Nyhed
25. okt. 2011 | 12:03

Robert vil være som Oscar

Antallet af stemmeberettigede til Robert-prisen bliver snart fordoblet, og det baner vejen for ændring af kritiseret nomineringsproces.
Af Jacob Ludvigsen

Den danske filmbranches hyldest til sig selv, Robert-prisen, er i fuld gang med at forvandle sig til Danmarks helt eget svar på amerikanernes Oscar.

Robert, der uddeles af Danmarks Filmakademi, har ellers de seneste år fået hårde ord med på vejen fra både branchen selv og kritikere udefra. Før årets uddeling i februar vakte det således undren, at Robert helt forbigik Susanne Biers senere Oscar-vinder Hævnen, da årets fem nomineringer for bedste film skulle udpeges.

Særligt mødte det kritik, at nomineringerne blev bestemt af et lille udvalg på blot fem personer, der hverken var fagligt eller aldersmæssigt bredtfavnende. Og Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen lagde ikke fingre imellem:

”Det er et latterligt system og meget svært at tage alvorligt. Vi har to flyttekasser med Robert-priser, for der er ingen, som vil have dem stående. Der er ikke respekt omkring dem,” sagde han ved den lejlighed.

På vej mod fordobling
Men nu har Danmarks Filmakademi igangsat et større ansigtsløft, der skal samle branchen om Robert-prisen. Og vejen dertil går, som så meget andet, gennem de potentielle medlemmers lommer.

Tidligere i år gjorde Filmakademiet nemlig medlemsskabet gratis, og det har allerede givet et gevaldigt boost i antallet af stemmeberettigede. Medlemsstallet har i mange år ligget mellem 350 og 500. Men i løbet af de blot få måneder med gratis medlemskab har 350-400 nye filmfolk meldt sig ind. Det fortæller Kim Magnusson, der er formand for Danmarks Filmakademi.

”Der er kritik hvert år, om ikke andet fra filmskaberne selv, der føler sig forbigået. Og hver gang siger jeg: Bliv medlem, så får du indflydelse, og så styrker vi prisens troværdighed,” siger han.

”Nu har vi bare fundet ud af, at små, sølle 500 kroner om året for at støtte en god sag er for meget. Nu har vi så gjort det gratis, og det betyder, at vi allerede ved årets udgang ser ud til at få en fordobling af vores medlemmer.”

Kræver kritisk masse
Når der er kommet tilstrækkelig mange medlemmer — et godt stykke over tusinde — vil nomineringsudvalget blive afskaffet til fordel for en model, der ligner den amerikanske Oscar.

Her er det alle akademiets instruktører, der stemmer om, hvem der skal nomineres i kategorien ”Bedste instruktør”, mens fotograferne stemmer om de nominerede til ”Bedste fotografering” og så fremdeles.

”Når vi har en stor, samlet masse, men også en fornuftig masse inden for de forskellige faggrupper, kan vi lave nomineringsprocessen om. Det duer jo ikke, at det kun er fem fotografer, der bestemmer, for så stemmer de bare på de film, de selv har været med på,” fortæller Kim Magnusson, der håber, at det nye system kan træde i kraft fra 2013.

Fra kollega til kollega
I 2010 var der seriøse diskussioner om at sammenlægge landets to store priser, Robert og kritikernes pris, Bodil.

Forhandlingerne brød dog sammen, og det forsinkede Roberts strategiudvikling, erkender Kim Magnusson.

”De syv-otte måneder, der gik, før Bodil sagde endegyldigt nej, stillede vi jo vores ekspansion på hold. Men nu kører vi så på fuld damp igen.”

”Robert-festen er fantastisk hvert år, og nu håber vi bare, at vi kan styrke det, Robert handler om: at anerkende kunsten og det faglige i den danske filmbranche gennem en fagpris fra kollega til kollega. Nøjagtigt ligesom Oscar,” siger Kim Magnusson.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko