Nekrolog
14. mar. 2022 | 11:16

Oscar-vindende skuespiller er død

Foto | Takashi Seida
Trods stor aldersforskel dannede Marlee Matlin og William Hurt par efter at have spillet sammen i Kærlighed uden ord, hvor de spiller henholdsvis døv rengøringsdame og talepædagog.

William Hurt fik et stort gennembrud i 1980’erne og fortsatte som dygtig karakterskuespiller til det sidste med at udforske sine egne dæmoner.

Af Aske Nielsen og Nicki Bruun

Den Oscar-vindende skuespiller William Hurt døde i går i en alder af 71 efter længere tids kamp med prostatakræft.

”Han døde fredeligt, blandt familie, af naturlige årsager,” skriver sønnen Will på Twitter om sin fars død.

William Hurt var en af de største skuespillere i 1980’erne. Tre år i træk blev han Oscar-nomineret for bedste mandlige hovedrolle.

Han vandt i 1986 for Edderkoppekvindens kys, som året forinden fik verdenspremiere på Cannes-festivalen, hvor Hurt også vandt prisen for bedste skuespiller.

I filmen spiller han den homoseksuelle Luis Molina, der fængslet i Brasilien forelsket sig i sin cellekammerat og fortæller detaljeret om en film, han så mange år forinden.

Det er en særdeles kompleks og nuanceret rolle, som virkelig gav William Hurt mulighed for at udfolde sit talent for at skildre alle typer af mænd.

Kærlighed og vold
Efter Oscar-sejren blev Hurt nomineret for først Kærlighed uden ord og dernæst Broadcast News.

I førstnævnte spiller han over for den døve skuespiller Marlee Matlin – som han efterfølgende havde et forhold til – og i den anden gestalter han en overfladisk journalist.

De to roller viser William Hurts spændvidde, og i løbet af karrieren kastede han sig over mange forskellige slags roller. I nyere tid fik han en Oscar-nominering for rollen som gangsterboss i David Cronenbergs A History of Violence fra 2005, mens skuespilleren også har optrådt i en række Marvel-film.

Også privat havde William Hurt øjensynligt flere forskellige sider.

Marlee Matlin anklagede i sin selvbiografi fra 2009 William Hurt for at have mishandlet hende fysisk og psykisk i de to år, de var kærester. Men Matlin skrev også, at hun havde stor kærlighed til Hurt.

Hun blev til en prisuddeling i går aftes konfronteret med Hurts død.

”Vi har mistet en stor skuespiller, og jeg vil altid huske arbejdet med ham i Kærlighed uden ord som noget godt. Han lærte mig meget som skuespiller, og han var helt unik,” sagde Marlee Matlin.

Traumatisk ulykke
William Hurt blev uddannet skuespiller på den velrenommerede skole Juilliard i New York og startede sin karriere på teatret.

Han havde fuld kontrol over sit håndværk og blev ofte castet som særdeles intelligente personer, der skjulte store dybder under overfladen.

Efter succesen i 80’erne fortsatte Hurt karrieren med en stribe birollepræstationer i film som Jane Eyre (1996) og Syriana (2005). Han har over 100 roller på cv’et og holdt sig i gang til det sidste.

I 2014 var William Hurt indblandet i en traumatisk oplevelse. Under optagelserne af Midnight Rider – der ikke blev færdiggjort – døde en ung, kvindelig fotograf, da et tog pludselig kom kørende, mens filmholdet optog en drømmescene på togskinnerne.

Filmens instruktør og andre fra holdet blev dømt for uagtsomt manddrab, mens Hurt senere har fortalt, at han kun lige nåede væk fra skinnerne.

Selv om han i 2018 afslørede sin kræftsygdom, fortsatte han med at medvirke i både film og serier. Hurt var ved sin død i gang med adskillige projekter, men hvad der sker med hans roller i dem nu, vides endnu ikke.

William Hurt var gift to gange og efterlader sig fire voksne børn med tre forskellige kvinder.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko