Nyhed
17. okt. 2011 | 12:24

Pernilla August vinder nordisk filmpris

Nikolaj Arcels Sandheden om mænd og Joachim Triers Oslo, 31. august havde ikke en chance mod Pernilla Augusts alkoholikerdrama.
Af Jacob Ludvigsen

Nordisk Råd har netop for ottende gang uddelt deres pris til årets bedste nordiske film. Og for tredje gang går prisen – og 350.000 i kolde kontanter – til vort svenske broderfolk.

Det stod klart, da juryformand, Dame Hellen Mirren, kl. 11.20 annoncerede, at juryen enstemmigt havde peget på Pernilla Augusts drama Beyond som årets nordiske filmhøjdepunkt.

Filmen er den gamle Bergman-skuespillerinde Pernilla Augusts debutfilm som instruktør og er en filmatisering af Susanna Alakoskis erindringsroman Svinalängorna om at vokse op med alkoholiske forældre. Og det var et tema, der gik rent ind hos juryen, lod Mirren forstå.

”Det er en film, der kommunikerer med alle i hele verden – den vil røre alle,” sagde hun ved uddelingen.

Beyond er et hårdtslående, komplekst drama – råt og delikat på samme tid, mørkt og alligevel fyldt med livets lys,” fortsatte hun.

Vinterberg, Trier, Fly …
Beyond har tidligere vundet kritikerprisen i Venedig og tre Guldbagge-priser, den mest prestigefyldte svenske pris. Filmen er også Sveriges bud på en Oscar-kandidat.

Pernilla August var tydeligt stolt over at blive skrevet ind i Nordisk Råds Filmpris’ annaler. ”Vinterberg, Trier, Per Fly,” remsede hun op med henvisning til et par af de (danske) instruktører, der tidligere havde vundet prisen.

Svenskerne og danskerne sidder i det hele taget godt og grundigt på Nordisk Råds Filmpris. Ud over Thomas Vinterberg for Submarino , Lars von Trier for Antichrist og Per Fly for Drabet har også Peter Schønau Fog taget stikket hjem for Kunsten at græde i kor .

Fra Sverige har Roy Andersson tidligere vundet for Du levende , ligesom Josef Fares gik hele vejen med Zozo . Filmprisen er blevet uddelt fast siden 2005, men første pris blev givet i 2002, hvor finske Aki Kaurismäki vandt for Manden uden fortid .

Norge har aldrig vundet
Dermed har Norge trods otte forsøg aldrig vundet prisen – og man må blot håbe, at nordmændenes tålmodighed er så stor, at der ikke kommer kurrer på tråden i det nordiske samarbejde, Nordisk Råd er sat i verden for at fremme.

I år konkurrerede Norge ellers med en film, Joachim Triers Oslo, 31. august, der har fået aldeles pæne ord med på vejen fra Cannes-festivalen og i kritikerkredse, blandt andet fem stjerner i det seneste nummer af Ekko.

Danmark stillede i år lidt overraskende op med Nikolaj Arcels midtvejskrisekomedie Sandheden om mænd , hvormed Lars von Triers Melancholia blev forbigået.


Kommentarer

Vindere af Nordisk Råds Filmspris

2002: Manden uden fortid, Aki Kaurismäki, Finland

2005: Drabet, Per Fly, Danmark

2006: Zozo, Josef Fares, Sverige

2007: Kunsten at græde i kor, Peter Schønau Fog, Danmark

2008: Du levende, Roy Andersson, Sverige

2009: Antichrist, Lars von Trier, Danmark

2010: Submarino, Thomas Vinterberg, Danmark

2011: Beyond, Pernilla August, Sverige
© Filmmagasinet Ekko