erstatning. 

Til salg for en dollar
For at undgå at den prestigefyldte Oscar-statuette fremover florerer blandt alverdens kram på eBay, skal Oscar-modtagere fremover underskrive en kontrakt, oplyser The Hollywood Reporter. 

I kontrakten skal Oscar-vindere give akademiet retten til at tilbagekøbe statuetten for én sølle dollar, hvis de ikke længere ønsker at have statuetten stående hjemme på chatollet.

Så hvis man vil have fingrene i vidunderet, er der ikke andet at gøre end at gå ind i filmbranchen.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko