Nyhed
16. feb. 2005 | 15:38

Priser til Leigh og Scorsese

Vera Drake og The Aviator var topscorere ved engelsk prisoverrækkelse i weekenden. Begge film er også nominerede til flere Oscars.

Af Annemarie Hørsman

Især Mike Leighs Vera Drake gjorde rent bord, da den engelske BAFTA-prisoverrækkelse (British Academy of Film and Television Arts) blev skudt af i weekenden.

Filmen vandt for Bedste instruktør, mens prisen for Bedste kvindelige hovedrolle gik til Imelda Staunton, der har høstet stor ros for sin præstation som den midaldrende Vera, der i 50'ernes London hjælper unge piger med abort. Martin Scorseses filmbiografi om Howard Hughes, The Aviator, fulgte lige i hælene med prisen for Bedste film, og Cate Blanchett vandt for Bedste kvindelige birolle som en purung Katharine Hepburn.

BAFTA-uddelingerne, som har opnået stigende bevågenhed i de senere år, opfattes som en slags pejling for Oscar-festen, som i år finder sted den 27. februar. I hvert fald er The Aviator nomineret i hele elleve kategorier og spås gode vinderchancer. Vera Drake er nomineret i tre prestigefyldte kategorier, blandt andet for Bedste film. Men Mike Leigh selv gør sig dog ingen illusioner: "Vi drager af sted med denne lille europæiske low-budget film — vi er outsiderne," udtaler han til den engelske avis The Guardian.

Læs i det seneste nummer af EKKO (#26) om Mike Leighs originale socialrealisme i artiklen "Hverdagens patos", inklusive en samlet filmografi. I samme nummer anmeldes The Aviator.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko