Nyhed
25. jan. 2011 | 20:43

Robert ignorerer Biers Oscar-film

Oscar-akademiet har Hævnen blandt 2010’s fem bedste udenlandske film, men ifølge den danske filmbranches Robert-jury er den end ikke blandt de fem bedste danske film.
Af Helene Withington

Medlemmer af Danmarks Film Akademi sidder i disse dage og river sig i håret. De vil gerne stemme på Susanne Biers Hævnen som årets bedste danske film i 2010.

Men det kan de ikke.

Hævnen, som netop er blevet Oscar-nomineret, er nemlig slet ikke blandt de fem nominerede til prisen for bedste danske film i 2010.

Dermed er filmen – endnu før de cirka 400 medlemmer har kunnet afgive deres stemme – dømt ude af kampen om den vigtigste pris, når den danske filmbranche hædrer sig selv den 6. februar.

”Jeg har ingen respekt for det,” siger Zentropa-direktør Peter Aalbæk Jensen, som er producenten bag Hævnen.

”Det er et latterligt system og meget svært at tage alvorligt. Vi har to flyttekasser med Robert-priser, for der er ingen, som vil have dem stående. Der er ikke respekt omkring dem,” siger han.

De fem jurymedlemmer
Danmarks Film Akademi udpeger en jury på fem personer fra filmbranchen, der suverænt bestemmer, hvilke film og personer der bliver nomineret i de forskellige kategorier.

Over to-tre dage ser jurymedlemmerne de danske film, som producenterne har indstillet. Medlemmerne må ikke tale sammen, og de skal hver især give point til filmene efter et særligt system.

Danmarks Film Akademis jury bestod denne gang af skuespiller og producer Peter Reichhardt, fotograf Bo Tengberg, Øst for Paradis-direktør Line Daubjerg, Cover-redaktør Julie Moestrup og producer Mie Andreasen.

Deres Robert-nomineringer blev offentliggjort i december 2010.

Besynderlig attitude
Selv om Hævnen er blevet nomineret i alle hovedkategorier – inklusive Bedste instruktion (Susanne Bier) og Bedste manuskript (Anders Thomas Jensen & Susanne Bier) – så har den overraskende nok ikke kunnet samle tilstrækkelig med point i kategorien Bedste film.

I stedet har juryen foretrukket Thomas Vinterbergs Submarino, Nikolaj Arcels Sandheden om mænd, Michael Noer og Tobias Lindholms R, Christoffer Boes Alting bliver godt igen samt debutanten Nicolo Donatos Broderskab.

Peter Aalbæk Jensen mener, at Robert har en besynderlig attitude over for Susanne Bier, der også i 2004 blev forbigået. Her blev Brødre hverken nomineret til Bedste film eller Bedste instruktør.

”Man mener åbenbart ikke, at Susanne Bier fortjener at blive nomineret. Jeg tror, man synes, at hun er lidt for kommerciel,” siger Peter Aalbæk Jensen.

Publikum- og kritikerhit
Formand for Danmarks Film Akademi, Kim Magnusson, afviser kritikken.

”Det er klart, at der er en masse, der vil synes, at det er mærkeligt. Men hos os er det juryen, der suverænt bestemmer, hvilke film og personer som bliver nomineret. Og Danmarks Film Akademi og bestyrelsen står 100 procent bag juryen,” siger Kim Magnusson.

Ud over Golden Globe-sejren og Oscar-nomineringen så taler anmeldere og de kolde kendsgerninger til Hævnens fordel.

Filmen har solgt 413.000 billetter, og det er dobbelt så meget som de fem Robert-nominerede film – tilsammen! Samtidig er Hævnen ifølge en opgørelse i Urban for nylig årets bedst anmeldte danske film med et gennemsnit på fem stjerner i de store dagblade.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko