Cinema Days
23. okt. 2016 | 21:18

Palæstinas første biograf skal lukke

Foto | Cinema Jenin
Cinema Jenin måtte lukke efter den første intifada i 1987. Nu er dens eksistens igen truet, men denne gang er årsagen ikke krig, men lommesmerter.

I årevis har Cinema Jenin haft status som et af Palæstinas filmkulturs vigtigste symboler. Nu skal biografen rives ned og erstattes af et indkøbscenter.

Af Simon Johansen

Som den første, største og mest succesfulde biograf i Palæstina åbnede Cinema Jenin i 1958. Beliggende i byen Jenin i den nordlige del af Vestbredden har den været en oase i en region, hvor kulturliv ellers har det svært.

Biografen har også spillet en afgørende rolle i tredje udgave af Palæstinas filmfestival Cinema Days, som netop har fundet sted.

Men nu har ledelsen set sig nødsaget til at sætte biografen til salg, fortæller Maysa al-Assir, der sidder i biografens bestyrelse.

I løbet af de seneste tre år har færre og færre sat sig til rette i salens sæder, og med mindre det trængte kulturministerium hurtigt finder de fornødne midler, vil biografkulturen helt forsvinde fra den nordlige del af Vestbredden, hvor Jenin ligger.

Der findes nemlig ingen andre biografer i området.

Endnu et indkøbscenter
Det er en unavngiven palæstinensisk forretningsmand, der efter planen får lov til at købe bygningen, hvis det ikke lykkes ministeriet at finde de nødvendige midler.

Forretningsmanden planlægger at rive den historiske biograf ned for i stedet at bygge endnu et af de indkøbscentre, som der findes adskillige steder i regionen.

Uden tvivl en mere økonomisk indbringende idé end en biograf, fordi filmkulturen i Palæstina har det svært. Desuden ligger biografen klods op ad den lille bys busstation, hvor mange besøgende færdes.

”Selvfølgelig vil man kunne tjene flere penge på et indkøbscenter i et område med mange mennesker. Men fuck penge! Vigtigere er det kulturelle varemærke, som Jenin risikerer at miste,” siger Sajel Jarar, der har arbejdet for biografen, men som nu hjælper med at afholde Cinema Days.

”I biografens ledelse har de længe forsøgt at sælge biografen til kulturministeriet eller en palæstinensisk organisation, som kunne have interesse i at bevare bygningen som et kulturelt monument. Indtil videre har midlerne ikke været til det, og derfor går bygningen en mørk og uvis fremtid i møde,” siger Sajel Jarar.

Intifadaen lukkede biograferne
Cinema Jenin har tidligere været lukket.

Første gang var i 1987, da første intifada brød ud. Som bekendt lykkedes det hverken under første eller anden intifada ved årtusindskiftet palæstinenserne at løsrive sig fra Israel. Og efter første intifada lukkede de fleste af Vestbreddens biografer.

Cinema Jenin åbnede først igen i 2010, efter at biografen for tyske midler havde gennemgået en opfattende renovering. Fordi biografen har så symbolsk en status for de filminteresserede palæstinensere, blev der også lavet en dokumentarfilm om biografens åbning.

I filmen Cinema Jenin: The Story of a Dream fra 2011 følger vi en lille gruppe cineaster, hvis største drøm er at genåbne biografen.

Tysk instruktør kom til undsætning
Hvis det ikke lykkes, vil alle deres historier gå i glemslen, og tilbage vil kun være en tomhed, fortæller de i filmen, der til deres overraskelse ender med, at biografen åbner på ny.

Filmen er instrueret af tyske Marcus Vetter, som om nogen har slået et slag for Cinema Jenin.

Vetter har også lavet filmen Heart of Jenin, en smuk historie om en palæstinensisk dreng, der bliver dræbt af israelske soldater. I et håb om fred donerer drengens far sin søns organer til israelske børn i nød.

Vetter insisterede på, at filmen skulle have premiere i Cinema Jenin, og premieren gjorde, at Cinema Jenin fik den omtale, som banede vejen for biografens åbning i 2010.

Spørgsmålet er derfor nu, om nogen igen vil komme biografen og den palæstinensiske filmkultur til undsætning.

Kommentarer

Ekko på Vestbredden

Simon Johansen skriver fra Cinema Days.

Cinema Days er en filmfestival på Vestbredden.

Festivalen arbejder for promoveringen af lokale filmtalenter i Palæstina.

Fra 15. oktober til 21. oktober.

Ekko er inviteret til festivalen af Det Danske Hus i Palæstina.

© Filmmagasinet Ekko