Nyhed
26. juni 2020 | 20:11

Russisk instruktør dømt for bedrageri

Foto | Festival de Cannes
Kirill Serebrennikov er en af tidens førende kunstnere i Rusland, men han har også været stærkt kritisk over for Vladimir Putins regering.

Den Putin-kritiske instruktør Kirill Serebrennikov er blevet idømt tre års betinget fængsel i en sag, som førende branchestemme kalder ”en skandale”.

Af Nicki Bruun

For en uge siden kunne vi skrive, at den russiske instruktør Kirill Serebrennikov skal lave en tv-serie om landsmanden og kollegaen Andrej Tarkovskijs liv.

Nu er Serebrennikov igen fremme i medierne, men denne gang i en mindre glædelig sammenhæng.

Han er sammen med to andre blevet fundet skyldig i bedrageri for omkring fjorten millioner kroner af en domstol i Moskva, skriver britiske Screen Daily.

Instruktøren har fået en dom på tre år, men da den er betinget, skal han ikke i fængsel. Alligevel bliver dommen kritiseret voldsomt af det internationale filmmiljø, der ser det som hævn for, at Kirill Serebrennikov tidligere har været stærkt kritisk over for det russiske styres censur.

Han var nemlig blandt andet anklaget for at have stukket penge i lommen og for ikke have opført et show ved navn Platform, som han havde fået statsstøtte til. Men på Facebook har flere russere skrevet, at de var til stede ved showet.

”Det her er en skandale i den stolte, russisk-stalinistiske tradition for opstillede retssager. Kunstnerne har fået en advarsel om ikke at gøre noget, som kan ophidse Putins regime,” siger produceren Mike Downey, der er formand for brancheforeningen European Film Acedemy, til Screen Daily.

”Det er et skridt tilbage til Sovjet-tiden uden ytringsfrihed, hvor en kunstner kom i problemer, hvis han ikke var på linje med partiet. Undertrykkelsen lever i bedste velgående, og når Putin ser ud til at blive siddende indtil 2036, er der ikke håb om snarlig forbedring.”

To års husarrest
50-årige Kirill Serebrennikov sad undervejs i efterforskningen mod ham i husarrest i Rusland.

Det gjorde han mellem 2017 og næsten to år frem til april 2019, hvorfor han ikke kunne være i Cannes, da hans punkdrama Sommer i 2018 var udtaget i hovedkonkurrencen.

Filmens medvirkende brugte derfor anledningen til at demonstrere på den røde løber.

Instruktøren har dog stadig kunnet arbejdet og er efter sigende ved at være færdig med sin næste film, der har titlen Petrov’s Flu.

Kirill Serebrennikov er en af de førende kunstnere i Rusland, der foruden sit arbejde som filminstruktør også er kunstnerisk leder på Gogol-centret i Moskva.

Kommentarer

© Filmmagasinet Ekko