Nyhed
09. feb. 2020 | 12:29

Parasite på vej mod 100.000 tilskuere

Foto | CJ Entertainment
På den pirrende plakat til Parasite er de fattige afbildet med sorte bjælker foran øjnene som forbrydere, mens den rige kvinde nederst til venstre har en hvid bjælke. I Ekko #84 analyserer vi plakaten.

Det sydkoreanske mesterværk, der i nat kan skrive historie og vinde den store Oscar, har formået at bryde igennem til et bredere publikum.

Af Mikkel Krebs Behnke

Film fra andre lande end USA og Danmark har det sværere og sværere i biografen. Nogle arthouse-film sælger så få billetter, at de i realiteten koster biograferne penge. 

Derfor er det lidt af en sensation, når en sydkoreansk film trækker mange mennesker i biografen.

Bong Joon-hos Parasite har solgt 90.361 billetter, og importøren spår, at den vil runde 100.000, inden den bliver taget af plakaten.

Parasite er mere end en film. Den er blevet et fænomen. Og det vidste vi ikke, da vi så den første gang. Dér var det bare en virkelig god film, som vi havde lyst til at arbejde med,” siger Kim Foss.

Han er direktør for Grand Teatret og har importeret filmen gennem biografens distributørled, Camera Film.

”I arthouse-verdenen er der de her fænomenfilm, der bare vokser sig større og større. Ruben Östlunds The Square var også et fænomen. Og den franske komedie De urørlige blev det også. Det er film, der bliver talt om til fester og middage, og som breder sig ud til folk,” forklarer direktøren.

Universel historie om rig og fattig
Succeshistorien for Parasite startede på Cannes-festivalen i maj, hvor filmen blev hædret med Guldpalmen af en enig jury med Oscar-vinderen Alejandro González Iñárritu i spidsen.

I Ekkos internationale kritikerpanel under festivalen havde fem ud af ni kritikere filmen som deres Guldpalmefavorit, inklusive Ekkos chefredaktør, der skrev, at filmen reddede festivalen.

Ifølge Rotten Tomatoes, der samler kritikernes vurderinger, er Parasite årets bedst anmeldte film i USA med hele 99 procent positive anmeldelser.

Til Oscar-showet, der finder sted i nat dansk tid, kan filmen vinde hele seks Oscars. Den kan tilmed skrive historie, da den er nomineret til hovedprisen for bedste film. Et ikke-engelsksproget værk har aldrig nogensinde vundet den pris. 

På verdensplan har filmen indtjent 163 millioner dollars ifølge Box Office Mojo. Så filmen om en fattig familie, der svindler sig ind hos en rig familie og langsomt overtager deres liv, har fortryllet mennesker overalt på kloden. 

”Vi betragtede den ikke som en udenlandsk film. Vi anså den som en kandidat til bedste film (ved Oscar-uddelingen, red.). Og da vi så på den i denne kontekst, fjernede det alle barrierer,” siger Christian Parkes til det amerikanske medie Deadline. 

Parkes er marketingschef for Neon, der distribuerer Parasite på det amerikanske marked. Stifteren af selskabet, Tom Quinn, supplerer i Deadline. 

”Du lever måske i Korea, og jeg i USA, men vi lever alle under kapitalismen,” siger han om filmen, der satirisk udstiller de absurde forskelle mellem rige og fattige i verden.

Flytter rundt på tilskueren
Instruktøren bag filmen, Bong Joon-ho, er ikke et ubeskrevet blad, hvilket fremgår af Ekkos portræt i efterårets #83.

I 2006 fik han succes med monsterfilmen The Host, der globalt indtjente næsten 90 millioner dollars. I 2013 skabte han science-fiction-filmen Snowpiercer, og fire år senere eventyrdramaet Okja for Netflix.

Stort set alle hans film har en politisk dagsorden, som gøres appellerende gennem velkendte genrefilmskabeloner. Det særlige ved Parasite er, at den blander så forskellige genrer som socialrealisme, komedie, thriller, katastrofefilm, horror og actiondrama.

Parasite boltrer sig på hele banen. Den har elementer af alle mulige genrer på én gang. Den flytter rundt på tilskueren på en måde, som film sjældent gør,” siger Kim Foss og fortsætter:

”Man tror, man ser én type film, men så ser man pludselig en anden type. Og så er den proppet med sjove og vanvittige indslag. Uden at den taber sin handlingsmæssige tråd. Den er bare ekstremt god og velgjort på alle niveauer.”

Trailer: Parasite

Kommentarer

Bong Joon-ho i Ekko

Ekko lavede allerede i efterårsnummeret et stort portræt af Bong Joon-ho, der har skabt Oscar-kandidaten Parasite.

Hvis du tegner årsabonnement, kan du vælge mellem halv pris på tolv kvalitetsfilm i biografen eller én fribillet.

Abonnenter har også adgang til magasinet digitalt.

© Filmmagasinet Ekko