Nyhed
11. maj 2011 | 15:28

Rúnarsson imponerer Cannes-leder

Directors' Fortnight-lederen Frédéric Boyers personlige favorit i Cannes-sideserien er den dansk-islandske Volcano.
Af Helene Withington og Claus Christensen

Den islandske instruktør Rúnar Rúnarsson er allerede, før det for alvor går løs, en populær herrer på Cannes-festivalen.

Rúnarsson deltager i sideserien Directors’ Fortnight med sin debutfilm, den dansk-islanske co-produktion Volcano. Og i går erklærede seriens kunstneriske leder Frédéric Boyer, at Rúnarssons film er en af hans favoritter blandt årets film i sideserien.

”Jeg kan selvfølgelig lide alle filmene, men jeg vil sige, at mine favoritter er islandske Rúnar Rúnarssons Volcano og Ruben Östlunds Play,” siger Boyer til filmsitet Cineuropa.org.

Forbistret og pensioneret
Directors Fortnight er ikke en konkurrence, men da Volcano er Rúnarssons debutfilm, deltager den automatisk i konkurrencen om Cannes-festivalens debutpris, Camera d’Or.

Volcano
handler om den 67-årige Hannes, der pensioneres fra sit skolepedel-job i Reykjavik. Han er mest af alt en sur fremmed for sin familie, og hans forventninger til den tredje alder er mildest talt dystre. Men et stort drama indfinder sig i den lille historie, og alt ændrer sig.

”Volcano er en coming-of-age-fortælling om en 67-årig gammel mand, der har svært ved at vise sine følelser. Mænd i den generation har ofte svært ved at vise svaghed, men omstændighederne tvinger Hannes til at åbne sig,” fortalte Rúnarsson til Ekko i april.

Udråbt som talent

Ekko har tidligere peget på Rúnar Rúnarsson som et af nordens helt store talenter og udgav hans rigt prisvindende kortfilm med Ekko #49. Sidste gård fra 2004 blev nomineret til en kortfilm-Oscar, og han har to gange før været udtaget til Cannes med kortfilmene Småfugle (2008) og Anna (2009).

Da den næsten danske instruktør i sin tid skulle vælge, hvor han ville blive uddannet, faldt valget på Den Danske Filmskole på grund af stemningen omkring dogme-bølgen. Og hans debutfilm er da også co-producerede af danske Fine & Mellow og støttet af den danske talentstøttepulje New Danish Screen.

Volcano
bliver vist i Cannes den 14. og 15. Maj.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko