Nekrolog
30. apr. 2015 | 11:19

Ringenes Herre-fotografen er død

Foto | Ben King
Ringenes Herre og Hobbitten regnes for Andrew Lesnies største værker, men igennem sin lange karriere arbejdede han på et væld af film. Herover ses han bag kameraet på Healing fra 2014.

Peter Jacksons faste samarbejdspartner Andrew Lesnie, der forvandlede New Zealand til Midgård, blev 59 år.

Af Mikkel Frederiksen

Et saligt kamera dvæler ved Frodos afslappede form, som hviler mod et træ. Senere halser det efter orker, der braser igennem skovbunden. Til sidst svæver kameraet over skyerne og rundt om en ensom bjergtop, som titter frem i morgensolen.

Landskabet er større end eventyret i Ringenes herre. New Zealand er Midgård på jord, og manden, der formåede at få det fulde udbytte af de overdådige omgivelser, er Andrew Lesnie, Peter Jacksons foretrukne fotograf.

Mandag gik Andrew Lesnie bort i en alder af 59. Han døde af et hjerteanfald. Det skriver branchebladet Variety.

Det storladne og grandiose
Andrew Lesnie blev født i 1956 i Sydney i Australien. Igennem sin lange karriere arbejdede han primært i hjemlandet sammen med dets største instruktører.

Lesnie vil dog først og fremmest blive husket for sit arbejde på Ringenes herre. Han var med fra start som hovedfotograf på den første film, Eventyret om ringen (2001), og hans arbejde blev belønnet med en Oscar.

Lesnie havde øje for det storslagne og grandiose, men også for de små, menneskelige øjeblikke. Et talent Jackson ikke var sen til at udnytte, og de to skiltes ikke siden.

Efter Ringenes herre arbejdede han med Jackson på King Kong og The Lovely Bones. Derefter satte han sig bag kameraet på Hobbitten-trilogien.

Peter Jackson har på Facebook givet udtryk for sin sorg:

”Andrew var en uerstattelig del af min familie, og jeg kan slet ikke forstå, at jeg aldrig igen kommer til at høre hans smittende latter, nyde godt af hans visdom eller modtage hans ros.”

Et alsidigt øje
Lesnie kunne begå sig i vidt forskellige genrer. Han arbejdede på mørke, apokalyptiske film som I Am Legend og Abernes planet: Oprindelsen, men havde et lige så godt tag på glade børneklassikere som Babe – den kække gris.

Sidstnævnte var endnu en film i et andet langt samarbejde, navnlig det med George Miller.

Siden Lesnie stod for optagelserne til dokumentaren om tilblivelsen af George Millers Mad Max 2: The Road Warrior, har de to hyppigt arbejdet sammen. Senest arbejdede Lesnie og Miller sammen på Happy Feet fra 2006, hvor Lesnie stod for live-action optagelserne.

Andrew Lesnie var en stor skikkelse i hjemlandet. I 2002 blev han indlemmet i Australiens filmfotografers Hall of Fame efter at være blevet kåret til årets fotograf to gange: Temptation of a Monk i 1995 og Babe – den kække gris i 1996.

Han efterlader to sønner og sin partner. Hans sidste film bliver Russell Crowes instruktørdebut The Water Diviner, som får premiere herhjemme den 28. maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko