Nyhed
30. dec. 2009 | 15:45

På alles læber i 2010

Ekko præsenterer fem filmfolk, som man bør holde et vågent øje med i det nye år.
Af Jacob Ludvigsen

Thomas Vinterberg
Når Submarino får premiere til marts, vil filmbranchen på ny holde vejret. Alle håber på Thomas Vinterbergs forkromede comeback. Men samtidig er det nærmest blevet nationalsport at afskrive Festen-instruktøren som et one-hit wonder.

Submarino adskiller sig dog på flere måder fra Vinterbergs seneste, mindre succesrige film. Filmen er produceret af Nimbus Film og TV 2 uden om Filminstituttet. Væk er det kolossale budget fra It’s All About Love. Væk er de engelsksprogede ambitioner fra Dear Wendy. Væk er det lette anslag fra En mand kommer hjem.

Vinterberg har i stedet kastet sig over et litterært forlæg, Jonas T. Bengtssons roman, der forhåbentligt kan give den manuskriptmæssige stringens, man har savnet siden Festen. Submarino, lavet for kun tolv millioner kroner, skulle efter sigende være en mørk film, der forhåbentligt bliver det store comeback for et af dansk films største talenter.
 
Henrik Bo Nielsen
Det var en tung arv, Henrik Bo Nielsen skulle løfte, da han overtog posten som direktør for Det Danske Filminstitut i 2007. Uden en filmprofessionel baggrund skulle den tidligere administrerende direktør for Information revitalisere de ambitioner for dansk film, Henning Camre havde indfriet gennem næsten et tiår.

Og det på et tidspunkt, hvor det hele syntes at være på vej ned ad bakke.

I starten af det nye år står Henrik Bo Nielsen over for sin svendeprøve, når han skal tale Filminstituttets sag i forhandlingerne om det nye filmforlig. Henrik Bo Nielsen har gået i dialog med filmbranchens ønsker gennem såkaldte ”spørg og lyt”-runder, ligesom han har markeret sig som modstander af tv-stationernes øgede magt og detailstyringen af Filminstituttet fra politisk hold.

Nu skal han vise, at han besidder den politiske tæft til at få ændret den nuværende filmaftale, som en usædvanlig enig filmbranche har harceleret imod. Henrik Bo Nielsens succes eller fiasko vil definere hans renommé som direktøren for det hele.     

Lone Scherfig
Indtil flere danske instruktører har pakket kufferten og draget ud i verden, men er kommet slukørede hjem. Ikke Lone Scherfig.

Tværtimod har hun opnået noget så ganske usædvanligt som at lave en film, der er kandidat til en Oscar-nominering. Ikke i kategorien for udenlandske film, men i den rigtige kategori for Årets Bedste Film.

Den britisk producerede An Education — baseret på Nick Hornbys roman — har fået en glimrende modtagelse af den amerikanske kritikerstand. Og hovedrolleindehaveren, unge Carey Mulligan, har allerede modtaget en Golden Globe-nominering. Hun ligner en mulig vinder af en Oscar-statuette for bedste kvindelige hovedrolle og spås en karriere som den nye store britiske stjerne i Hollywood.

Samtidig er vejen banet for en stor international karriere for danske Lone Scherfig. For blot to år siden lignede hun en slagen kvinde efter fiaskoen med Hjemve. Efter An Education vil tilbuddene formentlig stå i kø, og der kan gå mange år, før Lone Scherfig igen længes hjem og laver film på dansk grund.

Mikkel Munch-Fals
Man skal ikke abonnere alt for meget på hverken Jantelov eller hybris, når man går fra at være landets mest profilerede anmelder til at debutere med sin egen spillefilm.

For Mikkel Munch-Fals er skiftet kun naturligt. Han havde allerede fået støtte fra New Danish Screen til sin første spillefilm, inden han sagde ja til tjansen som filmanmelder på DR2. Selvom det var en uventet bet for DR2 at se deres guldfugl forsvinde efter kun en enkelt succesrig sæson, lå det i kortene, at han ikke ville blive i stolen i en menneskealder.

Mikkel Munch-Fals har selv skrevet historien til Smukke mennesker, en personlig fortælling om fire personers søgen efter lykke og kærlighed, som er produceret af instruktørens gamle studiekammerat Meta Louise Foldager og ventes at få premiere til efteråret. 

Munch-Fals har tidligere vist fin sans for både energisk og følsomt filmsprog med kortfilmene Ynglinge og Partus, og det skal blive spændende at se, om han kan stå distancen som spillefilminstruktør. Og at følge, hvordan anmelderne tager imod deres tidligere kollega.  

Miss X – DR2 Premiere
Når nu vi snakker om Mikkel Munch-Fals.

Det har ikke været nemt for DR2 at finde en værdig afløser til deres filmprogramsatsning. Kanalen vandt sig selv tid ved at søsætte et koncept med skiftende værter fra den danske filmbranche — men var godt klar over, at det format hurtigt ville overskride sin holdbarhedsdato.

Imens har man ivrigt castet efter egnede værtstalenter, og i efteråret blev det annonceret, at en ny vært ville starte i december. Ifølge Ekkos kilder var der tale om stand up-komikeren Lasse Rimmer, der imidlertid hoppede fra i sidste øjeblik.

DR2-redaktionen blev derfor tvunget til at starte forfra og genstarte støvsugningen af det danske filmmiljø for egnede kandidater. Man er efter sigende især interesseret i det stærke køn. Hvem der i sidste ende bliver valgt (og takker ja!), finder vi forhåbentligt ud af i 2010.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko