Ugens streaming
15. feb. 2019 | 14:49

Streaming: Racismens ansigt

Foto | James Laxton
Fonny (Stephan James) og Tish (Kiki Layne) er et forelsket par i If Beale Street Could Talk, men de må kæmpe mod racismen i deres samfund.

Film om fortidens raceproblemer er desværre stadigvæk relevante. Vi anbefaler fem af de bedste racedramaer, som ligger klar til streaming.

Af Kristian Enevoldsen

Instruktør Barry Jenkins fik et stort gennembrud, da hans Moonlight vandt en Oscar for bedste film.

Filmen tackler såre smukt seksualitet, men ikke mindst racisme – endda mellem sorte og sorte.

Jenkins er nu aktuel med If Beale Street Could Talk, hvor han igen tager racisme op. Denne gang sker det på baggrund af en roman af forfatteren og aktivisten James Baldwin.

Og om en uge får det morsomme racedrama Green Book med Viggo Mortensen og Mahershala Ali premiere. Ligesom sin filmsøster Driving Miss Daisy fra 1989 tackler komedien racisme på en måde, som gør det spiseligt for et stort publikum.

Det er vigtigt at italesætte racismens grimme ansigt på både seriøse og sjove måder. Ugens streaming-anbefalinger er fem film, der tager emnet op og giver anledning til debat.

Detroit

Kathryn Bigelow er bedst kendt for solide genrefilm som Point Break, Strange Days og naturligvis Oscar-vinderen The Hurt Locker.

I 2017 valgte hun at lave en film om en hændelse i amerikansk historie, der ikke må glemmes. Detroit handler om en aften på et motel i 1967, hvor en gruppe sorte amerikanere blev udsat for fysisk og psykisk vold af racistiske politimænd.

Med effektive filmgreb og en ubehagelig grundstemning beskriver Bigelow en begivenhed, der stadig står som en sort sky over det amerikanske retssystem. Det er en stærk fortælling, der gør ondt, men som er nødvendig at forholde sig til.

Streames på C More og Viaplay

 

Fruitvale Station

I disse dage er instruktør Ryan Coogler med i Oscar-ræset for sin superheltefilm Black Panther. Men den sorte instruktørs tidligere film er bestemt værd at dykke ned i.

Især hans debut Fruitvale Station fra 2013 er et lille mesterværk.

Filmen fortæller en chokerende tragisk historie om en ung mand, der uforskyldt bliver slået ihjel af en gruppe hvide politimænd på nytårsaften i 2008.

En rørende film, der skabte røre om et vigtigt emne.

Streames på Filmstriben og Blockbuster

 

Hidden Figures

Selv om man behandler et emne som racisme, behøver det ikke at være tungt. Det beviser Hidden Figures.

Med samme stil som Oscar-vinderen Niceville fortæller Hidden Figures den sande historie om tre sorte kvinder – Katherine, Dorothy og Mary – der bliver ansat på NASA i 1960’erne. De hjælper til med rumprogrammet, men bliver udsat for racistiske prøvelser af de andre ansatte.

Når man laver en feelgood-film, er det vigtigt, at der er elementer, som taler både til hjernen og til hjertet. Hidden Figures gør netop det, men den skubber ikke de alvorlige emner ud på sidelinjen.

Streames på Viaplay og SF Anytime

 

Mississippi Burning

Ku Klux Klan er en af de mest berygtede grupper i USA. Men nogle gange kan det være svært at spotte, hvem der er medlem, og hvem der ikke er, når de hvide klæder er røget af.

I Alan Parkers Mississippi Burning slås tre borgerrettighedsforkæmpere ihjel i Mississippi. To FBI-agenter bliver sendt dertil for at efterforske sagen, og de kommer ind under huden på borgerne i byen, hvor Ku Klux Klan lever i bedste velgående.

Gene Hackman og Willem Dafoe leverer begge fremragende præstationer som de FBI-agenter, mens skuespillere som Michael Rooker, Brad Dourif og R. Lee Ermey er perfekt castet som racistiske politifolk.

Streames på ITunes

 

Selma

En af de mest kendte personligheder og forkæmpere for de sortes rettigheder var Martin Luther King. Han arbejdede indtil sin tragiske død i 1968 for, at sorte kunne få lov til at have lige så mange rettigheder som alle andre. Selma fortæller om en af Luthers største bedrifter i et liv fyldt med dem.

Filmen følger Martin Luther Kings kamp for at skaffe den sorte befolkning i USA stemmeret i 1965. Men kampen er hård. King giver dog ikke op, og sammen med sine støtter arrangerer han en march fra byen Selma til Montgomery, Alabama, for at få landets præsident i tale.

Instruktør Ava DuVernay, som også har lavet den racepolitiske dokumentar 13th, viser med Selma, at hun kæmper en stærk kamp for de sorte i USA.

Streames på Viaplay og Blockbuster

Kommentarer

Hver uge giver Ekko fem bud på, hvad du skal streame.

Vi anbefaler både film og tv-serier.

I denne uge fokuserer vi på film om racisme.

© Filmmagasinet Ekko