Nyhed
16. sep. 2019 | 10:13

Rost dansk film vinder på stor festival

Foto | Danish Documentary Production
Dokumentaren The Cave følger en kvindelig læge, der prøver at redde sine syriske landsmænd i det krigshærgede land.

Den danskproducerede dokumentar The Cave sejrer stort i Toronto, hvor en nazi-komedie om Adolf Hitler løber med hovedprisen, der ofte leder videre til Oscar-showet.

Af Nicki Bruun

The Cave er en lidt farlig filmtitel.

Ikke alene er det titlen på en mildt sagt anmelderhadet gyser fra 2005. Der er også en film af samme navn på vej om de thailandske fodbolddrenge, som blev reddet ud af grotten.

Ikke desto mindre har den danskproducerede dokumentar The Cave netop på festivalen i Toronto vundet en stor pris med det knap så mundrette navn The Grolsch People’s Choice Documentary Award.

Filmen er produceret af Sigrid Dyekjærs selskab Danish Documentary Production og instrueret af Feras Fayyad, der blev Oscar-nomineret for De sidste mænd i Aleppo fra 2017.

The Cave følger en kvindelig, syrisk læge, der i hemmelige tunneller under jorden kæmper for at redde sine landsmænd. Filmen er blevet overdynget af gode anmeldelser siden premieren i Toronto, hvor kritikere fra førende medier som The Hollywood Reporter og Variety nærmest har kæmpet for at kaste flest roser efter dokumentaren.

”Der har på det seneste været mange rystende dokumentarer om ødelæggelsen i den syriske borgerkrig, men ingen kommer ned i de samme bogstavelige dybder som The Cave,” skriver Indiewires anmelder Eric Kohn.

Provokerende Hitler
Til gengæld deler den store vinder af hovedprisen på Toronto-festivalen anmelderne i to.

I nazi-komedien Jojo Rabbit spiller instruktøren Taika Waititi (What We Do in the Shadows) en udgave af Adolf Hitler, og den provokerende satire er ikke alle lige glade for.

Filmen har i skrivende stund 52 ud af 100 på Metacritic, der giver en score ud fra samtlige anmeldelser.

Det er en publikumspris, og Jojo Rabbit vinder da også foran to af årets bedst anmeldte film. Sydkoreanske Parasite vandt Guldpalmen i Cannes efter en forrygende modtagelse, mens Noah Baumbachs Marriage Story velsagtens var den mest kritikerroste film i Venedig.

Prisen i Toronto er ofte lig med succes ved Oscar-uddelingen. Således vandt Green Book sidste år, før racedramaet gik videre til at nappe prisen for bedste film på Oscar-natten.

Også både kritikerroste og storsælgende favoritter som La La Land, 12 Years a Slave og Three Billboards Outside Ebbing, Missouri har vundet hovedprisen i Toronto og er efterfølgende blevet Oscar-nomineret.

Trailer: The Cave

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko